microsista Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam,w do tej pory mam obudowę NZXT Tempest która nie spełnia moich wymagań. Przyciski Power i Reset musiałem przyklejać na gorący klej bo wpadały do środka po ledwie mocniejszym wcisnieciu, podobnie dioda HDD, katody na przenim panelu świecą dopóki będziesz ściskał łączenie, żeby podłączyć jakiś kabel obok radiatora (Karakorum) trzeba wyjmować całą płytę... Nie będę więcej wymieniał bo, rozpisał bym się na całą stronę. Zamierzam kupić coś naprawdę porządnego, coś co wystarczy mi na wiele, wiele lat. Wybór jest chyba prosty. Lian Li. Na allegro upatrzyłem sobię taki model: http://allegro.pl/item908734751_lian_li_pc..._platnerza.html Czy jest on godny uwagi, a może jest coś lepszego w tej cenie, bądź są jakieś inne równie dobre wytrzymałe obudowy z niższą ceną? Nie chciałbym znowu nabrać się na jakiś szajs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Obudowa super ale pod WC, jak nie myślisz o WC to raczej odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Do tej ceny ciekawa obudowa to corsair obsidian 800D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 W tej cenie masz klasyte w postaci Silvestone TJ07. Obsidan wydaje się być też niezłym rozwiązaniem. Sa inn obudowy tańsze i w równie dobrej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Chłopie, napisz czego oczekujesz od obudowy, czy masz jakieś plany względem konkretnego chłodzenia, czy chcesz piwnicę, na co zwracasz uwagę, itd. Od siebie mogę dodać, że każdy będzie swoje wychwalał więc ja nie będę gorszy i polecam, uwaga - Cooler Master Cosmos S, obudowa ma 1 mankament, otóż po zamontowaniu pompki lub wentylatora na samym spodzie (w miejscu docelowym na wentylator wdmuciach!ący) wyjęcie filtra przeciw kurzowego od zasilacza jest NIEMOŻLIWE. Musisz zdemontować wentylator lub nie umieszczać go tam. Mogę dodać jedynie, że koszyk na hdd też nie jest taki elo, ale to już wszystkie mankamenty tej budy. Teraz zalety: 1. naprawdę wielka 2. brak piwnicy uważam za zaletę 3. bardzo dobry system "wietrzenia" :D 4. bardzo dobrej jakości materiały, tzn. plastiku tyle co nic za to, mamy szczotkowane aluminium, aluminium oraz stal 5. masywna i stabilna 6. dobre rozmieszczenie elementów 7. nie przeładowana jakimiś świecidełkami, osobiście wszystko usunąłem dodatkowo zamiast koszyka hdd używam kilku Scythe Quiet Drive 8. dość futurystyczny wygląd ale bez przesady 9. odpowiednia kolorystyka 10. włącznik dotykowy, cały panel jest na górze obudowy + ma zaślepkę 11. i wiele, wiele innych zalet :D Inne to: montowanie chłodnicy 3x120 w "suficie" budy, możliwość montażu formatu płyty E-ATX, itd. Chłopaki już zaproponowali, ale mimo wszystko w obudowach trzeba przyznać liczą się: CM, LL, Antec, SS i chyba tyle w tym temacie :D Dodam jedynie, że cena to max 900zł jednak sądzę, że jest ona adekwatna do możliwości tej obudowy. To tyle ode mnie, jakbyś miał pytania wal śmiało na GG. Powiem co i jak. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 6 Lutego 2010 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsista Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Od obudowy oczekuję: -musi być ogromna -wygodny montaż chlodnicy 3x120 -jakość wykonania Najbardziej odpowiada mi CM Cosmos, ponieważ spełnia wszystkie moje wymagania + cena jak kusząca Ma ktoś porównanie z innymi budami w tej granicy cenowej, czy naprawdę jest taka świetna jak pisze poprzednik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Z tymi warunkami może być problem. -musi być ogromna -wygodny montaż chlodnicy 3x120 Ta buda która podałeś wcale nie jest taka super. Najbardziej odpowiada mi CM Cosmos, ponieważ spełnia wszystkie moje wymagania + cena jak kusząca Poszukaj lianli V2000 albo coś w tym stylu. Jest duża i ma możliwości oczywiście bez małych poprawek producenta się nie obejdzie. Mozesz jeszcze poszukać starego dobrego Stackera byla używka w cenie okolo 400-450pln po malowaniu. Z dobrą kombinacją na front wejdzie 120.3 ale bez napędu niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsista Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 To mam do wyboru: http://www.cooling.pl/lian-li-pcv2000b-plu...ukt,550774.html lub http://emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C7630202 Nie wątpie w jakość lian li lecz czy za 500zł bedzie ona wytrzymała? Wchodzi w rachubę jeszcze Antec 1200 co o nim myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Wytrzymała ?:lol2: Za te pieniądze to darmocha.Lian-li w tych cenach znika już na stałe ze sklepów.Nowe ceny są sporo wyższe.To nie jest stal 0,8 mm tylko czyste ,grube aluminium.Za te pieniądze stosunek ceny do jakości rewelacja.Antec niestety przeciwnie .Kupa szmalu za stal i plastik.Niemniej jednak masz taki budżet ,że powinieneś kupić to co się Ci podoba.Na tym pułapie cenowym praktycznie z każdej budy będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsista Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Napaliłem się na Cosmos S Podobają mi się te 3x120 na samej górze które idealnie pasują do LC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Napaliłem się na Cosmos S Podobają mi się te 3x120 na samej górze które idealnie pasują do LC Własnie nie do konca pasują. nie wszystkie chłodnice tam wejda, poza tym jest to dość ciasna buda. Są lepsze budy. 1200 nie polecam dziurawa i głośna. A wyciąc otwór na chłodnicę w w blaszy u góry to nie problem wszystko co kwestia ceny i czasu oczekiwania. Bez przeróbek to tylko TJ07. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Cosmos jest super.Kawał świetnego dizajna.Super wykonanie.A jeśli chodzi o modowanie to można z nią zrobić prawdziwe cuda.Jak masz kasę to na co czekasz :wink: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Cosmos S pomieści na froncie każdą chłodnicę do 3x120 max jednak sprawdzałem i da radę wsadzić 4x120 na dach :D Owszem TC PA jest problem z montowaniem jednak - Fesery, EK, BWA, BWU, Phobya, nie ma problemu... Co do wielkości jest to połączenie poczciwego Stackera oraz Cosmos RC 1000 i tak powstał Cosmos S czyli RC 1100 nie mylić z udoskonaloną wersją RC 1000 czyli RC 1010 :) Macie pytania walcie jak w dym :D Niedługo będę podczepiał 3x120 na poddasze :D oraz 3x120 na front :D BTW, wielkość czy pojemność to kwestia względna, jednak do porządnego LC w zupełności wystarczy. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 6 Lutego 2010 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brusse Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) dołączę do tematu żeby nie śmiecić zamierzam kupić obudowę na dłużej i nie wiem za bardzo co wybrać Wymagania: -piwnic -czarna cała [inside outside] -proste wzornictwo -full metal [ cała bez żadnych siatek i sitek] -miejsce na kable najbliższa mojemu ideałowi jest Corsair Obsidian jednak troszkę to okno za duże[piwnice widac ;/] i wyczytałem z nie ma antywibracyjni na kieszeniach od dysków czy jest coś podobnego w tj cenie ewentualnie wiadomo coś o bsidianie II? :) raczej bez wodowania i warto w to inwestować czy możne kupić zwykłego gs1000 ? Edytowane 6 Lutego 2010 przez brusse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) np pc-x1000, w Polsce kosztuje w cholerę ale w reichu można kupić za 1k plnów przy obecnym kursie. obudowa gniecie wyglądem możliwościami i bajerami. Edytowane 6 Lutego 2010 przez bzzzzzz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 @brusse Powtórzę się.W tym przedziale cenowym naprawdę większość obudów na rynku zadowoli użytkownika.Nie da się wskazać tej jednej najlepszej.Trzeba brać to co się podoba.Każda ma jakieś tam "niedostatki" ,choćby Twój przykład z Obsidiana(osobiście nie wiem czy to prawda). Jednak owe niedostatki bardzo łatwo wyeliminować niewielkim nakładem środków i czasu.Choćby czarne wnętrze.Pojawia się coraz częściej w budach, ale nadal jest rzadko spotykane.Tylko co z tego skoro malowanie proszkowe kosztuje kilkadziesiąt złotych a efekt jest rewelacyjny.To samo otwory na kable.Ploter,laser czy co tam chcesz i gotowe.Zależy Ci na prostym wzornictwie czyli zostaje głównie Lian-li.Choć nie spełnia wszystkich Twoich założeń,to wystarczyj trochę chęci i masz dokładnie to czego chciałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 I znowu temat poświęcony LL, ludzie dajcie jakiąś alternatywę wobec LL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 cosmos s? bo to chyba jedyna obudowa o jakiejś solidniejszej konstrukcji i lepsza jakościowo od "plebejskich" bud. jeszcze obudowa malika (nie wiem jaki to model CM więc piszę że to jego) czy moze jakieś TT? silverston został wspomniany. są jeszcze raven2 i fortres 2 która o dziwo wygląda jak pociąg nie forteca :D i to chyba by było wsio... nowy zalman ms nie jest wart swojej ceny, jest mały i ciasny. no i nie ma piwnicy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 ściągnąłem na próbę kilka fortec Silverstone SST-FT02B, powinny dotrzeć do czwartku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Malik ma nowego Stackera bodaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 CM ATCS 840 gwoli ścisłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) @Androctonus Kolega brusse chciał coś o prostego więc wyboru jakiegoś wielkiego nie ma.Trudno mu polecić Cosmosa,Ravena czy inny "futuryzm".Tak więc LL wcale nie na siłę,raczej właśnie z braku tej innej alternatywu.Oczywiście cały czas mówimy o wysokiej półce cenowo i jakościowo.Jest też oczywiście Silverstone(np. TemJin SST-TJ09B).Budy pierwsza klasa, ale cena masakruje.Niemniej jednak jeśli jest budżet i chęci... Ciekawie zapowiada się wspomniany SST-FT02B. Środek wyrwany z Ravena,ale bryła klasyczna i stonowana. Edytowane 6 Lutego 2010 przez demczog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Kolego, powiedź/napisz mi w którym miejscu Cosmos/Cosmos S jest futurystyczny? :D Co masz na myśli pisząc futurystyczny? Buda, która ze sprzętem i LC waży ok 25kg jest straszliwie nieporęczna, te płozy służą do sprawnego przenoszenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Ależ ja to doskonale wiem, rozumiem Cię i się z Tobą zgadzam :lol: Ale jak ktoś pisze o prostym wzornictwie to przed oczami widzę prostopadłościan lub inna podobną bryłę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) I tak i nie... ale nie ważne, obstawiam Cooler Master Cosmos S :D BTW... nie lubię LL dlatego proponuję coś z serii Performance One od Antec'a może nie są one wymyślne ale też są ciekawe :D Nie wiem, czy drugiego kompa nie będę robił w p183/p193 :) Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 7 Lutego 2010 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsista Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Każdy chwali to co swoje, możecie mi doradzać ale i tak pewnie kupie to co mi się najbardziej podoba czyli Obsidiana. Taka jest prawda. W tej cenie bardziej się wygląd już liczy. PS: Nie ten dział ale nie chce zakładać nowego tematu, dobry zestaw? Edytowane 10 Lutego 2010 przez microsista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Ten wąż może ci spadać z tych złączek które wybrałeś i płyn zaleje sprzet tak jak miał Racuch - zobacz jego temat w galerii WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Obsidian 800D tylko - spokojnie wejdzie 360 na gore, cala czarna, idelana do poukladania kabli i wezy - Cosmos S sie do niej nie umywa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsista Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) no to jaki wąż/zlaczki powinienem kupic? wazne zeby bylo wszystko w coolingu. PS: http://b.imagehost.org/download/0204/WC takię połączenie bedzie dobre? Edytowane 11 Lutego 2010 przez microsista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Obsidian 800D tylko - spokojnie wejdzie 360 na gore, cala czarna, idelana do poukladania kabli i wezy - Cosmos S sie do niej nie umywa ;) Całkowicie się zgadzam, 360 wchodzi bez problemów, nawet z 6 wentylami 12cm. Jeśli komuś chce się bawić to po oczyszczeniu piwnicy, można spokojnie włożyć jeszcze 240 na dół. Dodatkowa zaleta to kolor, nie trzeba nic lakierować w środku. Nawet taca pod mobo jest demontowalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...