Skocz do zawartości
Gość

Gorrracy HDD

Czy temperatura an moim HDD jest:  

1. 1. Czy temperatura an moim HDD jest:

• Za wysoka
      6
    • Dobra
      9
    • "KuLL"
      7
    • Za niska
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jak to wy nazywacie "szajsunga" 40 GB

Na nie podkreconum mam 23 stopnie a na max o/c mam 44 dziwne.

Ale udalo mi sie zmienic to dodawajac zrobiony przezemnie "HDD Kuler"

z 44 na 32 a z 23 na 19.

Dobre wyniki? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 44 na 32 a z 23 na 19.

Dla mnie dobre :D , ja mam na swojej B IV podczas kopiowania z wylaczonym coolerkiem pod zasilaczem 44`C a z wlaczonym 39`C a normalnie jak sie sciaga z DC to 42`C z wylaczonym i 37 z wlaczonym , bez dodatkowych wiatraczków na HDDq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze Was zmartwic koledzy o kolezanki!

Mam w obudowie dwa twardziele. Pierwszy to IBM 46Gb 7200RPM z wadliwej serii, ktora chodzi tylko w trybie PIO. Bez chlodzenia grzeje sie on przepotwornie i powstaja na nim wirtualne bad sectory, ktore po schlodzeniu same znikaja. Ma to juz rok i nabawil sie niestety prawdziwych badow.

Drugim pacjentem jest nowy Maxtor 40Gb tez 7200RPM. Ten juz dziala dobrze i o dziwo grzeje sie znacznie mniej od poprzedniego.

A teraz najlepsze. Zdjalem sobie bok obudowy i przyczepilem tam wiatrak 12x12x38... na sznurkach. Lata to sobie na 12V i chlodzi mi dwa dyski, nagrywarke i DVD. Dyski sa zimne przez caly czas, podobnie jak nagrywana w CD-RW plyta. Inna sprawa to halas, ktory staje sie powoli nie do zniesienia :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 44 na 32 a z 23 na 19.

Nie wiem jaka jest max. temp dla Samsunga, ale w instrukcji do BIV mam napisane że max. temp pracy to 69C, a max. dobowa zmiana temp. to 20C.

Ja u siebie zaraz po włączeniu mam 24C a po kilku godzinach ok. 40C.

Czyli w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam tylko dysk Maxtora posiadający 243 mb pojemności (nie pomyliłem, się... słownie magabajtów) i on się WCALE nie grzeje! :lol: (inna sprawa, że pozostaje mi na nim po zainstalowaniu winshita98 całe 40 mb wolnego :P )

P.S. Mógłby ktoś jednak odpowiedzieć na mój post pt "dysk, ale jaki? :-/" bo serio nie mam pojecia czym zastąpić mojego wysłużonego maxtora którego mam jeszcze z 368DX-40 Mhz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam tylko dysk Maxtora posiadający 243 mb pojemności (nie pomyliłem, się... słownie magabajtów) i on się WCALE nie grzeje!  :lol:  (inna sprawa, że pozostaje mi na nim po zainstalowaniu winshita98 całe 40 mb wolnego  :P ) 

P.S. Mógłby ktoś jednak odpowiedzieć na mój post pt "dysk, ale jaki? :-/" bo serio nie mam pojecia czym zastąpić mojego wysłużonego maxtora którego mam jeszcze z 368DX-40 Mhz :)

IMHO Barracuda IV , cichy i wcale sie tak nie grzeje, srednio 35*C, czasem nawet 38*C , bez coolera HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam tylko dysk Maxtora posiadający 243 mb pojemności (nie pomyliłem, się... słownie magabajtów) i on się WCALE nie grzeje!  :lol:  (inna sprawa, że pozostaje mi na nim po zainstalowaniu winshita98 całe 40 mb wolnego  :P ) 

no nie wiem ... ale ja na twoim miejscu bym go zastapił maxtorem ... wyglada mi na to ze z poprzedniego modelu jestes zadowolony ( inaczej bys sie nie chwalil ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu masz rację, miałem w sumie 5 dysków. Ten był moim pierwszym (i jedynym Maxtora) i z niego jestem najbardziej zadowolony :) Niegdy nie był szybki, ale nigdy nie zawiódł :) Problem tylko w tym, że wszyscy mi mówią że Maxtory są wolne :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu masz rację, miałem w sumie 5 dysków. Ten był moim pierwszym (i jedynym Maxtora) i z niego jestem najbardziej zadowolony :) Niegdy nie był szybki, ale nigdy nie zawiódł :) Problem tylko w tym, że wszyscy mi mówią że Maxtory są wolne :-/

Jedyne dyski na rynku ATA133 ... we wszystkich testach przy porownywaniu ich do B4 stoi " BIV ATA 100 dorownuje szybkoscia Maxtorowi ATA 133 ... a to chyba nie znaczy ze sa wolne :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...