nnn2007 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Moja stacjonarka posiada jedynie kartę sieciową przewodową. Kabelkiem RJ45 komp podłączony jest do bezprzewodowego routera. Router podłączony jest innym kablem RJ45 do modemu kablowego, który to łączy się bezpośrednio z internetem. Laptop posiada wbudowaną kartę WiFi. Utworzyłem w lapku połączenie bezprzewodowe z routerem, za którego pośrednictwem łączy się z netem. Utworzyłem w stacjonarce (WinXP) za pomocą kreatora sieci - sieć o nazwie WORKGROUP, włączyłem udostępnianie plików i drukarek. Na lapku (Vista) włączyłem udostepnianie, wyszukiwanie sieci, udostępniłem foldery. Zarówno stacjonarka jak i lapek są w tej samej sieci o nazwie WORKGROUP. W stacjonarce widzę w otoczeniu sieciowym mójego laptopa i mogę tam zgrywać plik. Natomiast w otoczeniu sieciowym na lapku (Vista) nie widzę mojej stacjonarki. 3 Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Był już taki temat. KIS/NIS lub inne ustrojstwo (antywiruso-podobne) blokuje dostęp do kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 mam Comodo Firewall na obu kompach skonfigurowany tak aby pytał za każdym razem użytkownika co robić. w przypadku lapka pytał (jak ze staconarki łączyłem się z lapkiem) w przypadku stacjonarki nie (jak z lapka próbowałem połlączyć się ze stacjonarką) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 No to chyba masz odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) wyłącze firewalle i sprawdzę wpisanie \\xxx.xxx.xxx.xxx\ oraz \\xxx.xxx.xxx.xxx\c$ nie działa - nie łączy ping xxx.xxx.xxx.xxx też nie odpowiada (zarówno na lapku jak i stacjonarce) wyłączenie wbudowanego w router firewalla nie daje nic wyłączenie comodo firewall nie daje nic wyłączenie konta Gościa na obu kompach - nie pomogło :( Edytowane 3 Lutego 2010 przez nnn2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...