Skocz do zawartości
tomekdomek

Źle Zamontowany Mugen 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem gdzie założyc temat więc założyłem go tutaj.

Witam, kupiłem przy Waszej m.in pomocy komputer na esc.pl. Dziś przyszedł cały złożony komputer i nurtuje mnie trochę zamontowany cooler mugen 2 rev.b.

Jest tak jakby krzywo zamontowany, czy to normalne? mobo to gd65, pamieci a-data. Na dole są zdjęcia zamontowanego chłodzenia. Bardzo proszę o pomoc!!! Pozdrawiam

http://img36.imageshack.us/i/sv101721.jpg/

http://img714.imageshack.us/i/sv101720.jpg/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie źle zamocowany. Wyjmij, sprawdź i zamontuj od nowa, polecam wymontować mobasa do tej operacji.

Zanim wyjmę cooler zrobiłem testy temperatur. Tutaj screen temperatur w coretemp w idle'u: http://img268.imageshack.us/img268/8854/cputemp.jpg

A tu temperatury z everesta i coretempa po ok. 35minutach testu w prime95: http://img713.imageshack.us/img713/3643/wstresielr.jpg

Wydaje mi się, że te temperatury są za wysokie, 46C w stresie. Dodam, że nic nie kręciłem proca chociaż miałem taki zamiar. Co myślicie o takich temperaturach, bo jak jest dobrze to wydaje mi się, że nie ma sensu wyjmować mugena i zakładać go poprawnie? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założony krzywo, ale temperatury nie są takie złe. Tyle, że minimum 19stopni... Ile Ty masz w pokoju ? :lol:

Jak temp. nie są złe to nie chce mi się na nowo zakładać. W pokoju mam 23-24C. :)

Edit: Cooler wyjąłem i jest tak jakby krzywo zrobiony(fabrycznie), nie ma żadnych wgięć na rurkach ani nie był odpięty. I nie wiem teraz czy mam go na gwarancję oddać. ;/

Edytowane przez tomekdomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie jest dość ciężkie- może przy transporcie kurier o raz za dużo walnął tym o glebę i dlatego się skrzywil. Moższ próbować delikatnie to naprostować w końcu hp są miedziane i dość plastyczne. Jak nie ma okna w bdzie itp to nawet może to tak zostać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tempy wporzo. ja w idle mam kolo 25- max 30 na Noctue u12p stres na stock max 45-50 stopni zalezy czym - gry to max 40 linx 50. najlepiej by bylo polozyc plyte z zamontowany mugenem na stole i sprawzic czemu tak krzywo.

Trochę kiepsko widać na tych fotkach szczegóły ale powiem Ci że ja kilka dni temu też odebrałem z ESC kompa (płyta i chłodzenie identyczne). U mnie Mugen tez jest przekrzywiony, choć mniej, ale wydaje mi się że zrobili to podczas skręcania kompa (naprawdę łatwo go poprzeginać) po to by nie dotykał pamięci. U mnie wisi 2mm(!) nad pamięcią. Jakby był prosto to by ich dotykał i pewnie nie dało by się wcisnąć tych pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak temp. nie są złe to nie chce mi się na nowo zakładać. W pokoju mam 23-24C. :)

Edit: Cooler wyjąłem i jest tak jakby krzywo zrobiony(fabrycznie), nie ma żadnych wgięć na rurkach ani nie był odpięty. I nie wiem teraz czy mam go na gwarancję oddać. ;/

Jeśli masz 23-24C otoczenie, to fizycznie niemożliwe jest na air-cooling mieć 19-20C na CPU. Coś jest nie tak. Sama różnica temp. idle/load jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz 23-24C otoczenie, to fizycznie niemożliwe jest na air-cooling mieć 19-20C na CPU. Coś jest nie tak. Sama różnica temp. idle/load jest OK.

Ja tam widze straszny bałagan w kablach i ewidentnie ten cooler nie pasuje do tej płyty. Jest za blisko grafiki oraz chyba faktycznie zahaczał o chłodzenie sekcji zasilania z lewej strony a te debile wygieły go na siłe. Popatrzcie na zdjęcia samej płyty . Dla mnie sprawa jasna - ja bym im tego nie darował - zwykłe druciarstwo. Im wiecej tu czytam to wygląda że firma ESC powinna trafić na czarną listę sprzedawców obok ENTER itp . Bo albo źle składają, albo wysyłają sprzęt niezgodny z opisem i zdjęciami oraz są problemy z gwarancją u nich - wymiana na inne modele itp .

Edytowane przez Adam71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ESC powinna trafić na czarną listę sprzedawców obok ENTER itp . Bo albo źle składają, albo wysyłają sprzęt niezgodny z opisem i zdjęciami oraz są problemy z gwarancją u nich - wymiana na inne modele itp .

Pozostaje Ci tylko złożenie reklamacji rma i odesłanie komputera z powrotem do ecs. Musisz sprawdzić jak wygląda u nich regulamin reklamacji i na czyj koszt odsyła się sprzęt.

A tak z innej beczki to wygląd tego montażu pozostawia duzo do życzenia widać że idą na ilość, zeby tylko zainkasować kase.

Ja zawsze zamawiam tylko części komputerowe , a komputer sam składam, a jezeli nie masz doświadczenia to zawsze mozesz zlecić montaż w najblizszym sklepie komputerowym.

A tak na przyszlość to radze poczytać opineo.pl i sprawdzić komentarze na temat danego sklepu. Ja korzystam tylko ze sprawdzonych sklepów typu: proline czy komputronik. Nigdy się na nich nie zawiodłem a wymiana jakiej części na inną w przypadku braków sladów użytkowania nie była nigdy problemem.

Co do chłodzenia to mogłeś <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Noctua NH-U12P SE2, u mnie na tej samej płycie jest dużo miejsca między radiatorem noctuy a pamięciami. Nie mówiąc że noctua to pierwsza liga a mugen 2 to klasa niższa i jeszcze nie jest kompatybilny z msi + pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam widze straszny bałagan w kablach i ewidentnie ten cooler nie pasuje do tej płyty. Jest za blisko grafiki oraz chyba faktycznie zahaczał o chłodzenie sekcji zasilania z lewej strony a te debile wygieły go na siłe. Popatrzcie na zdjęcia samej płyty . Dla mnie sprawa jasna - ja bym im tego nie darował - zwykłe druciarstwo. Im wiecej tu czytam to wygląda że firma ESC powinna trafić na czarną listę sprzedawców obok ENTER itp . Bo albo źle składają, albo wysyłają sprzęt niezgodny z opisem i zdjęciami oraz są problemy z gwarancją u nich - wymiana na inne modele itp .

Ja tam żadnego bałaganu nie widzę, zwróć uwagę, że zasilacz znajduje się na dole obudowy, kabel od zasilania procka 4 pin zapewne był za krótki by puścić go przy ścianie, jak widać w obudowie jest bardzo mało miejsca i nie sądzę by dało rade schować gdzieś te wszystkie kable, każdy jest też spięty co nie wskazuje na szybką robotę. Również uważam, że mugen został wygięty z powodu zahaczania o radiator w płycie głównej, ale to sam klient go zamówił pod tą płytę i gdyby to on składał ten komputer to również zmuszony by był do wygięcia mugena w ten sam sposób.

Moim zdaniem jeśli chłodzenie nie straciło na wydajności, a tak jest, to nie ma sensu wysyłać tego do reklamacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam żadnego bałaganu nie widzę, zwróć uwagę, że zasilacz znajduje się na dole obudowy, kabel od zasilania procka 4 pin zapewne był za krótki by puścić go przy ścianie, jak widać w obudowie jest bardzo mało miejsca i nie sądzę by dało rade schować gdzieś te wszystkie kable, każdy jest też spięty co nie wskazuje na szybką robotę. Również uważam, że mugen został wygięty z powodu zahaczania o radiator w płycie głównej, ale to sam klient go zamówił pod tą płytę i gdyby to on składał ten komputer to również zmuszony by był do wygięcia mugena w ten sam sposób.

Moim zdaniem jeśli chłodzenie nie straciło na wydajności, a tak jest, to nie ma sensu wysyłać tego do reklamacji.

Zgadza się w budzie nie ma za dużo miejsca i kable są rozprowadzone najlepiej jak się da. Doszedłem do wniosku, że esc to jednak dobra firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się w budzie nie ma za dużo miejsca i kable są rozprowadzone najlepiej jak się da. Doszedłem do wniosku, że esc to jednak dobra firma.

Taaaa. Czekam aż ten Mugen zrobi zwarcie na grafice ... Bo chyba dużo mu nie brakuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi