sparki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Witam Panowie kilka pytań i dywagacji: 1) Co sądzicie o procesorze Xeon 3440 jako alternatywa dla i5 750? Zachęćcie albo wybijcie mi z głowy jeden z tych procesorów. Podejrzewam że OC tych cepów będzie bardzo podobne wiec co wybrać.. 2) Czy konieczna jest płyta za ponad 500PLNów aby uzyskać przyzwoite OC na jednym z ww procesorów 3) Jakie napięcie mają Goodramy DDR3 i czy to dobry wybór pod Lga1156? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 1. Tak, Xeon to dobry pomysł. Nawet nie tyle, że ma HT, tylko są większe szanse na dobrą sztukę. 2. Przydałaby się płyta za taką kwotę, np. MSI P55-GD65. Jeśli zadowala Cię 4GHz, to wystarczy GB P55-UD3. Jeśli liczysz na więcej, to lepiej dopłać do MSI. 3. Standardowe 1.5V. Tak, to dobry wybór, nie tylko pod LGA1156. To po prostu tanie, solidne pamięci z niezłym OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Dzięki za cenne podpowiedzi, w takim razie jeszcze dwie kwestie. Lepiej kupić płytę na P55 czy H55 i jaki kupić zasilacz do tego zestawu, karta zostaje ta sama czyli 9800gt,ale może w przyszłości przyjdzie coś nowszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Lepiej P55. Chyba najlepszym kompromisem będzie OCZ ModXStream Pro 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ponoć Xeony są wycinane z środka wafla krzemowego i przez to lepiej się kręcą, ale moje doświadczenia z procesorami LGA775 tego nie potwierdzają. W każdym razie najprawdopodobniej podkręcą się podobnie, a niewątpliwą zaletą Xeona jest HT. Poza tym serwerowy Xeon w domowym kompie = szpan ;) Pod Lynnfielda to tylko P55. W cenie między P55-UD3 a MSI jest jeszcze również bardzo przyzwoita płyta GB P55-UD3R, choć ostatnio trudno ją dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ponoć Xeony są wycinane z środka wafla krzemowego i przez to lepiej się kręcą, ale moje doświadczenia z procesorami LGA775 tego nie potwierdzają.Oczywiście, że stwierdzenie Xeon=lepsze OC nie jest prawdziwe. Po prostu są większe szanse, właśnie z powodu selekcji, na trafienie tej lepszej sztuki. Czyli miałeś pecha w przypadku swojego Xeona :wink: . Zdarza się. W cenie między P55-UD3 a MSI jest jeszcze również bardzo przyzwoita płyta GB P55-UD3R, choć ostatnio trudno ją dostać.Tak, to ciekawa płyta, szkoda, że jest praktycznie nie do dostania - zapewne ma status EOL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 W niektórych oddziałach Proline jeszcze jest do dostania za ~440 zł, ale fakt, to są końcówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ponoć Xeony są wycinane z środka wafla krzemowego i przez to lepiej się kręcą, ale moje doświadczenia z procesorami LGA775 tego nie potwierdzają. W każdym razie najprawdopodobniej podkręcą się podobnie, a niewątpliwą zaletą Xeona jest HT. Poza tym serwerowy Xeon w domowym kompie = szpan ;) Pod Lynnfielda to tylko P55. W cenie między P55-UD3 a MSI jest jeszcze również bardzo przyzwoita płyta GB P55-UD3R, choć ostatnio trudno ją dostać. Kolego dla mnie procesor może się nazywać zenek zdzisiek albo franek i dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia, głównym powodem dla którego zainteresowałem się tym xeonem jest to że jest to najtańszy 4 rdzeniowiec z HT. Co do płyty głównej to dzięki za info sprawdze to w oddziale proline w glc. Jestem ciekaw jak wyglada obsługa xeona na tych płytach wszak w supported CPU Xeon nie widnieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Zwracam uwagę na znaczek > ;) < przy wypowiedzi o szpanie :) Procesor będzie działał bez problemu, dla mobo też nie ma znaczenia nazwa procesora (co do zasady). Edytowane 31 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) zauważyłem, przekomarzam się :wink: bo czytajac dzisiaj tematy o xeonach wyłaniała sięz nich właśnie taka myśl przewodnia że to procesor dla "szpanu". Wracajac do tematu w sumie jest to procesor oparty na rdzeniu Lynfielda wiec niby nie powinno być kłopotu z działaniem ale wole dmuchać na zimne, w końcu 5stówek nie w kij dmuchał. Po zakupach na pewno pochwalę się możliwościami zakupionych podzespołów, tak dla szpanu :wink: Edytowane 31 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...