Skocz do zawartości
bialko456

Rozdzielenie Internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio zakupiłem nowy komputer który chcę wstawić do mojego pokoju....no i problem czym połączyć komputer z internetem.Komputer w pokoju numer 2 będzie głównie służył do ściągania z internetu(często 24h), gier online itp.Zastanawiam się nad bezprzewodowym internetem, ale czy nie będę miał strat przez te 2 ściany, no i czy poprzez kabel nie jest bardziej stabilnie?Myślałem sobie czy nie zakupić routera bezprzewodowego np. DIR 300 i podłączyć te 2 komputery na kabel a WiFi zostawić dla laptopa.Jak to można jeszcze rozwiązać?Dajcie jakieś propozycje.Na PC1 jest win XP a na PC2 będzie win 7.Internet mam DSL nie pamiętam tylko jaki szybki i mamy to rozdzielone na blok przez 2 serwery które stoją w piwnicy.Końcówka którą teraz podłączam do sieciówki to ta:Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

A to jest układ mojego mieszkaniaDołączona grafika

EDIT: odległość w lini prostej między pokojem nr 1 a nr 2 to jakieś 5,5m

Końcówka to RJ 45 ? co bym mógł kupić do 300 zł? Tylko aby było stabilne i nie gubiło, zrywało internetu?

Edytowane przez bialko456

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaka ściana, czy działówka czy nośna. Miałem podobne ustawienie i przez ścianę nośną jeszcze przejdzie ale przez 2 nie ma takiej możliwości, jeśli zależy ci na prawdziwie dobrym pingu albo przenieś router na korytarz, albo przewierć się i puść kabel listwami, według mnie najlepsze rozwiązanie.

Co do routerów, specjalnie teraz nie wiele różni się jeden od drugiego, sam używam d-Link i bardzo sobie chwalę. Link-sys też ujdzie.

Tu masz najlepszy sprzęt wg mnie:

https://ssl.allegro.pl/item912946494_dlink_..._gw2latafv.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak myślałem ... i chyba kabel będzie najlepszym rozwiązaniem.Nie chcę aby zrywało lub zamulało mi połączenie.Ktoś mógłby jeszcze rzucić jakieś pomysły na router?

EDIT: Funkca QoS dotyczy tylko bezprzewodowego routera czy jak będę miał po kablu puszczone to również jest ważna ta opcja ?

Edytowane przez bialko456

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D-Linków nie polecam. Wysoka awaryjność - ostatnimi czasy sporo większa niż TP-Linków, Edimaxów itd.

nie baŁdzo!

EDIT: Funkca QoS dotyczy tylko bezprzewodowego routera czy jak będę miał po kablu puszczone to również jest ważna ta opcja ?

Hum, spokojnie, jak podłączysz sloty na kabel, Wifi też będzie działać. ;]

Co do routera, to przecieżpodałem Ci link?

Edytowane przez Mariooooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wiem ale czy funkcja QoS tyczy się również kabla czy tylko WiFi?

D-Linków nie polecam. Wysoka awaryjność - ostatnimi czasy sporo większa niż TP-Linków, Edimaxów itd.

To co w takim razie polecił byś z czystym sumieniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 110zł masz już fajnego wl-1600gl@tomato. Stacjonarki radziłbym Ci łączyć kablem. Po wifi przez kilka ścian niestety pakiety lubią się gubić, co w graniu może przeszkadzać. Co do d-linków to miałem dir-300 i po roku padł sam z siebie..., swojego czasu to był jedyny model d-linka godny polecenia ze względu na możliwość wgrania dd-wrt, które znacznie trudniej się wgrywa niż wspomniane tomato, które daje większe możliwości konfiguracji.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi