Skocz do zawartości
Jabar83

Tanie Loty Do Kanady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z góry przepraszam jeśli takowy temat już istnieje. Troszkę poszukałem, ale nie znalazłem jakiegoś konkretnego tematu, albo stary z przed kilku lat.

Otóż szukam najtańszego połączenia lotniczego do Toronto. Planuje w końcu odwiedzić moją sporą tam rodzinkę, a może i samemu się osiedlić na jakiś czas jak mi się uda szybko znaleźć pracę. Im szybciej tym lepszy start na początek. Znam dość dobrze angielski i w porozumiewaniu się nie mam większych problemów no i mogę liczyć na pomoc rodziny, ale karmić mnie wiecznie nie będą.

Ale wracając do tematu wylot mam ściśle zaplanowany na początek/połowę czerwca, gdyż tak mi (i mojemu pracodawcy co udzielił mi urlopu) najbardziej pasuje. Wiem, że niby poza sezonem jest taniej, ale czerwiec to ostateczny termin. Szukałem połączeń w tanich liniach lotniczych. Głównie jednak znajdowało mi połączenia przez Air Canada, Lot i British Airways. Ale ceny nie spadają poniżej 2500 zł w obie strony. W każdym razie wydaje mi się ta cena za wysoka. Moja siostra poleciała tam jakieś 2 lata temu w maju i zapłaciła 1800 zł. Leciała z Warszawy z przesiadką zdaje się w Londynie. Szukałem też połączeń na maj i również z przesiadkami, ale uparcie cena nie spada poniżej 2500 zł. Ktoś może polecić mi jakieś inne linie, albo może po przez jakieś tanie biuro podróży? Może być nawet z innego kraju. Np z Niemiec. Dojazd z Wrocławia autokarem, a z Berlina do Toronto. Może i by tak było taniej. Naprawdę przeszukałem sporo stron z wyszukiwarkami i nigdzie nie znalazłem tańszego biletu niż 2500 zł. Myślałem właśnie o biurach podróży, ale czy uda się na konkretny termin to nie wiem.

Prosiłbym o jakąś pomoc. Może ktoś latał ostatnio do Kanady i zna tańsze połączenia?

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na fly.pl znalazłem z FRA za 2200 w obie strony, zawsze to 300zł. Jeśli jesteś studentem możesz popytać o zniżki. Najlepiej przeglądać też strony aicanady, luftwaffe ;) czy BA w poszukiwaniu jakichś promocji (jak lot ma teraz 99 po Polsce i 169 po europie w jedną stronę co jest naprawdę dobrą ceną, bez pieprzenia się z bagażem podręcznym, limitami, dodatkowymi opłatami za wszystko jak np. w Ryanairze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok poszukam. Ale jest tez opcja kupienia samego biletu w Kanadzie i przesłania go w formie elektronicznej i odbiór na lotnisku w Warszawie (przykładowo). Po dodatkowych opłatach niby wychodzi taniej. Tyle, że w tym przypadku jest to uwarunkowane kursem dolara kanadyjskiego. Jeszcze 2 lata temu jak moja siostra kupowała w ten sposób bilet (kupił jej mój wujek w Kanadzie jakoś pod koniec marca ) i płaciła jakoś 800$ co wyniosło ją ok 1900 zł. Kurs to był wtedy jakoś ok 2.30 zł za dolara. Nie wiem jak teraz z cenami biletów w Kanadzie. To mogła też być jakaś promocja, gdy mój wujek kupował jej ten biletu. Dowiem się jeszcze.

Po przeliczeniu po obecnym kursie wyszło by troszkę drożej (2100-2200) + jakieś opłaty za przesłanie biletu i inne związane z tą usługą.. Co i tak jest troszke taniej jakbym miał kupować bilet ja sam w Polsce. Jedyne co pozostaje to liczyć na jakieś promocje pod koniec sezonu zimowego. Możliwość wykupienia biletu w Kanadzie w promocji na późniejszy okres był wtedy możliwy. Dowiem się jeszcze dokładniej jak to było rzeczywiście. Jak nie to będę musiał wziąć troszkę nadgodzin :/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko sprawdziłem. Z Heathrow w czerwcu można znaleźć poniżej 1800 zł. Kwestia dotarcia tam - znaleznienia odpowiedniej promocji, przy czym tanie linie które obsługują Polskę niestety nie latają na Heathrow.

Skoro jesteś z Wrocławia to Ryanair i Wizz Air latają do Niemiec, a ci w promo mają śmieszne ceny biletów. Więc możesz szukać połączeń z tamtąd.

Jako wyszukiwarki do tego typu połączeń polecam: SkyScanner i Kayak.

IMO połączenia lotnicze wcale znacząco nie zdrożały tylko ludziom w d... się poprzewracało i już zapomnieli jak jeździli autobusami do Angli za 700 zł. Trzeba być elastycznym, a cen z wyszukiwarek nie traktować ostatecznie, tylko jako podpowiedź.

Polecam subforum "Promocje LCC i tradycyjne" na lotnictwo.net.pl

Można znaleźć zarówno ciekawe promocje, jak i dostać odpowiedź na właśnie takie pytanie jak Twoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

Dzięki za radę. Będę na bieżąco sprawdzał ceny z tego miasta jak i innych. Moja siostra właśnie leciała z Londynu, ale do Londynu z Warszawy też samolotem. Nie wiem czy z lotniska Heathrow czy nie czasem City Airport. Jak wspomniałem bilet był zakupiony 2 lata temu w Kanadzie.

W tym i tym kierunku poszukam jakiś dogodnych połączeń i promocji. 2500 nie jest to jakaś ogromna suma, ale te 300-500 zł jakbym zaoszczędził zostało by na inne równie ważne wydatki. Jak chociażby dołożenie do prezentów dla rodziny. Jeszcze raz dzięki Narcyz.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi