Skocz do zawartości
Serekzolty

Jaka Płyta Pod Am2 Do O/c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam procesor taki jak widać na screenie w załączniku.

Na obecnej płycie niestety nie ma możliwości podkręcania (Gigabyte),gdyż po podniesieniu FSB o więcej niż 2 następuje error,że niby awaria i procesor wraca do podstawowych ustawień.

Chciałbym,żeby płyta nie była mega droga, a jednocześnie pozwoliła mi na uzyskanie z procesora conieco.Pamięci mam DDR2 jeśli to istotne.

Pozdrawiam

post-169122-1265066385_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obecnej płycie niestety nie ma możliwości podkręcania (Gigabyte),gdyż po podniesieniu FSB o więcej niż 2 następuje error,że niby awaria i procesor wraca do podstawowych ustawień

Na Twoim miejscu nie skreślałbym jeszcze tej płyty, gigabyte na amd mają to do siebie, że nie pozwalają na OC przy pozostawieniu mnożników HT i pamięci na auto. Poczytaj, weź kartkę papieru/kalkulator, policz sobie, ustaw ręcznie i dopiero stwierdzaj, że nie da się kręcić. Do tego timingi pamięci - na amd większość kości niekoniecznie dobrze pracuje na niestandardowej częstotliwości z timingami SPD.

Nawet tanie płyty gigabyte od dłuższego czasu pozwalają na jakieś tam OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli wlozysz proca am3 na mobo am2 to HT zwalnia. Na stronie asrocka i gigabyte luknji sobie. Serek zolty - za 800zł spokojnie kupisz nowego proca + plyte + ram. Sam kilka dni temu wymienialem sprzet z s939 na taki jak w podpisie. Kosztowalo mnie to 590 zl:D. Ta plyta wytrzyma ponoc 300-320 htt, a ogranicza mnie procesor i chlodzenie. Sam bylem zdziwiony jak zobaczylem ceny :D Jak opchniesz to co masz to wszystko moze wyniesie cie 200zl:P SKoro masz 800zl to moze cos lepszego niz Athlon II. Moze jaki Phenom albo x3 + oblokowanie rdzenia.Moze napisz w dziale co kupic.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu nie skreślałbym jeszcze tej płyty, gigabyte na amd mają to do siebie, że nie pozwalają na OC przy pozostawieniu mnożników HT i pamięci na auto. Poczytaj, weź kartkę papieru/kalkulator, policz sobie, ustaw ręcznie i dopiero stwierdzaj, że nie da się kręcić. Do tego timingi pamięci - na amd większość kości niekoniecznie dobrze pracuje na niestandardowej częstotliwości z timingami SPD.

Nawet tanie płyty gigabyte od dłuższego czasu pozwalają na jakieś tam OC...

Jeśli dobrze pamiętam to zmieniałem te mnożniki HT i dalej było to samo.Jak podniose nawet o 1MHZ to wyskakuje mi już błąd.Ale spróbuje za chwilkę i edytuje posta:)

Edit:No i niestety,obniżyłem HT i timingi ( a właściwie timing bo ta pseudo-płyta oferuje tylko regulacje CAS Latency ),i raz udało mi się wzbudzić system na 215FSB,a potem standardowy komunikat:)

No cóż dostanę wypłatę i zawitam do działu Co kupić,tak jak mówiłeś Krydor

Edytowane przez Serekzolty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda. Tylko na starszych płytach HT zwalnia.

Właśnie że prawda. Bo płyty AM2 to właśnie te starsze. Na płytach AM2+ jedynie HT nie zwolni.

A tak swoją drogą to:

Athlon II X4 620

ASRock M3A770DE

Goodram 2x2GB 1333MHz CL9

Wychodzi 888zł, więc po sprzedaży swoich obecnych części wydałbyś bardzo niewiele. Chyba, że chciałbyś tamtą kasę również przeznaczyć na upgrade to mozna zmienić pamięci na wersję 1600MHz i procka na jakiegoś Phenoma lub selekta z pewnym unlockiem.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi