Skocz do zawartości
Serekzolty

Wymiana Na Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Za namową kolegi Krydor'a ( pozdrowienia;) ) postanowiłem zmienic sprzęcior z AM2 na AM3:)

Chciałbym troche O/C ale bez zbędnych szaleństw.

Będę miał 800zł,narazie mam 500.Co mogę kupić na chwilę? Chodzi mi o płytę,procesor i pamięć.

Chciałbym zestaw z DDR3 ( 2 chyba nie wchodzą ? )

Mam do sprzedania płytę AM2 Gigabyte M61pme-s2

Procesor AMD X2 5200+ Brisbane 2.7GHZ oraz 2 GB DDR2 GoodRam

Ile można za to wziąć?

Zasilacz to Amacrox Warrior 400W,uciągnie takie AM3 z 7300GT (przejściowa) ??

Pozdrawiam

Edytowane przez Serekzolty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze,że jest tutaj jakieś dziwne gniazdo chyba na zasilacz.

Widać to na tym: http://galeria.purepc.pl/d/44674-2/GBT_MA770TUD3P_plyta5.jpg

zdjęciu.Czy będę musiał mieć jakiś specjalny zasilacz?

Jestem zielony jeśli chodzi o nowe platformy dlatego wolę zapytać:)

Zasilacz mam taki sam jak na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item903392038_zasila..._sklep_wwa.html

Edytowane przez Serekzolty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boj Serek. Tez mam zasilacz z kablem 4 pinowym, a plyte z wejsciem 8 pinowym i nie ma problemu. Wszystko jest w intrukcji wytlumaczone. Wkladasz miedzy pinem 1 i 5. Serek - sluchaj sie endrju bo wie co mowi. Ze swojej strony moge zasugerowac, abys poczekal na 800zl - lepiej na tym wyjdziesz. Lepsza plyta, 4 jajca zamiast 2 i moze 4gb ramu zamiast 2. Tak w ogole to powiedz czy komputer do ogolnego uzytku, do gier itp?

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krydor chciałem teraz zamowić płytę i RAM,a gdy dojdzie kaska to procesor:) czy to zda egzamin czy lepiej poczekać?

Do ogólnego użytku ale czasem chciałbym sobie pograć:) i lubie mieć mocny sprzęt:)

Czy mógłbyś wycenić te moje podzespoły,które podałem w pierwszym poście? Byłbym wdzięczny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serek jestes uzytkownkiem allegro:P? Obserwuj aukcje i bedziesz wiedzial ile mniej wiecej jest warty twoj sprzet. Nikt nie zrobi za ciebie wszystkiego. Tak przypadkiem zauwazylem ze przedchwila plyta identyczna jak twoja poszla za 100zl, ram cos kolo 150-160 a proc nie wiem - moze do ~~ 200zl nawet. Wiec sadze ze 350- 400, moze wiecej wyciagniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego wszyscy usilnie do MA770T-UD3P polecają Goodramy skora są na nich problemy z OC. Jeśli chcesz kręcić na pewno nie bierz Goodramów pamięć dobra ale płyta do [gluteus maximus] i są problemy z niektórymi pamięciami

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a gdyby tak wziąć Phenoma X3 720be zzamiast tego x4 wspomnianego wyzej?Na tym asrocku bylaby chyba mozliwosc odblokowania czwartego rdzenia.Czy odczulbym duza roznice pracujac na 3 a nie 4 rdzeniach?Czy prócz rdzeni jest jakaś różnica ( pomijając taktowanie i cache )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz gwarancje ze akurat trafisz wersje w ktorej da rade oblokowac 4 rdzen. Jak to ktos powiedzial lepsze 4 jajca jak 2. Roznice odczujesz tylko w grach ktore wykorzystuja 4 rdzenie a takich nie ma wiele albo podczas pracy z wieloma aplikacjami. Jezeli nie katujesz swojego kompa to i 2 wystarcza. Wlaciwie to moglbys kupic 2 rdzenie, czesc tej kasy ktora zostanie, dozbierac i przeznaczyc na grafe, a za jakis czas jak bedziesz przy kasie sprzedac tego phenoma i kupic np uzywanego badz nowego lepszego - wtedy ceny moze jeszcze pojda w dol.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego GB i mam też goodramy i jakoś wszystko ładnie śmiga po oc , co prawda nie jechałem z MHz w górę , ale zjechałem sobie z timingami w dół z cl9 na cl7 (co realnie nic nie daje no ale mam :) ) , jedynie jak miałem bios F2 to były drobne problemy z pamięciami , ale teraz jest ok.

Udało mi się także uzyskać stabilne 1500 MHz na moich pamięciach (bazowo 1333) , ale też nie widziałem różnic w wydajności , tak że sobie to wszystko poustawiałem żeby napięcia były jak najniższe a wydajność jak najlepsza.

Składałem też z 2-3 zestawy na tej płycie + goodramy i też z oc nie było problemów , tak że nie jest to szczęśliwy traf że akurat u mnie działa.

Składałem też zestawy na innych płytach (asrock , asus) i goodramy wszędzie sobie radziły bez problemów. Jak dla mnie są to tak uniwersalne pamięci że będą wszędzie działać.

Gigaszrot też produkuje znośne płyty , tak że teraz wszystkie płyty mają całkiem wysoki poziom jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Mój szwagier sie przymierza też do zmiany z AM2 na AM3. Jednak chce to zrobić małym kosztem (wiecie rodzina itp.)

Asusa M2A-VM i 2x1gb ramu sprzedałby za 200zł - ma kupca. Za 5600+ myśle że mógłby dostać ze 180zł na Allegro o jest ~380zł. Dołożyć chce 300 - 400 póki co.

Co polecacie za 700zł? Płyta + proc + RAM? Bo ja w AMD teraz zbytnio nie siedze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego GB i mam też goodramy i jakoś wszystko ładnie śmiga po oc

(...), tak że nie jest to szczęśliwy traf że akurat u mnie działa.

Gigaszrot też produkuje znośne płyty , tak że teraz wszystkie płyty mają całkiem wysoki poziom jakości.

Widocznie jest loteria bo u mnie za cholerę nie chciało działać stabilnie po OC nawet przy mnożniku ramu x4, a na wyższych komp nawet nie wstawał kombinowałem przez ponad 2 tygodnie i dopiero po wymianie na G.skille OC się poprawiło chociaż na początku też nie obyła się bez problemów...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To albo ja miałem kilka razy farta , albo Ty raz pecha :) Ale nie jestem jakimś maniakiem tej płyty/marki , może być dowolna w miarę porządna płytka , nawet Asrock M3A770DE pozwala na zadowalające oc (chociaż do quada wolałbym wyższy model)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wziąłem jednak X3 bo więcej nie dało się kasiurki zarobić.Do kupienia zostały mi już tylko pamiątki.No i tutaj mam dylemat... wziąć 1333MHZ czy 1600?

Gdzieś wyczytałem,że Phenomy II obsługuje max 1333MHZ.Czy to będzie działać na tej płycie asrocka M3A785GXH ?? W ogóle opłaca się brać szybsze pamięci? Różnica w cenie jest żadna właściwie a więc w sumie mógłbym je kupić.Procesor to 720BE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi