Suanis Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Czy jest możliwe postawienie software raid 0 i mieć na tym raidzie jednocześnie winde oraz lina ? Przekopałem neta w celu poszukania howto niestety efektu brak . Pamiętam jednak że dawno temu , chyba z rok wstecz znalazłem solution dla raid 0 na linuxa w którym autor twierdził że po utworzeniu woluminów raid 0 można robić z nimi co sie chce : przepinać w dowolnne porty z użyciem dowolnych kontrolerów , stawiać różne systemy plików . Nie mogę jednak tego odnaleźć . Edytowane 6 Lutego 2010 przez Suanis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Jest to możliwe, ale to skomplikowane rozwiązanie które sprawi więcej kłopotów niż da korzyści. Przede wszystkim format macierzy musi być jednakowy dla windy i dla linuxa - to oznacza, że linux zostaje skazany na dmraid i kiepskie formaty stosowane przez soft pod windę. Lepiej postawić oddzielną partycję dla windy + na pozostałym obszarze md- raid linuxowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...