yabolek Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Wiem, ze to moze wydawac sie glupie ale ja na przyklad nie wiem. Mam dodatkowy zasilacza ATX i chcialbym na nim puscic taki wiatrak. Czy jest jakis sposob zeby je puscic przynajmniej na 24v/30v ? Oczywiscie najlepiej byloby 48v. Nie wiem czy to mozliwe w zasilaczach gdzie maks to 12v ale jestem noga z elektroniki dlatego Was pytam ;) Moze da sie te napiecia jakos zsumowac ? P.S. Wiem ze bylo - nie bylo tylko o tym czy da sie to podlaczyc do ATX'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 nie mozna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Mozna 24v http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=806...3&highlight=24v Przepraszam za przedwczesne pytanie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 kosmosss :lol: :lol: :lol: pytajacy poprawia odpowiedz odpowiadajacego, udowadniajac mu ze nie ma racji ... jeeeezuuu do czego tu jeszcze dojdzie ... :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Wiem, ze to moze wydawac sie glupie ale ja na przyklad nie wiem. Mam dodatkowy zasilacza ATX i chcialbym na nim puscic taki wiatrak. Czy jest jakis sposob zeby je puscic przynajmniej na 24v/30v ? Oczywiscie najlepiej byloby 48v. Nie wiem czy to mozliwe w zasilaczach gdzie maks to 12v ale jestem noga z elektroniki dlatego Was pytam ;) Moze da sie te napiecia jakos zsumowac ? P.S. Wiem ze bylo - nie bylo tylko o tym czy da sie to podlaczyc do ATX'a Na zaislaczu ATX możesz uzyskać maksymalnie 24V jednak drobna uwaga - przez -12V znamionowo może płynąć tylko bardzo mały prąd - Jaki dokładnie to sobie możesz przeczytać na naklejce zasilacza!! W przypadku tego wiatraka prąd, (o ile się nie mylę): P = U*I -> I = P/U ... podstawiając dane I = 8.4/48 = 0.175A = 175mA Nie wiem jaki prąd będzie płynął przy 24V ... ale z tego co kojarzę na -12V można wyciągnąć (powtarzam NOMINALNIE) coś około 0.1A ... (ale głowy nie dam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Ale jak podlaczysz pod 12V to moze tez bedzie dzialal - ale nie wiem czy o to Ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 ... Czy jest jakis sposob zeby je puscic przynajmniej na 24v/30v ? Oczywiscie najlepiej byloby 48v... P.S. Wiem ze bylo - nie bylo tylko o tym czy da sie to podlaczyc do ATX'a jak zalezy Tobie na 48V to poszukaj postow Torpido albo tomasir'a w tym watku http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=192...8efc80cf760a8d9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 W przypadku tego wiatraka prąd, (o ile się nie mylę): P = U*I -> I = P/U ... podstawiając dane I = 8.4/48 = 0.175A = 175mA Nie wiem jaki prąd będzie płynął przy 24V ... ale z tego co kojarzę na -12V można wyciągnąć (powtarzam NOMINALNIE) coś około 0.1A ... (ale głowy nie dam). 175mA bedzie przy 48V, zeby dowiedziec sie ile bedzie przy 24 trzeba znac rezystancje wiatraka, czyli 48V/0.175A = 274 ohmy. Tak wiec prad na 24V bedzie 24/274 = 0,087A -> 87mA, a prosciej, z prawa ohma, R = U/I. Jesli zalozymy ze R jest stale, to jesli napiecie zmaleje n-krotnie, to zeby rownosc byla zachowana prad rowniez musi zmalec n-krotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 W przybliżeniu można tak szacować. Ale wentylator nie należy traktować jak rezystor o R=const - bo to jednak zbyt duże uproszczenie. Ch-ka I=f(U) nie jest w całym zakresie zmian U liniowa, w szczegołności dla Uzas << Un. Przykładowo, wentylator o parametrach; Un=12V In=0,12A puszczony na 4V wcale nie będzie pobierał 40mA tylko około 60-65mA. Ponadto dużo zależy konktretnie od typu wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...