Skocz do zawartości
mazt

Problemy Z Zawieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Od jakiegoś półtora miesiąca zaczął mi się zawieszać komputer. Nie ma konkretnej reguły i czasu, kiedy to się dzieje. Po prostu nagle zawias i koniec kropka. Niekiedy przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmu komputer zawiesza się z dźwiękiem. Jednak nie sadze, aby było cos nie tak z dźwiękiem, ponieważ komputer zawiesza się również w sytuacji, kiedy nic nie gra z głośników. Zaczyna mnie to irytować i nie wiem jak mam sobie dać radę z tym problemem. Podgląd zdarzeń w zarządzaniu komputerem kompletnie nic nie pokazuje. Rejestry systemu i aplikacji są czyste jak łza. Mam system Windows XP SP3 ze wszystkimi aktualizacjami. Jakieś 4 miesiące temu kupiłem nowy zasilacz be quiet! Pure Power 350W (całkowicie wystarczający do moich podzespołów), chłodzenie na procesor Auras Wave LPT-709 (temperatury są dobre, co prawda sprawdzane w Evereście, ale nie sądzę, aby czujnik był zrypany) oraz pamięć GEIL – DDR2 2x1GB 667Mhz (dodam, że tydzień temu przejechałem się 9 godzin memtestem z dyskietki startowej i nic nie wykazało, więc ram raczej wykluczam). Ponadto ostatnio wykonałem 2, 5 godzinny testem Linxem i również wszystko bezbłędnie. Mam Kasperskiego Antywirusa ze wszystkimi aktualizacjami, więc nie sądzę, aby to był jakiś wirus. Sprawdziłem również zgodnie z zaleceniami forum PUREPC jakość kondensatorów i wg mnie jest wszystko ok. (żadnych uszkodzonych). Ponadto na forum wrzuciłem screen z analizy S.M.A.R.T dysku twardego i osoba, która się na tym zna powiedziała, że z dyskiem również jest wszystko ok. Nie mam zielonego pojęcia, co mam dalej zrobić. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Poniżej umieszczam informacje dotyczące mego sprzętu. Pozdrawiam serdecznie!

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 805, 2680 MHz (20 x 134)

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8N775 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM) DUAL

Typ BIOS'u Award Modular (03/13/06) Award Modular BIOS v6.00PG

Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 GT (256 MB)

Karta dźwiękowa Realtek ALC850 @ nVIDIA MCP04 - Audio Codec Interface

Dysk fizyczny ST332062 0AS SCSI Disk Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2

Mysz Mysz zgodna z PS/2

Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller - Sterownik miniport Harmonogramu pakietów

Edytowane przez mazt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Panel sterowania->Dodaj/Usuń programy->Kaspersky->[usun]

2. Zmiana sterowników grafiki.

3. Podłączenie innej karty graficznej.

4. Reset ustawień bios.

Zajrzyj, może na coś wpadniesz:

http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html

Ok. Spróbuje pokombinować z grafą chociaż Ona prawie w ogóle nie była używana bo nie gram w gry. Reset ustawień biosu robiłem i to też nic nie dało. Co masz na myśli w punkcie 1? Mam zainstalować innego antyvirusa? Czy w ogóle odinstalować antyvira na testy?

Ponadto przejadę się furmarkiem po grafie. Ile czasu najlepiej ? Czy tam wszystko automatycznie jest ustawione?

Edytowane przez mazt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi