Skocz do zawartości
yghern

Chłodzenie Proca + Grafy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc mój komp dobija mnie już na tyle, że postanowiłem pobawić się i go wyciszyć + wychłodzić, bo czasem boję się patrzeć na czujniki, żeby mnie w miejscu szlag jasny nie trafił.

Komp z siga. Budżet na całość to jakieś 300 złotych, ale im mniej tym lepiej. W zasadzie jedynym ograniczeniem jest buda. Karakorum 120 nie wchodzi, bydlę ma 14 cm wysokości i trochę wystaje :] więc szukam na proca czegoś o raczej mniejszych gabarytach. Chciałem ustrzelić Scythe Shuriken albo Zipang, ale po przeczytaniu recenzji w necie odpuściłem, proc ma chodzić w granicach 3.5-4 GHz na co dzień.

Do karty chciałem kupić Accelero Twin Turbo Pro (żeby nie chrzanić się z kupowaniem/instalowaniem własnych wiatraczków), a do proca Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Co o tym sądzicie?

I jeszcze, w razie gdybym zaszalał i kupił jakąś inną pastę, np. ZALMAN ZM-STG1, jaki byłby potencjalny skok temperatur?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz karakorum to może pomyśl os zmianie obudowy? Chieftec to Chieftec :wink: jaki by nie był zawsze ktoś go kupi. Nie wchodzi karakorum to nie wchodzi też pewnie wentylator 12cm. Dostaniesz parę groszy za bude, dołożysz te 300zł i będziesz miał karakorum, nową budę z lepszą wentylacją i może estetyką. Lepsze to niż pakować się we fryzjera 7 pro. Ma być cicho i chłodno - obudowa to podstawa. Na grafikę - jak wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana obudowy raczej nie wchodzi w grę. Po pierwsze, budżet na nią stałby w okolicach 100-130 zł, i poza tym to nic ciekawego nie zaobserwowałem. Prędzej jakiś fanswap albo coś w tym guście. Estetycznie nie mam nic do zarzucenia swojemu chieftecowi codegenowi [a tak, właśnie zajrzałem i z tyłu była taka nalepka :P]. W związku z tym ze sprzedaży nici albo grosze do wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojęcie estetyki jest pojęciem względnym. Mi się CM Elite, ile tam modeli przejrzałem, no po prostu żaden nijak się nie podoba.

Po przejrzeniu jeszcze kilku testów, jeszcze kilku recenzji i aukcji, na oku mam Arctic Cooling Freezer Extreme i Noctua C12P. Któreś z nich się nada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam, leży na półce. A kupić chcesz? :P Dziś po raz N-ty próbowałem ją zamontować na mojej płycie, mission failed. Biorę więc używaną Noctuę.

BTW, co lepsze do Accelero? Jeden Zephyr 120, 2 Zephyry 92 czy 2 Zephyry 120? Jak podpiąć 2x120 żeby to nie wystawało?

Edytowane przez yghern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, ciężko określić. W ogóle, dostęp do zapinek jest u mnie na płycie ciężki, jak nie radiator z jednej, to drugiej strony, albo zasilacz. Generalnie, nie mogę tak docisnąć radiatora, żeby móc choćby spróbować dopiąć drugą dopinkę. Cisnę ile mogę, ale płyta już lekko skrzypi a ja się boję ją pęknąć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. :mur: Dziękuję za radę, właśnie zainstalowałem Karakorum które ponad pół roku leżało na półce. :damage_wall: Wystaje ponad poziom obudowy jakieś 3-5 mm, więc obudowa się zamyka bez większych oporów. Trwają prace nad wskrzeszeniem wiatraka, bo za Chiny Ludowe nie chce współpracować. Czy jest możliwe, że nie chce, bo wiatrak 3-pinowy podpinam do wejścia 4-pinowego? Ew. ktoś poleci jakiś dobry i cichy wiatrak z PWM? Może to?

BTW, na razie na bezwiatrakowym Karakorum mam ~40 stopni w idle w stosunku do ~60 na boxie, więc źle nie jest. ;D

Edytowane przez yghern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak robię, wiatrak do kontrolera, kontroler do płyty - cisza. Sam wiatrak do płyty - cisza. I tak przy okazji, ten kontroler to lipa, bo jest na kablu i generalnie tak czy siak prędkość wiatraka będzie stała Nie będę przecież za każdym razem jak wyłączam grę rozkręcał obudowy żeby wiatrak skręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj do biosu i ustawień wentylatora. Powinno być coś na kształt auto pwm i voltage - poprzestawiaj to. Chyba że wentyl jakimś dziwnym trafem ubity to nic z nim nie zrobisz. No (chyba), że z kolei kabelek się gdzieś odkleił w nim to mógłbyś spróbować przylutować, oczywiście po znalezieniu tego odklejenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiatrak jakoś wstał, podpięty bezpośrednio do płyty. Problem pierwszy, nijak nie mogę tym wiatrakiem sterować. Po drugie, radośnie ustawił się na 2200 obrotów i robi za suszarkę. Po trzecie, w idlu trochę jakby obniżał temperaturę karty o 1-2 stopnie, za to różnicy w stressie nie zauważyłem w stosunku do wersji silent. Może i testy robię niezbyt wymagające (15 minut w GTA IV, bieganie, jeżdżenie, kręcenie kamerą 1280x1024), ale i tak lekkie rozczarowanie.

Wracając do problemu. Szukam taniego i cichego wiatraczka. To czy Zephyr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi