Skocz do zawartości
kobus

dysk 120gb jaki za ile i jaki cache ile gb partycje

Rekomendowane odpowiedzi

bierz IBM - maja one 8MB CACHE

Ew. Maxtora lub WD ale tego to tylko jeśli nie przeraża cię hałas( a i tak musisz go sobie najpierw sprawdzić czy to nie ta walnięta seria co tak świszczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew. Maxtora lub WD ale tego to tylko jeśli nie przeraża cię hałas( a i tak musisz go sobie najpierw sprawdzić czy to nie ta walnięta seria co tak świszczy)
jesli chodzi o halas to W IBM problemu nie ma - a nawet jakby to wyciszyc programowo mozna:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh jednak barrac jest cichy :D wiec chyba takiego wezme a partycje myslaelm o takiech c: 20gb a d: 100gb tylko ze ten dysk bezdzie mial w sumie jakies sto cos gb a nie 120

ja bym si-gej-ta nie bral...łeeee

juz wez cos innego tylko nie si-gej-

ta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh jednak barrac jest cichy :D wiec chyba takiego wezme a partycje myslaelm o takiech c: 20gb a d: 100gb tylko ze ten dysk bezdzie mial w sumie jakies sto cos gb a nie 120

Ja swoją barakudę 120GB podzieliłem tak:

- partycja systemowa: 15,7GB (NTFS)

- partycje z danymi: 3 x 31,99GB (FAT32)

Jak łatwo policzyć, dysk ma rzeczywistą pojemność 111,7GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam caviarów bo hjałasują jak kilka barracud i jeśli chodzi o mnie to jest to drażniące.

najlepiej barracudę 7200.7 ale na zwykłe "szmaty" bo serial ata raczej nie masz i musiałbyś kupić kontroler. cena dysku nie-sata powinna być niższa. jaka? nie wiem ale masz w necie kilka sklepów to możesz looknąć.

albo niezłe są maxtory jeszcze, niegłośne i szybkie. co do gwarancji to też w cennikach jest podane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja partycje systemowa zrobil bym nei wieksza niz 5GB :)

poprostu instaluje na niej system a potem robie z niej mirrora co ulatwia mi odzyskanie i instalowanie systemu (nicale 44sec) tak wiec nei ma sensu robic za duzej systemowej bo pote mwiecej sie danych traci i odzyskuje :P

Dlatego robie sobie malutka systemowa tyle b ypomiescic winde + najwazniejszy soft a potem to juz tylko ghost :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: Ja na twoim miejscu podzielił bym na 3 partycje np: 20GB,40GB i 60GB,

ponieważ 100GB na 1-dną partycje to za dużo, ale zrobisz jak

będziesz chciał :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym podliczyl ile Ci zajmuje system + poinstalowane programy i zrobil taka partycje +1 albo 2gb (kazdy ma inne preferencje - jesli wiesz ze bedziesz cos w przyszlosci tam instalowal dodatkowego to lepiej miec zawsze troszke zapasu)... potem zrobilbym mala partycje na backup a reszte podzielil na 2 rowne partycje (100gb na 1 partycje to faktycznie troszke za duzo, chociaz denerwujace sa litery napedow do z :wink: ). musisz myslec o przyszlych mozliwych (odpukac) padach... jakby mi padla 100gb partycja to bym najpierw sie rozplakal a potem urwal producentowi jajka (juz pisalem o jajkach w innym poscie :lol: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzial tego z najdluzsza gwarancja, ja na swojego WDC 80GB 8MB dostalem 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec mnie barracuda rozczalowywuej poniewaz mam kumpla co ma 120gb barrac i mowi ze sa na 2 talerzach i jak przechodzi z jednego na drugi to charcczy strasznie nei wiem moze sa wersje z jednym talerzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez kumple wiele rzeczy gadali o Barracudach, ale nie sluchalem ich, i dobrze.

Kupilem BIV (ciezko bylo znalezc) 80GB i jestem z niej zaczepiscie zadowolony.

Nie sluchaj kolegi, bo moze miec powazne problemy z uszami, tylko sam posluchaj gdzies chodzacej B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o halas to W IBM problemu nie ma - a nawet jakby to wyciszyc programowo mozna:P

jak wyciszysz swist tych lozysk softwarem to dyplom w nagrode odemnie dostaniesz ;P

kobus niby ze co jak z taleza na talez przechodzi ?? nizele niezle :D jakby koledze ta basia nieupadla to pewnie by normalnie chodzila (cichutko)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam barracude i nigdy nie mialem z nim problemów, a nosze go w plecaku niemal codziennie. Jesli zas chodzi o podzial, nie wydaje mi sie ze bedziesz sie bawic w jakies mirrory, wiec radzilbym podzielic na 8,32,reszta. pierwsze dwie na system, programy i rozne smieci, ostatnia tylko na duze pliki. Chodzi mi glownie o rozmiary klastrow, moze przy aktualnych rozmiarach dyskow nie jest to tak istotne, ale zawsze... Osobiscie mam wlasnie podzial na 2/8/reszta wlasnie dlatego ze korzystam z ghosta, ale na pierwszej partycji jest tylko i wylacznie system, zadnych programow, cale oprogramowanie jest na drugiej partycji, na trzeciej cala reszta smieci.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...