Skocz do zawartości
goliath

Brother Dcp-375cw Vs Canon Pixma Mp460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w najblizszych dniach planuje zakup urzadzenia wielofunkcyjnego. Padlo na brothera z linka ponizej i taki wlasnie mial zostac kupiony. Ale teść ostro walczy, że podany Canon bedzie lepszym zakupem.

Co byście wybrali? Chodzi głównie o koszty wydruku bo z tego co wyczytalem jakosciowo sa podobne.

http://www.brother.pl/g3.cfm/s_page/73190/...roduct/DCP375CW

http://www.usa.canon.com/consumer/controll...p;modelid=13369

ewentualnei wpadla mi pod myszke jeszcze taka opcja:

http://www.brother.pl/g3.cfm/s_page/73190/...uct/DCP395CNYJ1

?

Edytowane przez goliath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Brothera DCP-375CW dzisiaj, wcześniej miałem canona ip3000, jednak głowica spaliła się zupełnie nagle. Postanowiłem spróbować czegoś innego, zamienniki kosztują prześmieszne małe pieniądze, są podobnej wielkości co te w Canonie (22ml Canon 26ml czarny i nieco mniej kolory)

Drukuje ładnie, dość szybko, nie tak jak mój Canon, ale nie śpieszy mi się nigdy, urządzenie stoi w domu. Poważnym minusem jest brak druku dwustronnego, no i nie ma takiej wygodnej opcji ładowania papieru z tyłu, czasami się przydaje gdy chcemy coś dodrukować i ciężko ogarnąć jak trzeba ustawić papier w podajniku. Podobno niewyłączana drukarka zużywa dość sporo (w porównaniu do konkurencji) tuszu na czyszczenie głowic. Nie można drukować z choć jednym pustym pojemnikiem (pewnie można temu zaradzić zaklejając prześwit, aczkolwiek jest to zabieg który ma zapewnić długą żywotność pracy głowicy (co przy zamiennikach jak najbardziej jest w porządku)

Brother wziął mi dzisiaj dwie kartki naraz, ale to nie grzech. Jeszcze jednym minusem był przekrzywiony druk mimo wyrównania suwaków w podajniku (ale to jedynie 0,5mm na długości kartki A4).

Jakość druku jest bardzo dobra, skanera także.

Bardzo duża zaleta jest WiFi, nie ma już zabawy z kablami, nie wiem jak z obsługa wielu pc, ale chyba to nie będzie problem. Nie można podobno jednocześnie podpiąć jej przez usb lub lan (to zrozumiałe), nie wiem czemu.

Panel w języku polskim, obsługa prosta, obyło się bez czytania instrukcji.

Więcej info naturalnie po kilku miesiącach.

Co do Canona, to mimo, że kombajn ma niezłe parametry to jeszcze nie opracowali tanich zamienników (może ewentualnie strzykawki, ale to jest bardzo niewygodne)

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mihalo mozesz rozwinac temat 4 tuszy w drukarce brother? bo szczerze mowiac mnie to przeraza. Mam rozumiec ze przez caly czas mam miec pełne i niezaschniete 4 glowice z tuszami?

nawet jesli chce wydrukowac sobie pol strony z paroma zdaniami w czarno bialym kolorze, to musze caly czas miec niezaschniete, pelne 4 tusze?

To musi strasznie drogo wychodzic.

Fajna ta drukarka, ale te 4 tusze mnie przerazaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi