Skocz do zawartości
Butu

Wolny Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z komputerem.

Intel Core i5 750 2.66 GHz BOX (oc do 3,8)

Asus P7P55D LE

Samsung SpinPoint F3EG HD503HI (500GB, 5400RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)

Patriot DDR3 2048MB 1600MHz CL 9.0

ZOTAC GeForce GTS 250 1GB DDR3 PCI-E BOX

Pentagram Silent Force 460W

Otóż ostatio zauważyłem, że co raz częściej się zawiesza, wolno chodzi. Każdy mi mówił, że taki komp to normalna żyleta, na takie słowa raczej każdy by się skusił. No ale? rozczarowanie. Dlaczego chodzi jak muł?

Mój drugi komputer (athlon x2 5000+) już szybciej chodzi.

Dołączona grafika

Co może być przyczyną? jak to naprawić?

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regularnie usuwam zbędne programy/aplikacje z msconfig. Autostart -> zero programów. Usuwam niepotrzebne śmieci z rejestru przy pomocy Easy Cleaner. Brak wirusów itp-> Częstne, pełne skanowania przez program Kaspersky i inne przydrożne programy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, ale używasz programów z czasów Windows 98.

- Przeleć kompa przy pomocy Spybot S&D.

- Do czyszczenia polecam CCleaner.

- Usuń pliki Zone.Identifier przy pomocy AlternateStreamView.

- Odinstaluj Kasperskiego na próbę - starsze wersje potrafiły skutecznie spowalniać XP.

- Zapuść defragmentację przy pomocy AusLogic Disc Defrag.

- Wyłącz animacje okien itp.

- Posprzątaj pulpit oraz menu ze zbędnych plików i skrótów - używaj folderu "Moje dokumenty".

- Upewnij się, że tapeta która jest ustawiona, to plik BMP i jest w rozdzielczości takiej jaką ekran lub mniejszej - niektórzy fanatycy ładują zdjęcia z aparatu (5-8MPix) bezpośrednio na tapetę, a potem pytają czemu pulpit się tak długo ładuje.

Na koniec rzuć okiem do tego tematu, aby dowiedzieć się jak wyczyścić kompa z kurzu, sprawdzić pamięci, dysk i temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na XP najczęściej przyczyną wolnej pracy są problemy z obsługą DMA dysków twardych, zwłaszcza jeżeli to dyski AHCI. Sprawdź, czy dyski mają UDMA6 (ewentualnie 5) i czy cache windowsowe jest włączone.

Uli - naprawdę uważasz, że animacja okien w windows XP mogła by być problemem na i5 @ 3.8GHz? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale oglądam te paskudne niebieskie ramki XP od 2002 roku i już mi bokiem wychodzą. Dlatego jestem nawet w stanie zasugerować, że ustawienie srebrnego motywu przyspieszy system o 5%, a klasycznego (wraz z zatrzymaniem usługi Themes) o 20 !

Podobnie kwestia tapety "Idylla" - przestawienie na "Windows XP" i mamy kolejne +10% ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Cię ręka Boska broni przed takimi wynalazkami. Takie "speed xp" to zazwyczaj robactwo, adware lub w najlepszym wypadku coś, co zupełnie nie działa.

Jest temat o optymalizacji systemu - tam jest wszystko opisane. Do przestawienia niemal wszystkich opcji starczy TweakUI, xpy, XP-Antispy oraz X-Tweaker - wszystkie są sprawdzone i bezpieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi