Skocz do zawartości
Tomasz76

Gigabyte Ga-ma790gp-ds4h Problem Z Przetaktowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem tejże płytki i mam z nią problem , a mianowicie przy próbie zmiany FSB z 200 chociażby o 1MHz wyskakuje na czerwono napis system voltage not optimized , pomimo iż wszystkie napięcia są ustawione jak należy, po zapisaniu F10 płyta nie wstaje , czy moze miał ktoś taki problem, lub wie co trzeba przestawić aby płyta działała jak należy. W testach wszyscy ją chwalili że super do OC a tu taka lipa> Z procesorem Phenom II 940 bez zmiany FSB wszystko było oki, procka mozna było podciągnąć ze standardowych 3000mhz do 3800mhz.

Proszę o pomoc. :damage_wall:

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem tejże płytki i mam z nią problem , a mianowicie przy próbie zmiany FSB z 200 chociażby o 1MHz wyskakuje na czerwono napis system voltage not optimized , pomimo iż wszystkie napięcia są ustawione jak należy, po zapisaniu F10 płyta nie wstaje , czy moze miał ktoś taki problem, lub wie co trzeba przestawić aby płyta działała jak należy. W testach wszyscy ją chwalili że super do OC a tu taka lipa> Z procesorem Phenom II 940 bez zmiany FSB wszystko było oki, procka mozna było podciągnąć ze standardowych 3000mhz do 3800mhz.

Proszę o pomoc. :damage_wall:

Poustawiaj wszytskie napięcia ręcznie, olej czerwony napis, kręć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie napięcia sa poustawiane ręcznie ale po restarcie płyta nie wstaje oto chodzi, przykładowo ht x4, cpu 1,45v , pamięci na 800mhz - 2,2v, procek 15x 202 i lipa nic. a na asusie chodził 15x230 napięcie 1,55v, więc ewidentnie wina płyty a bios mam najnowszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte pokazują ten napis od razu po zmianie czegokolwiek z ustawień automatycznych/SPD.

To, że komp nie wstaje jest pewnie spowodowane, że coś (jakiś mnożnik/dzielnik) masz ustawiony na auto po prostu mu nie pasują ustawienia. Baw sie mnożnikiem HT i pamięci, musi gdzieś wstać. Też się u siebie naresetowałem. W timingach pamięci Tref zwiększ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, juz doszedłem do porozumienia z ta płytą , chyba rzeczywiście musiałem miec ustawione coś na auto bo co sie dało poustawiałem ręcznie i płyta smiga. Tylko szkoda ze na x2 6000 daje tylko 1,55v przydało by się tak z 1,65v ale i tak pare punktów w hwb dojdzie dla teamu. Ciekawe jest tylko to ze na asusie m2n 590sli przy 1,6v ten procek robił 3450mhz a teraz na tej przy 1,55v robi 3555mhz

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi