fast finger Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Mam płyte asrock p4 i65pe, procesor Intel Pentium 4 2.8 GHz i graike Radeon 9600. Mogę jakoś podnieść prędkość magistrali zoptymalizować coś w BIOSie żeby mieć wyższą wydajność? Edytowane 7 Lutego 2010 przez bosskey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...ow-t315097.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Najlepsze wyjście to kupno nowego sprzętu - X2 240 + AsRock M3A785GMH + 2 GB DDR3 + Delta z allegro za 60 zł - 195 + 269 + 155 zł + 60 zł = 679 zł* Procek o wiele szybszy niż nawet mocno kręcony P4 , do tego 2 rdzenie , podkręcić też go się da dość dobrze . Dobra , stabilna płyta z mocną kartą ( wydajność na poziomie twojego R9600 + nowe technologie i wspomaganie HD ) Ale tą kasę trzeba mieć . Ze sprzedaży procka , ramu , karty i płyty będziesz miał jakieś 150-200 zł , ciągle musisz dołożyć ~ 480 zł . Drugie wyjście to OC procka - link podał ci Armo . Ale tą drogą nie wiele uzyskasz - już lepiej podkręcić kartę - do tego może być np. PowerStrip , Ati Tray Tool czy Ati Tool albo funkcja OC w sterownikach karty ( musisz mieć zainstalowane CCC ) . * - Ceny z esc.pl Edytowane 6 Lutego 2010 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 4200 podkręcone na 700mhz to wydajność bardziej R9800/X700 a nawet 6600GT niż 9600 ;) a tego northwood P4 nie warto cisnąć bo to już zabytek najlepiej wszystko zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fast finger Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Mam taki sprzęt jaki mam. Troche go optymalizuje, doszedłem do 12468 punktów w 3DMarku 2001SE. Chciałbym dobić do 13k. Co jeszcze mozna podkrecic, zeby sie do tej wartosci dobic? Edytowane 7 Lutego 2010 przez bosskey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) tyle to mialem na GF 4200 7 lat temu.. Ile podkreciles tego proca? tez mialem P4 2.8 i wycisnalem z niego 3,8 , moglem wtedy ogladac filmy 720p ^^ ;) ale chlodzenie to był TR ultra 120A na wlasnym mocowaniu. Narysowałem je w autocadzie a kumpel mi wycial i oszlifowal. pieknie pasowalo...dobre czasy Edytowane 7 Lutego 2010 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fast finger Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Procka nic nie podkręcałem, tylko karte graficzną. Procka jedynie miesiąc temu kuzyn mi podkręcał. Max. to było 3.0, potem już komp był nie stabilny. Edytowane 7 Lutego 2010 przez bosskey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 w starych markach np 2001 procesor duzo daje, wiec jak chcesz lepszy wynik to wyczysc chlodzenie, przesmaruj cepa, i zapodaj mu wieksze napiecie i czestotliwosc. to jest chyba 65 nm wiec 1,4 V mozesz walic. tylko patrz na temp <70 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fast finger Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) w starych markach np 2001 procesor duzo daje, wiec jak chcesz lepszy wynik to wyczysc chlodzenie, przesmaruj cepa, i zapodaj mu wieksze napiecie i czestotliwosc. to jest chyba 65 nm wiec 1,4 V mozesz walic. tylko patrz na temp <70 w stresie Prawdopodobnie płyta nie ma możliwości zwiększenia napięcia dla procesora. Czujnik temperatury podaje absurdalnie niskie wartości, wiec i tak nie mogę mu ufać, jedynie testom stabilności w Windowsie. Chłodzenie bede demontował, czyścił i smarował, jak tylko dorwie paste. Póki co wpadłem na pomysł, żeby timingi pamięci zoptymalizować i oto jest screen, więc jaki ustawić pamięć, żeby było optymalnie? Edytowane 7 Lutego 2010 przez bosskey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Więc tak. 1. Timingi pamięci zmniejsz na 3-3-3-8(lub 6)-3. 2. Init graphics adapter priority zmień na AGP/PCI. 3. Graphics aperture size na 128/256 gdy masz 1 GB ram lub 256/512 jeśli masz 2 GB ram. 4. Zmień kartę grafiki na HD3650 lub GF 6600 GT lub 7300 GT DDR3 na mocniejsze nie ma sensu. W tym przypadku najbardziej odczujesz wzrost punktów w 3D markach. Edytowane 7 Lutego 2010 przez Armo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fast finger Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Nie interesuje mnie zmiana sprzętu, podkręcam aby wzbogacic wiedze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fast finger Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Podkręciłem magistrale, karte i lekko procek, mam 12949 pkt ;) Kupie paste, przesmaruje i 13k musi być ;) Macie może jakieś inne propozycje timingów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...