Skocz do zawartości
stah

Bardzo Dziwny Problem Z Komputerem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trafilem tutaj gdyz moje mozliwosci sie juz kompletnie wyczerpaly...

Posiadam komputer : Core i7 920, 3x2GB Patriot Viper 1333MHz, mobo ASUS p6t deluxe v2, dyski w raid 0 2x Seagate 1TB , grafa GIgabyte GeForce GTX 295 , Dzwiek Creative X-Fi Fataity champion, Zasilka Corsairr HX850W .

Problem pojawil sie gdy odpalilem crysis na tym kompie a objawial sie tym ze gdy pojawialy sie reklamy firm przed menu gry w kompie cos glosno piszczalo. zmienialem prawei wszytko i nadal to bylo slyszalne lecz tego prbolemu pozbylem sie isntalujac sterowniki do ACPI ze strony ASUS , ASUS PCProbeII oraz ASUS Vtune po czym problem ustal. Natomiast mam tez 2gi problem z ktorym nie uporalem sie od dzis. Gdy zaladuje mi sie gra z kompa wydobywa sie dzwiek jakby swierszcza przy czym czesto migaja tekstury w tle (np drzewa itp) oraz oswietlenie w rytm tego dzwuieku.W grze tez komp lubi przestawic sie w , jak ja to nazwalem , 1 FPS mode najczescie w srodku budynkow gdzie duzo jest cieni i oswietlenia a co ciekawe gdy nastepuje przyciach to dzwiek ustaje. Wymienilem plyte z prockiem i pamieciami ze starego kompa i nadal to samo, zmierzylem napeicia zasilacza multimetrem - 12v = 12.26 5v = 5.09 3.3v = 3.29 w stresie sa takie same, porzyczylem 8800GTS od kumpla= nadal to samo , probowalem nawet na zasilaczu kumpla z tym ze na GTX 260 i tez to samo... Tak jak wczesniej pisalem nie wiem czy na starym kompie tez to wystepowalo bo dopiero crysis spowodowal ze uslyszalem to przez blache obudowy( w innych grach "swierszcz" jest o wiele ciszej) lecz jest to niepokojace bo komp ten powinien bez problemu udzwignac crysisa bez przyciachow tego typu. Jeszcze dodam ze gdy robi sie przyciach to napiecie spada o 0.01 v ale jest to prawdopodobnie nieistotne. Jeszcze jedna istotna sprawa to to ze losowo gdy odpalam kompa lubi on sie uruchomic pokazujac artefakty (kolrowe paski , cos w stylu mrowek jak nie ma sygnalu TV ale dzieje sie to TYLKO w windowsie i jest dopiero widoczne w ekranie logowania i pojawia sie nawet gdy odpalam kompa 1szy raz w danym dniu). Dodam jeszcze ze ten pisk ktory pojawial sie w reklamach crysisa po wczorajszym formacie powrocil nawet z zainstalowanymi powyzszymi aplikacjami , odinstalowalem sterownik wyrzucilem aplikacje zaisntalowalem na nowo sterwonik do ACPI i piski znowu ustaly. Reasumujac wymienialem chyba wszystko i nadal problem wystepuje , mozliwe ze dziwek swierszcza pochodzi od cewek plyty ale w innych grach tego prawei w ogole nie slychac co nie zmienia faktu ze migajace tekstury i przyciachy na takim sprzecie to nei jest normalna rzecz.

bede wdzieczny za jakiekolwiek porady oraz pomysly gdyz byc moze cos pominalem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperatury CPU i GPU i chipsetu płyty głównej.

Wlasnie mialem dodac ze temperatury CPU nie przekraczaja 50 stopni , chpset 54 stopni a GPU 66. Z tego co wiem sa to temperatury normalne . Sorki ze nie napisalem wczesniej. zauwazylem tez 1 rzecz grajac teraz. orocz intensywnego oswietlenia , NP pokoi oswitlonych lapmami migaja tez male szczatki wrogow... kiedy poedjed blisko do takiej migajacej tekstury przestaje ona migac. Dodam tez ze przyciach maly co chwile mam a co jakis czas pojawia sie "1 FPS mode".

Edytowane przez stah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczas gry mam ok 65. tez mi sie tak zdawalo ale jak w 1szym poscie napisalem wkladalem tez 8800 GTS kumpla i tez to sie dzialo.

EDIT2: Wlasnie odpalilem Crysis Warhead i piszczenie przy reklamach w nim wystepuje ... Czyli widocznie zsterownik ACPI nic do teog nie ma a napewno nie w warhead..

Edytowane przez stah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczas gry mam ok 65. tez mi sie tak zdawalo ale jak w 1szym poscie napisalem wkladalem tez 8800 GTS kumpla i tez to sie dzialo.

EDIT2: Wlasnie odpalilem Crysis Warhead i piszczenie przy reklamach w nim wystepuje ... Czyli widocznie zsterownik ACPI nic do teog nie ma a napewno nie w warhead..

Sprawdź bez karty dzwiękowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzalem bez dzwiekowej ale tylko pod kontekstem piszczenie ze srodka kompa ale z tego co pamietam to migotanie bez dzwiekowki takze wystepowalo, a co do plyty to przeciez wymienialem na stara pod core 2 duo i dzialo sie to samo wiec albo to nie plyta albo obie plyty sa padniete (co nie wydaje mi sie mozliwe bo do konca dni tamtego kompa dzialal dobrze co nie zmienia faktu ze nie sprawdzalem tego na crysisie) . Najciekawsze jest to ze wlasnie teraz zrobilem ALT tab z Crysisa Warhead i tam wszystko dziala ok jak narazie , a przyciach wystepuje tylko w wypadku gwaltownego i do tego trwa on o wiele krocej niz te przyciachy ktore robilysei w crysisie co jakis czas ( nie mowie tu o 1 fps mode). Co do biosu to jedyne co zmienialem to wylaczenie przeroznych [ciach!]l typu Express gate , kontrolel dyskow marvella , 2ga sieciowka gdzy czesto jej nie uzywam oraz zmiana profilu pamieci na X.M.P gdyz moje pamieci go obsluguja. Od razu dopowiem ze bez X.M.P bylo to samo. Jedyne co mnie dziwi to to ze profil X.M.P ustawia sie na 1.66v na pamieciach a przeciez podobno intel zaleca zeby bylo ponizej 1.65 wiec obnizylem recznie napiecie pamieci na 1.64 ( na 1.66 bylo to samo lecz wole nie ryzykowac prockiem).

EDIT: 30 min Grania w warhead i jedyne co migalo to szczatki maszyny ale to chyba jest normalne bo one od razu znikaja w ziemie.. Czyzby wychodzilo na to ze moja kopia crysisa jest lipna a piszczenie pod duzym obciazeniem to normalka??

Edytowane przez stah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak mowilem piszczy albo plyta albo grafika , zasilacz tez troszeczke ale nie az tak glosno zebym go slyszal siedzac normalnie przy biurku . poza tym dzwiek wydobywajacy sie w czasie gry brzmi bardziej jak swierszcze, niz jak piszczenie, z tego co zaobserwowalem to im bardziej wymagajaca gra tym glosniejszy ten dzwiek jest. Problem tekstur chyba jest tylko w crysisie podstawowym bo w warheadzie jakos jeszcze tego nei zaobserwowalem , tutaj tylko pojawi sie przyciach co jakis czas jak np wchodz z otwartej przestrzenie do pomieszczenia i na odwrot , lub jak wlacze przyblizenie, ogolnie przy gwaltownych ruchach ale to jest chyba normalne i nie przeszkadza w ogole , nie jest to to samo co 1 FPS mode i serie losowych przyciachow w crysysie. Pozostaje problem losowych artefaktow ktore wystepuje poprostu na pulpicie windowsa oraz to piszczenie przy reklamach i swierszcze w czasie gry.. Co do bolca to szczerze mowiac niby moj kontakt ma uziemienie ale czy on jest popiety w srodku to nie wiem, ogolnei to mieszkam w dosc starym blioku. Ale czy rzeczywiscie to moze miec takie znaczenie ? moj stary komp na c2d E8400 , ASUS p5E3premium i GF 9800GTX (swietej pamieci) dzialaly bez zarzutow. Ten typ artefaktu pojawial mi sie na trefnym egzemplarzu radeona 5870 ktorego bylem nieszczesliwym posiadaczem przez jakis okres czasu z tym ze on wywalal go zawsze w 3dmarku natomiast tutaj tego artefaktu jeszcze nie wiedzialem w 3d ... tylko gdy uruchamiam kompa to od razu na puplpicie sie pojawia , dzisiaj mialem go 2 resety pod rzad ale o 3 resecie juz go nie ma i komp smiga... Naprawde nie rozumiemi tego komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie ustalic ze kolorowe kropki ktore losow pojawiaja sie na monitorze przestaja byc wyswietlane ja wylacze i wlacze monitor. Problem tekstur na okreslonych mapach w crysisie pozostaje , 1fps mode tez, zauwazylem tez ze czasami w WOW tez nagle spowalnia jakby bylo 10 klatek na sekunde , jak zrobie alt tab i wlacze spowrotem WOW to wszystko wraca do normalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi