Skocz do zawartości
ToFFiczQ

Laptop 2500 +/-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę kupić laptop w okolicach 2500zł. Znalazłem takiego ACER'a 5739 (ACER 5739).

procesor: C2D T6600 2x2,2GHz

pamięć: 4GB DDR3

grafika: GF 240M

Laptop będzie przeznaczony głównie do gier i programów graficznych więc musi być 'mocny'. Dobrze by było gdyby bateria trzymała 2-3h (zwyczajnego użytkowania).

Wydaje mi się, że podany laptop będzie odpowiedni ale wolę jeszcze zapytać czy nie ma jakiś problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, podajesz tematy sprzed 5 lat odnośnie awaryjności danej marki... Pogratulować. Dzisiejszy Acer owszem, jest awaryjny (nie bardziej niż HP Pavilliony), ale to już nie to samo gufno co kilka lat temu! Czy jeśli byłoby pytanie o notki Asusa, też byś podał tematy sprzed kilku lat w celu zaprezentowania ich awaryjności? (gwoli jasności - 2-3-4 lata temu z Asusami było sporo problemów, teraz to najmniej awaryjny producent laptopów).

Z Acerem na chwilę obecną głównym problemem jest brak serwisu w Polsce - serwisowane są w Czechach, więc naprawy gwarancyjne trochę trwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sortowałem wg ilości postów w temacie patrząc generalnie na tematy zbiorcze. Przyznaję się do błędu: nie patrzyłem na daty.

Co nie zmienia faktu, że Acera bym nie kupił.

Acer z przed 4 lat to nie dzisiejszy Acer! Jakość tych notków poszła do przodu i to ostro. Nie mieli wyjścia ponieważ na tle Asusa, Toshiby, czy Della po prostu wypadali bardzo marnie.

Również duży postęp jeżeli chodzi o Acera to poprawiona jakość działania ich serwisu (naprawy nie trwają już po 3 m-ce :) ). Nie jest jednak kolorowo ponieważ znowu popsuli sobie opinię kupując bardzo słabej jakości kompy e-machine...

Mimo tego, że prawdopodobnie nie kupiłbym Acera dla siebie (jakaś wewnętrzna odraza do marki ;]) to mogę go z czystym sumieniem polecić. W tych pieniądzach trudno o lepszy sprzęt jeżeli chodzi o kategorię cena/wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta awaryjność jednak boli ;/

z asus'ów w podobnej konfiguracji znalazłem ASUS N61VG, czy takie asus byłby odpowiedni?

Główne N61VG różnice względem Acera 5739, którego linkowałeś to gorsza VGA, ale z kolei sporo lepsza jakość i wsparcie serwisowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus i bezawaryjność śmiechu warte . ASUS HP i FS to największa porażka na dzień dzisiejszy . Firma ASUS dużo straciła na jakođci . Jeszcze 1,5 roku temu było ok ale teraz co chwile ASUS-y lądują na serwisie . Jak chcesz coś dobrego IBM LENOVO , ACER albo TOSHIBA co do DELL-a też nie za bardzo fakt faktem mają świetny serwis ale tylko tyle . Co do ACERA i jego emachines to wolałbym kupić coś takiego niż tandetę z seri K50 asus . Pamietaj jedno ile ludzi tyle rożnych opinii nawet mercedes się psuje . Co do ASUSA N61VG nie jest najgorszy ale klawiatura się tak zapada że szok .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeoPL, powiedz mi, w jakim serwisie pracujesz? Bo widzę ze masz oszałamiające dane, które mogą ruszyć światowym rynkiem sprzedaży! :lol: Albo od kogo masz takie informacje? :D

Badania SquareTrade na rok 2009:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe taki tam KOMPUTR..IK i poważnie mówiąc ale ASUS u nas trafia co chwile na serwis a sprzedają się laptopy raczej w równych ilościach . Takie moje zdanie ja osobiście dla siebie wziąłbym tylko Lenovo bo sprzęt rewelka . Ale to tylko moja opinia albo ktoś ją uszanuje albo i nie :) Fakt faktem że wcześniej pękające zawiasy w ASUSACH to już historia wszystko się zmienia . Co do Acera wielka poprawa jak już koledzy wcześniej pisali .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe taki tam KOMPUTR..IK

Twoja wiarygodność wisi na włosku :D

Na tyle sztuk ile sprzedaliśmy K50'tek (setki, jak nie tysiące sztuk), przez te pół roku jakieś negatywne opinie powinny do nas spływać. Jakoś nie spływają.

Pozatym, Ty mi nie mów że do Was wracają, skoro notki mają gwarancje D2D z wyłączeniem sklepów :rolleyes:

Edytowane przez QrVicH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że klient jest tak wygodny że większość z nich oddaje notebooka do sklepu gdzie sklep wysyła go do oriki we wrocławiu np i u Nas później odbierają notebooki . Dla jasności KOMPUTRONIK wiarygodność wisi na włosku ? pracuje tam 3 lata i coś też powiedzieć mogę o sprzęcie . Nie musisz sie ze mną zgadzać dla mnie ASUS to chłam .

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, my klientom ułatwiamy sprawę i żeby się do nas niepotrzebnie nie fatygowali, przypominamy o zasadzie działania gwary D2D ;)

Wiesz, dla wielu komputronik jest jednym z mniej wiarygodnych sklepów w PL :) Razem z Vobisem, Sferisem itd.

Widocznie macie Asusy z innych partii niż pozostałe sklepy, stąd ta negatywna opinia ;)

Spoko, już nie ciągnijmy OT bo nie ma sensu - nie podważam Twojej wiarygodności, bo faktycznie pracując w sklepie masz rozeznanie w tym co wraca na serwis. Po prostu Twoja opinia różni się diametralnie od faktycznego stanu rzeczy. Ja np. powiem dokładnie odwrotnie - że tak naprawdę od roku, półtora Asus zaczął robić sprzęt na prawdę godny polecenia. Ale kłócić się nie będę - masz prawo do własnej opinii :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus i bezawaryjność śmiechu warte . ASUS HP i FS to największa porażka na dzień dzisiejszy . Firma ASUS dużo straciła na jakođci . Jeszcze 1,5 roku temu było ok ale teraz co chwile ASUS-y lądują na serwisie . Jak chcesz coś dobrego IBM LENOVO , ACER albo TOSHIBA co do DELL-a też nie za bardzo fakt faktem mają świetny serwis ale tylko tyle . Co do ACERA i jego emachines to wolałbym kupić coś takiego niż tandetę z seri K50 asus . Pamietaj jedno ile ludzi tyle rożnych opinii nawet mercedes się psuje . Co do ASUSA N61VG nie jest najgorszy ale klawiatura się tak zapada że szok .

:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O IBM/Lenovo czytałem kiedyś opinię i nie była ona specjalnie pochlebna. Natomiast o Acer jest spory kawałek Internetu.

IBM/Lenovo w nowej odsłonie jest spox... dopóki się coś nie popsuje. Ich serwis w mojej opinii kuleje...

EDIT:

Acer to legenda raz lepsza raz gorsza wg. mnie klepią teraz naprawdę spoko konstrukcje, jednak w lepszą jakość serii e-machine niż najtańszego Asusa K50x nie uwierzę.

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy chwali swoje ja mam emachines i jestem mega zadowolony . Ty masz Asusa k50 i też jesteś więc każda ocena jest czysto subiektywna. Co do LENOVO seria y530 bardzo udana nowsza y550 już troszkę mniej .

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy chwali swoje ja mam emachines i jestem mega zadowolony . Ty masz Asusa k50 i też jesteś więc każda ocena jest czysto subiektywna. Co do LENOVO seria y530 bardzo udana nowsza y550 już troszkę mniej .

Mój Asus K50 to sprzęt firmowy, sam używałem Toshiby z serii A300. Także moja opinia jest raczej bezstronna :)

Swoją opinię wyrażam na podstawie doświadczeń na 100kach sztuk notebooków Asus jak również Acer, Lenovo, czy Dell itp. bo tak szczerze powiedziawszy jest mi totalnie obojętne czego Ty będziesz używał. Ważne, żebyś Ty był zadowolony.

W chwili obecnej jeżeli miałbym polecić sprzęt do użytku domowego z dobrym wsparciem serwisowym bez dwóch zdań polecam Asusa K50ke (co zresztą uczyniłem już wielu moim znajomym) co więcej nie jest to tylko moja opinia, ale również portali o tej tematyce tudzież użytkowników tego sprzętu.

Jeżeli chodzi o ilość komputerów wracających na serwis to śmiem twierdzić, że Asus sprzedaje się sporo lepiej niż linia Acer E-Machine choćby ze względu na markę. Jak zapewne wiesz im większa sprzedaż tym większa ilość awarii, jednak jeżeli pod uwagę weźmiesz procent awaryjności wynik okaże się zaskakujący.

Co do Lenovo seria Y5xx jest sporo lepsza jakościowo niż wcześniejsze edycje komputerów dedykowanych do mainstream'u.

pozdroowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dołączę się do tematu.

Szukam laptopa, koniecznie 17 cali ( na mobilności mi kompletnie nie zależy, ale też nie chcę stacjonarnego 2giego).

Na chwilę obecną zastanawiam się nad K70IC z dual core 2,1 i gt220m - przemawia cena niecałe 2200 oraz niska awaryjność.

Zastanawiam się też nad Aspire 7738G z t6600 i gt240m. W sumie z tego co widzę to różnica w wydajności procesorów jest niewielka, u tutaj kusi mnie mocniejsza grafa. No ale boję się,że to acer i cena większa o 400zł.

Czy warto?

A może są w tej cenie jakieś inne opcje ? ( koniecznie 17 cali)

Przeznaczenie - filmy, muzyka, internet no i czasami bym w coś zagrał.

pozdrawiam

Edytowane przez koplej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dołączę się do tematu.

Szukam laptopa, koniecznie 17 cali ( na mobilności mi kompletnie nie zależy, ale też nie chcę stacjonarnego 2giego).

Na chwilę obecną zastanawiam się nad K70IC z dual core 2,1 i gt220m - przemawia cena niecałe 2200 oraz niska awaryjność.

Zastanawiam się też nad Aspire 7738G z t6600 i gt240m. W sumie z tego co widzę to różnica w wydajności procesorów jest niewielka, u tutaj kusi mnie mocniejsza grafa. No ale boję się,że to acer i cena większa o 400zł.

Czy warto?

A może są w tej cenie jakieś inne opcje ? ( koniecznie 17 cali)

Przeznaczenie - filmy, muzyka, internet no i czasami bym w coś zagrał.

pozdrawiam

Nikt nie da Ci jednoznaczniej odpowiedzi. Prawdopodobieństwo zepsucia się Acera jest większe, ale może być tak że kupisz Asusa i się popsuje, a kupisz Acera i będzie OK. Jeżeli chodzi o cenę/wydajność to http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=47021 z GT240 jest rewelacyjnym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się jednak na 17,3'' ze względu na większą widoczność w pionie - oczywiście w poziomie również.

Dokładnie ten model http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=47021 i w tym sklepie, przesyłka już w drodze (zamówiłem dzisiaj) także nieźle.

Zobaczymy co z tego będzie ;)

btw. dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi