Skocz do zawartości
effect

Tłumienie Szumu, A Zniekształcenia Realtek Alc888b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

menadżer Realtek HD Audio dysponuje opcją tłumienia zakłóceń, która eliminuje potężny szum podczas nagrywania. Sprawia się całkiem dobrze. Problem jednak jest taki, że podczas odsłuchu głosu (lektorskie nagranie) można wychwycić zniekształcenie głosu przy niższych i głębszych tonach. Dźwięk jakby przechodził przez naczynie, które niby rezonuje, niby tworzy pogłos - trudno to precyzyjnie opisać. Po prostu większość ścieżki jest ok., aczkolwiek fragmentarycznie, szczególnie tam gdzie głos staje się głębszy pojawia się zniekształcenie.

Teraz pytanie, czy taki urok integry? Czy też da się temu zaradzić. Nie zależy mi na fajerwerkach tylko na czystej ścieżce. Jeśli nie da się nic z tym zrobić, to jaka karta powinna spokojnie nadać się do nagrywania ścieżki lektorskiej? Podkreślam, że nie chodzi mi o wokalną wirtuozerię. Jeśli chodzi o odsłuch to też karta nie odgrywa tutaj jakiejś szczególnej roli. Nie jestem melomanem. Głośniki mam Creative'a 2.1 (jakieś), mikrofon+słuchawki to Creative HS-600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzyskiwałem na Realtek ALC888 SNR na poziomie 90 dB (wy. -> we.) ... a to oznacza że szumu słyszalnego praktycznie nie było (co prawda profesjonalne karty mają dużo lepsze rezultaty ... ale bywają też integry z dużo gorszymi). Musisz poszukać czy coś innego Ci nie sieje, czy może masz nieoptymalne ustawienia. Usuwanie szumu poprzez filtr zawsze wprowadza pewne zniekształcenia. Może się też okazać że masz kiepską "implementację" tej integry - w takim razie zakup karty dźwiękowej będzie koniecznością (z resztą jak coś chcesz nagrywać nie byle jak to i tak polecam zakup czegoś z porządnym wejściem i porządnym mikrofonem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinowałem z ustawieniami jak radziłeś i połączenie "Usuwanie akustycznego echa" + wyciszenie wszystkiego oprócz mic. dało względnie dobre rezultaty. Trochę zaszeleści przy niektórych zgłoskach ale jest w miarę ok.

Zapewne coś kupię, aczkolwiek potrzebowałem rozwiązania na teraz. Thx.

Zastanawiam się czy w przypadku moich oczekiwań: poprawna, w miarę czysta, ścieżka dźwiękowa bez fajerwerków i nie stanowiąca wyzwania dla audiofila wymaga ode mnie zakupu karty pokroju Xonar DS czy Audiotrack Prodigy 7.1 HiFi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi