DziubekR1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Klient przedzwonil z problemem, ze rano mu sie komp nie chce wlaczac. Nie wiem dokladnie o co chodzi, bo na zywo tego nie widzialem, ale mowi, ze rano nie chce zaskoczyc, ale pozniej juz jak sie wlaczy, to smiga elegancko. Podejrzewam, ze moze z rana w pokoju jest mniejsza temp. czy cos, ale to nie zmienia faktu, ze cos jest nie tak. Co to moze sie dziac, bo wole cos wiedziec zanim do niego podlece ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Kondki w zasilaczu/na mobo? Jakiej firmy zasilacz? Edytowane 3 Lutego 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Kondki w zasilaczu/na mobo? Jakiej firmy zasilacz? Z tego co pamietam, to plytka to jakis AsRock na 939. Zasilka ModeCom 350W Feel III. Wiem, ze nie rewelacja, ale to slaby sprzet i bez problemu sobie z nim poradzi. Sprzet z tego co kojarze skladany byl pol roku temu. Wtedy napewno z kondziorami na plycie problemu nie bylo, a zasilacz byl nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 No tak to było pół roku temu, a teraz mamy Luty 2010 i to nie zmienia faktu że trzeba kondensatory sprawdzić. Może zasilacz pada, kolega miał podobnie, nie wierzył mi to mu poszła karta graficzna wymienił poszła kolejna ale to po gwarancji było i trzeciej już mu nie dali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszBrd Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Przestaw zegar systemowy to komp się zdezorientuje i włączy ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Ja miałem podobny problem(Sprzęt z podpisu). Wieszał się rano przy POST Screenie. Po 5-10 resetach startował. Powód jeden z tych dwóch: 1. Za wysoko taktowanie(3,8 GHz - sztuka nie kręci się zbyt dobrze), 2. Za wysoko napięcie na rdzeniach(1,35 V w moim wypadku). Zszedłem z 3,8 GHz do 3,6 GHz, obniżyłem napięcie do 1,32 V i jest dobrze. Ponadto tak jak wyżej... Trzeba sprawdzić zasilacz i kondensatory na płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Zakładając, że włącza kompa rano i wyłącza wieczorem, to może mu bateryjka nie trzymać ustawień i dostaje rano "Checksum error - press F2". A że nie czyta tego, to włącza do skutku. Druga opcja to zasilacz, a trzecia to płyta. Ameryki nie odkryłem, prawda? Zapytaj, czy wyłącza listę na noc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 to może mu bateryjka nie trzymać ustawień i dostaje rano "Checksum error - press F2"Ale ten komputer nie jest taki stary znowu chyba? Ile ta bateryjka może trzymać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Nie no, swoje lata juz ma, bo ja mu zlozylem cos "po taniosci" (sam tak chcial) na 939. Musze sie jednak do niego wybrac i juz mam punkt zaczepienia. Spytam o ta listwe, bo moze faktycznie cos z tym podejdzie. Kodziory sprawdze, ale raczej watpie. Przez pol roku ? Rozne rzeczy sie dzieja, ale przez pol roku jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby kondziory wywalilo przy nienajgorszej zasilce i braku burz w ciagu kilku ostatnich tygodni ;) Tym bardziej, ze tam siedzi sobie Sempronik 3000+, ktory sam z siebie pradu malo lyka i w ogole nie krecony jest. A co do burzy, to jak raz walnela, to w pewnej firmie polowe kompow zjaralo, a na jednej plycie kondziory to poprostu rozbeltane byly i smrod na cale pomieszczenie :) Edytowane 3 Lutego 2010 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Ja tak miałem jak mi płyta świrowała..co gorsze po podmianie zasilacza startowała ok, zakupiłem więc nowy i lepszy ale jednak okazało się,że płyta.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Ja mam podobny problem typu, że komp nie zaskakuje....u mnie polega to na tym, że 'podkręciłem' procka do 1,6Ghz i 0,865v i w momencie, w którym zostawiam kompa przy włączonej listwie to nie ruszy za cholerę. Jeśli listwę wyłączę i po czasie załączę ponownie, odpala normalnie i sobie chodzi nawet dobę...dlatego możesz się go spytać, jeśli braknie Ci pomysłów, czy wyłącza listwę jak kończy korzystać z kompa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 A jest jakaś listwa która chroni przed piorunami ?? Bo w sumie każdy zaleca listwę itp.. ale z tego co się orientuje to ich skuteczność taka sobie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Znasz zasadę działania warystora? Jak nie to poczytaj o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...