Skocz do zawartości
mx19

Nagrywarka Dvdrw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialbym prosic o rade w wyborze napedu dvd-rw.

jako, ze forum jest zapewne pelne fanow nagrywania, mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto poswieci chwilke na doradzenie mi czegos

mam obecnie lg gsa-4167b, ktory niestety, no mowiac wprost jest katastrofa.

na dzien dzisiejszy nie jest w stanie rozpoznac czystych nosnikow dvd-r verbatima, a wypalanie dvd+r tejze firmy wypada losowo...

nosniki innych firm miewaja podobne (zazwyczaj wieksze...) problemy.

zmiany fw czy asapi niczego nie dalo.

z tej prostej przyczyny, chcialbym zamienic tego badziewia, na cos porzadnego, niekoniecznie wypalajacego plytki z predkoscia ponaddzwiekowa.

przede wszystkim zalezy mi na jakosci zapisu, nagrywaniu bez problemow na DL, i przyzwoitej korekcji bledow. hmm... lightscribe czy czyms podobnym tez bym nie pogardzil jako, ze lubie estetyczne plytki.

ale jak mowie - liczy sie pewnosc nagrywania i umiejetnosc radzenia sobie z wszelkimi nosnikami.

moze byc cos uzywanego z allegro, moze byc nowe.

cena tak gdzies do 100zl. oczywiscie jesli byloby taniej to rowniez bym sie nie obrazil

moze byc ide moze byc sata.

jesli to ma jakies znaczenie, bedzie chodzic wraz z mobo asusa p5ql pro, 2xhdd wd sata, 2gb ddr800, e5200 @ 3.15ghz, audigy1, 9600gso i psu maximusem 380w neoteca, xp pro sp2 32bit.

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od 4 miesięcy ngrywarke Samsunga SH-223C i musze przyznac ze nie jest najlepsza. Przy nagrywaniu płytek firmy Sony i Panasonic wyskakują mi błędy - zepsuła już z 10 płytek. Wszystkie inne, nawet te najtańsze nagrywa dobrze. Nie wiem o co chodzi, być może taka sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra panowie, a moze cos bardziej renomowanych firm? toshiba, plexotor, teac, liteon, pioneer? moze byc nawet model sprzed kilku lat, nie robi mi to roznicy.

wazne zeby wypalala bez pudla +,-,RW i DL i miala co najmniej niezla korekcje bledow... mam juz dosyc wyrzucania do smieci moich verbow, nie wspominajac o masie gorszych plytek...

i tak jak wspominalem: ew. jakis lightscribe czy flashlabel sa tylko opcjonalnymi dodatkami, prosze nie traktowac ich jako priorytety.

pozdrawiam i dzieki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tylko 112 na allegro z pioneerow w tej chwili... a hmm... cos z oferty allegro, proline'u, esc'pu badz jakiegos innego sklepu?

jakies pomysly Panowie (i Panie ;))?

przepialem lgka pod druga plyte, zmienilem tasmy na wszelki wypadek. zadnych zmian. zarowno na master jak i slave. zmiana fw nic kompletnie nie daje. dalej nie widzi czystych plytek dvd-r verba, ktore nec rozpoznaje bez najmniejszego trudu.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele nie wniosę pewnie do tematu, ale ja np. muszę regularnie co 2 lata wymieniać napędy bo też mi właśnie padają zawsze :/.

Niby działają, czytają znośnie, ale stopniowo coraz dłużej nagrywają, dłużej się wczytuje, niszczą nośniki.

Nie nagrywam jak jakiś maniak, ale no co 2 lata napędy padają :(.

Ostatnio kupiłem:

pioniera 216D

samsung s223b

i na razie daja rade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi