Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Cześć, mam router Belkin F5D7632-4 oraz Netię 1,2mb/s i gratisowo wysokie pingi w grach, przykładowo CS 1.6, Team Fortress 2, Battlefield 2 i 2142. Wszystkie gry oryginalne, próbowałem już stawiać na nowo system ale nie ma żadnych efektów, jak każdy gracz jak i "nie" gracz wie o co chodzi z pingiem i wie jak to denerwuje gdy się gra na pingu 200-600 i więcej :angry: 10.02 tj. w środę będę miał nową umowę z Netią którą mi zaproponowali (10 dni przed rozwiązaniem umowy) 8mb/s za 30 zł + 20zł telefon, router jak najbardziej się dobrze skonfigurował wszystko jest ok, ale te pingi jak one denerwują czy to jest wina Wi-fi czy gdy by szło drogą kablową pingi byłyby mniejsze ? :oops: Przepraszam że piszę tak chaotycznie ale mam już dość grania na wysokich pingach dodam takie coś: Download: 1105 kbps Upload: 50 kbps Latency: 110 ms Ping na obrazku: 54ms Testy wg. speedtest.pl Proszę o pomoc bo już mi mózg siada, system to Windows XP SP3. (MX7 z moim serialem, ponieważ normalnego XP z oryginalnej płytki nie mogę zainstalować bo laptop wymaga jakiś ala sterowników Sata...) Dodaję: Start>Uruchom>cmd>Ping onet.pl Screen: Żadnych programów podczas grania nie używam, oprócz steam w przypadku gry gram w Team Fortress 2 albo CS 1.6 Edytowane 7 Lutego 2010 przez Zajcewik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 zamiast ping wpisz tracert adres_serwera_gry i daj screen tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Proszę: Co prawda jest mały podskok do 121ms ale w rzeczywistości jest tak że gram, biegnę ping 80 zaczynam już strzelać to robi swoje i od 200 do 700ms gwarantowane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) z tego co widze na jednym z przeskokow jest wyrazny wzrost, ale znajduje sie on poza siecia netii wiec raczej nic na to nieporadzisz ale warto przyjrzec sie Twojemo polaczeniu bezprzewodowemu, wpisz w cmd ping 192.168.1.1 -t i przyjrzyj sie czy nie wystepuja utraty pakietow lub chociazby wyrazne skoki dla pewnosci moznaby podlaczyc sie przewodowo Edytowane 7 Lutego 2010 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Z tego co widać to nie, zastanawiałem się też nad wielokrotną zmianą hasła robiłem tak bo z początku myślałem że ktoś mi podkrada internet, o dziwo ping 200-800 więc myślę, ktoś sobie korzysta potem z ciekawości wchodzę na neta, zaczynam ściągać byle co, o dziwo prędkość 128kb/s i się waha 110-130 tak jak zwykle, wiec znowu odpalam grę i znowu mam wysokie pingi, zastanawiam się czy to nie jest coś ze strony Netii... Zauważyłem że niby nic się nie zmienia ale po dłuższym czasie są podskoki pingu w granicach 100-200 i znowu spada na 1ms, złapałem w innym czasie ale efekt jest podobny: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 dlatego wykluczylbys wifi podpinajac sie przewodem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Więc, sprawdziłem czy to wina Wifi, no i jest problem... bo to wina Wifi... :( pingi po 30-60 na serwerach... nasuwa się jedno pytanie, dlaczego mam takie pingi na sieci Wifi? Router ma max przesyłu 56mb/s internet mam 1 mb/s co może być przyczyną, no co prawda to prawda ale to jest wielki minus, bo siecią bezprzewodową jest mi "wygodniej" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 moze sprobuj wymusic mniejsza predkosc synchronizacji wifi, jesli nie przenosisz duzych plikow w sieci lan to nie powienienes odczuc roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) No router już skonfigurowałem teraz powoli i ostrożnie pobawię się, powiedz mi tylko jedno jak możesz, jak wymusić mniejszą prędkość wifi i gdzie ? Edytowane 7 Lutego 2010 przez Zajcewik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 to zalezy od routera, nie podales modelu to nie wiem karta sieciowa tez moze posiadac taka mozliwsc, poszukaj we wlasciwosciach>zaawansowane w menedzerze urzadzen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Router jest podany w opisie czyli Belkin F5D7632-4 Śmieszna sprawa w ping ip serwera pokazuje 40-50 ping no czasami 250 127 (rzadko) i znowu 40-50 a rzeczywiście w grze jest 300-700 :s Złapane na gorącym uczynku :) dodam że również na onet.pl takie pingi wyskoczyły :o Edytowane 7 Lutego 2010 przez Zajcewik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) powinieneś mieć coś ala "allowed wireless rates" i tak sobie ustawisz, że np. nie chcesz żeby wymuszał 54mbps. zobacz też czy coś Ci nie sieje, np. inna sieć z mieszkania obok. Jeśli jedziesz na 2.4GHz i masz obok gdzieś mikrofalówkę to polecam zmienić na 5GHz ;) jesli chcesz przeszukać eter wokół siebie, to najlepiej Wireshark'iem. Edytowane 7 Lutego 2010 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Samo zmniejszenie proedkosci do 11Mbit moze duzo dać... Skaczące pingi to efekt "syfu" w eterze (inne routery chodza na tym samym kanale ) załoze sie ze kanał u ciebie to 6.. / nie masz 2 kompa w domu na wi-fi ? Programik dzieki któremu zobaczymy gdzie jest najwiecej routerów na 1 kanale.. Tylko nie ze wszystkimi kartami wi-fi działa dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Laptop korzysta z Wifi a blaszak z kabla. Ale nadal pojawia się pytanie skąd tak wysokie skoki pingów ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 pisales ze na kablu jest dobrze, dlatego winowajca bylo wifi wiec po przewodzie masz tak samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Po przewodzie mam pingi normalne, tylko co jest przyczyną takich pingów na Wifi, nie mam zamiaru ciągle pod kablem siedzieć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Przyczyną jest zwykle brak QoS albo czynniki zewnętrzne, tak jak pisali koledzy wcześniej. Jak chcesz mieć 100% pewność to tylko kabel... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 No ale możesz to jakoś wytłumaczyć? Daj spokój ciągle pod kabel nie będę się wsuwał aby sobie pograć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 czy juz sprobowales obnizyc predkosc polaczenia ? lub moze standard z g na b ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Spróbuję z g na b, ale wytłumacz mi bardziej jak obniżyć tą prędkość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Napisałem Ci - to się nazywa "allowed wireless rates". Poszukaj, na 99% Twój router to obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zauważyłem jakiegoś delikwenta, pytanie jest takie jak go wywalić, bo chyba ktoś mi się wwalił chyba i "ciągnie" za darmo internet, najlepiej jak by szło go zablokować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Mac Address Filtering ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 No tak ale jadę po kablu i jak nie dodam to za przeproszeniem kupa w majtach bo z wifi nie będę mógł korzystać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Widzę że jesteś z Łęczna - dolnośląskie. Otóż. Miałem też Netię, też bezprzewodową, ale o co chodzi. Te pi*** debile z Netii mają takie połączenie: internet->centrala z W-wy->sieciami do miasta klienta->węzeł główny->wi-fi->klient. Akurat z DolnegoŚląska sygnal idzie przez Opolską Sieć Informatyczna (światłowód) - ale ma ona ciekawą właściwość, natomiast gubi ok. 1/3 wysyłanych sygnałów... Nie wiem jak dokładnie u ciebie to jest, ale ja miałem tak że gram, ping 20-30ms, i nagle 120, i powrót, albo strony www nagle przestały mi się ładować... Dokładnie nie wiem jak to jest u ciebie, ściągnij jakiś tracerouter który może testować % zgubienia sygnału na danym przeskoku - najprawdopodobniej masz podobną sytuację co u mnie. A dzwoniłeś do netii aby np. sprawdzili czy przypadkiem nie masz jakiegoś portu zablokowanego? Albo próbowałeś zmienić port łączenia się przez gry? EDIT (tylko rzuciłem okiem na topic, nie przeczytałem dokładnie): jeżeli ktoś ci się podpiął pod sieć = dzwoń na 997, to jest kradzież zwyczajna... Może przesadzam, nie od razu 997 numer alarmowy, ale na pewno zgłoś to i ścignij tego złodzieja.. Poza tym, jeżeli nie umiesz zablokować dostępu ani ustawić hasła na wi-fi, leć po kogoś kto się zna. Edytowane 9 Lutego 2010 przez ArreatPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajcewik Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 natomiast gubi ok. 1/3 wysyłanych sygnałów... Nie wiem jak dokładnie u ciebie to jest, ale ja miałem tak że gram, ping 20-30ms, i nagle 120, i powrót, albo strony www nagle przestały mi się ładować... Z tym się zgadzam, tak mam na Wifi, druga sprawa to szwagier nowego kompa przywiózł i mi nic o tym nie mówił i to był jego komputer, z tego co widzę to nikt mi internetu nie kradnie, wybrałem Writless Mode b i pingi już mam normalne 40-50ms ale tak jak cytuję czasami potrafi podskoczyć chociaż akurat w Team Fotress 2 to nie przeszkadza, jutro będę miał od netii nową prędkość czyli 8mb/s za 30zł bo gdy złożyłem rezygnację zadbali chyba o mnie i 4 dni przed końcem umowy zadzwonili do mnie i złożyli propozycję, co lepszą parodią było gdy dzwoniłem na informację to "pinda" nawet nie chciała mi przyśpieszyć na 4mb/s co było po prostu chamstwem, jakie transfery będę miał na 8mb/s ? ok. 800 kb/s ? :> btw. nie jestem z dolnośląskiego tylko lubelskiego (woj.) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...