mazt Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Witam wszystkich! Od jakiegoś półtora miesiąca zaczął mi się zawieszać komputer. Nie ma konkretnej reguły i czasu, kiedy to się dzieje. Po prostu nagle zawias i koniec kropka. Niekiedy przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmu komputer zawiesza się z dźwiękiem. Jednak nie sadze, aby było cos nie tak z dźwiękiem, ponieważ komputer zawiesza się również w sytuacji, kiedy nic nie gra z głośników. Zaczyna mnie to irytować i nie wiem jak mam sobie dać radę z tym problemem. Podgląd zdarzeń w zarządzaniu komputerem kompletnie nic nie pokazuje. Rejestry systemu i aplikacji są czyste jak łza. Mam system Windows XP SP3 ze wszystkimi aktualizacjami. Jakieś 4 miesiące temu kupiłem nowy zasilacz be quiet! Pure Power 350W (całkowicie wystarczający do moich podzespołów), chłodzenie na procesor Auras Wave LPT-709 (temperatury są dobre, co prawda sprawdzane w Evereście, ale nie sądzę, aby czujnik był zrypany) oraz pamięć GEIL – DDR2 2x1GB 667Mhz (dodam, że tydzień temu przejechałem się 9 godzin memtestem z dyskietki startowej i nic nie wykazało, więc ram raczej wykluczam). Ponadto ostatnio wykonałem 2, 5 godzinny testem Linxem i również wszystko bezbłędnie. Mam Kasperskiego Antywirusa ze wszystkimi aktualizacjami, więc nie sądzę, aby to był jakiś wirus. Sprawdziłem również zgodnie z zaleceniami forum PUREPC jakość kondensatorów i wg mnie jest wszystko ok. (żadnych uszkodzonych). Ponadto na forum wrzuciłem screen z analizy S.M.A.R.T dysku twardego i osoba, która się na tym zna powiedziała, że z dyskiem również jest wszystko ok. Nie mam zielonego pojęcia, co mam dalej zrobić. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Poniżej umieszczam informacje dotyczące mego sprzętu. Pozdrawiam serdecznie! System operacyjny Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 Typ procesora DualCore Intel Pentium D 805, 2680 MHz (20 x 134) Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8N775 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN) Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM) DUAL Typ BIOS'u Award Modular (03/13/06) Award Modular BIOS v6.00PG Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 GT (256 MB) Karta dźwiękowa Realtek ALC850 @ nVIDIA MCP04 - Audio Codec Interface Dysk fizyczny ST332062 0AS SCSI Disk Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II) Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2 Mysz Mysz zgodna z PS/2 Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller - Sterownik miniport Harmonogramu pakietów Edytowane 2 Lutego 2010 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 1. Panel sterowania->Dodaj/Usuń programy->Kaspersky->[usun] 2. Zmiana sterowników grafiki. 3. Podłączenie innej karty graficznej. 4. Reset ustawień bios. Zajrzyj, może na coś wpadniesz: http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 Zapuść jeszcze Furmark'a na wszelki wypadek. Widziałem już napuchnięte kondensatory na GF6600, sprawdź je. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) 1. Panel sterowania->Dodaj/Usuń programy->Kaspersky->[usun] 2. Zmiana sterowników grafiki. 3. Podłączenie innej karty graficznej. 4. Reset ustawień bios. Zajrzyj, może na coś wpadniesz: http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html Ok. Spróbuje pokombinować z grafą chociaż Ona prawie w ogóle nie była używana bo nie gram w gry. Reset ustawień biosu robiłem i to też nic nie dało. Co masz na myśli w punkcie 1? Mam zainstalować innego antyvirusa? Czy w ogóle odinstalować antyvira na testy? Ponadto przejadę się furmarkiem po grafie. Ile czasu najlepiej ? Czy tam wszystko automatycznie jest ustawione? Edytowane 3 Lutego 2010 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej i 12 dni bez zawiasu. Chociaż coś mi podpowiada, żeby wstrzymać się z sądami. Pożyjemy zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...