Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Witam. Z góry przepraszam jeśli takowy temat już istnieje. Troszkę poszukałem, ale nie znalazłem jakiegoś konkretnego tematu, albo stary z przed kilku lat. Otóż szukam najtańszego połączenia lotniczego do Toronto. Planuje w końcu odwiedzić moją sporą tam rodzinkę, a może i samemu się osiedlić na jakiś czas jak mi się uda szybko znaleźć pracę. Im szybciej tym lepszy start na początek. Znam dość dobrze angielski i w porozumiewaniu się nie mam większych problemów no i mogę liczyć na pomoc rodziny, ale karmić mnie wiecznie nie będą. Ale wracając do tematu wylot mam ściśle zaplanowany na początek/połowę czerwca, gdyż tak mi (i mojemu pracodawcy co udzielił mi urlopu) najbardziej pasuje. Wiem, że niby poza sezonem jest taniej, ale czerwiec to ostateczny termin. Szukałem połączeń w tanich liniach lotniczych. Głównie jednak znajdowało mi połączenia przez Air Canada, Lot i British Airways. Ale ceny nie spadają poniżej 2500 zł w obie strony. W każdym razie wydaje mi się ta cena za wysoka. Moja siostra poleciała tam jakieś 2 lata temu w maju i zapłaciła 1800 zł. Leciała z Warszawy z przesiadką zdaje się w Londynie. Szukałem też połączeń na maj i również z przesiadkami, ale uparcie cena nie spada poniżej 2500 zł. Ktoś może polecić mi jakieś inne linie, albo może po przez jakieś tanie biuro podróży? Może być nawet z innego kraju. Np z Niemiec. Dojazd z Wrocławia autokarem, a z Berlina do Toronto. Może i by tak było taniej. Naprawdę przeszukałem sporo stron z wyszukiwarkami i nigdzie nie znalazłem tańszego biletu niż 2500 zł. Myślałem właśnie o biurach podróży, ale czy uda się na konkretny termin to nie wiem. Prosiłbym o jakąś pomoc. Może ktoś latał ostatnio do Kanady i zna tańsze połączenia? Edytowane 7 Lutego 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Taniej raczej nie znajdziesz. Ceny biletów lotniczych idą od jakiegoś czasu ciągle do góry i nic nie wskazuje na to, zeby mialy spadać. Zresztą, 2500zł za tam i spowrotem to moim zdaniem niezła cena za tak odległy lot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 na fly.pl znalazłem z FRA za 2200 w obie strony, zawsze to 300zł. Jeśli jesteś studentem możesz popytać o zniżki. Najlepiej przeglądać też strony aicanady, luftwaffe ;) czy BA w poszukiwaniu jakichś promocji (jak lot ma teraz 99 po Polsce i 169 po europie w jedną stronę co jest naprawdę dobrą ceną, bez pieprzenia się z bagażem podręcznym, limitami, dodatkowymi opłatami za wszystko jak np. w Ryanairze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) No ok poszukam. Ale jest tez opcja kupienia samego biletu w Kanadzie i przesłania go w formie elektronicznej i odbiór na lotnisku w Warszawie (przykładowo). Po dodatkowych opłatach niby wychodzi taniej. Tyle, że w tym przypadku jest to uwarunkowane kursem dolara kanadyjskiego. Jeszcze 2 lata temu jak moja siostra kupowała w ten sposób bilet (kupił jej mój wujek w Kanadzie jakoś pod koniec marca ) i płaciła jakoś 800$ co wyniosło ją ok 1900 zł. Kurs to był wtedy jakoś ok 2.30 zł za dolara. Nie wiem jak teraz z cenami biletów w Kanadzie. To mogła też być jakaś promocja, gdy mój wujek kupował jej ten biletu. Dowiem się jeszcze. Po przeliczeniu po obecnym kursie wyszło by troszkę drożej (2100-2200) + jakieś opłaty za przesłanie biletu i inne związane z tą usługą.. Co i tak jest troszke taniej jakbym miał kupować bilet ja sam w Polsce. Jedyne co pozostaje to liczyć na jakieś promocje pod koniec sezonu zimowego. Możliwość wykupienia biletu w Kanadzie w promocji na późniejszy okres był wtedy możliwy. Dowiem się jeszcze dokładniej jak to było rzeczywiście. Jak nie to będę musiał wziąć troszkę nadgodzin :/ Edytowane 7 Lutego 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Na szybko sprawdziłem. Z Heathrow w czerwcu można znaleźć poniżej 1800 zł. Kwestia dotarcia tam - znaleznienia odpowiedniej promocji, przy czym tanie linie które obsługują Polskę niestety nie latają na Heathrow. Skoro jesteś z Wrocławia to Ryanair i Wizz Air latają do Niemiec, a ci w promo mają śmieszne ceny biletów. Więc możesz szukać połączeń z tamtąd. Jako wyszukiwarki do tego typu połączeń polecam: SkyScanner i Kayak. IMO połączenia lotnicze wcale znacząco nie zdrożały tylko ludziom w d... się poprzewracało i już zapomnieli jak jeździli autobusami do Angli za 700 zł. Trzeba być elastycznym, a cen z wyszukiwarek nie traktować ostatecznie, tylko jako podpowiedź. Polecam subforum "Promocje LCC i tradycyjne" na lotnictwo.net.pl Można znaleźć zarówno ciekawe promocje, jak i dostać odpowiedź na właśnie takie pytanie jak Twoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) +1 Dzięki za radę. Będę na bieżąco sprawdzał ceny z tego miasta jak i innych. Moja siostra właśnie leciała z Londynu, ale do Londynu z Warszawy też samolotem. Nie wiem czy z lotniska Heathrow czy nie czasem City Airport. Jak wspomniałem bilet był zakupiony 2 lata temu w Kanadzie. W tym i tym kierunku poszukam jakiś dogodnych połączeń i promocji. 2500 nie jest to jakaś ogromna suma, ale te 300-500 zł jakbym zaoszczędził zostało by na inne równie ważne wydatki. Jak chociażby dołożenie do prezentów dla rodziny. Jeszcze raz dzięki Narcyz. Edytowane 7 Lutego 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...