Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zmieniam kompa i chciałbym poznać opinie najlepiej ekspertów na temat wybranego przeze mnie zestawu oraz ewentualne zmiany całość chce zmieścić w 2500 - 2700 zł,zależy mi aby zestaw miał cenę adekwatną do jakości oraz by wszystkie składniki były dopasowane, z góry dziękuję: AMD Athlon II X4 620 Scythe Mugen II Rev. B OCZ ModXStream Pro 500W Gigabyte MA770T-UD3P Samsung 500GB 16MB Cache F3 Samsung SH-223C SATA PowerColor Radeon HD4890 1GB A-Data 2x2GB 2000MHZ X-Series Cooler Master Elite 332 (Black) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Ram na goodram. Dokup AS5 do Mugena. Reszta ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Ktoś odp super :blink: mam więc jeszcze kilka pytań : -czy karta nie jest za mocna do procesora (dodam że mam monitor 19" - 1280x1024) -w sklepie pokazywałem ten zestaw i facet czepiał się zasilacza - proponował Corsair cmpsu - 650 -czy chłodzenie na pewno się nadaje pierwotnie miało być Scythe Katana 3 -czy może być pamięć GoodRam 2x2GB 1600MH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Proca można podkręcić. Może być ten Corsair. Katana jest zauważalnie słabsza. Może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 EE do tej rozdzialki to bierz chlopie 4850 i Phenoma II x4. Po drodze jeszcze 4870, ale 4890 to juz karta pod full HD. Jezeli chcesz zmienic monitor ok, ale w innym wypadku to moim zdaniem strata kasy. Proca oczywiscie podkrec, andrew bardzo dobrze zawsze przypomina o pascie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 -a czy monitor wykorzysta kartę na takiej rozdz? -czy Corsair jest wyraźnie mocniejszy? bo cenowo 100zł up :lol: sorry że tak dręczę ale byłem już w kilku sklepach i każdy mówi co innego i zawsze się czepiali karty i procka że nie pasują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Karta trochę mocna do tej rozdzielczości. OCZ wystarczy. Zobacz testy PII X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 nie ukrywam że kartę wybierałem raczej pod gry obecnie jadę na geforce 7600 a chciałbym pograć trochę w nowe gry, ale skoro twierdzicie że ta karta jest za mocna to jaka polecacie najlepsza do tego monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Jeżeli chcesz mieć max detale to kup HD4890 i kręć proca. Masz zamiar zmienić monitor? Edytowane 9 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Mysle ze polowa sprzedawcow nie wie co to podkrecanie, 25% mysli ze robi sie to srubokretem, 24% ze to szkodliwe i w ogole nic innego jak pozar z tego bedzie. I tak ze nie wciskaja Ci na sile tego co maja na magazynie :P Ja juz sie wypowiedzialem. Ta karta nawet sie nie spoci w takiej rozdzielczosci. Pomysl nad wymiana. Ja i tak kupilbym 512 4850 a najlepiej 4770 i siedzial tak do moemntu kiedy dojdziesz do wniosku ze przydaloby sie juz jakies 22" wzwyz. Wtedy zmienic karte a o procka sie zbytnio nie martwic bo roznice miedzy 4890 a 4770 dolozysz do x4 phII. Tutaj napisze to co napisalby pewnie andrew. 925 lub 965 C3. I obowiazkowe OC ale to widze ze luz skoro juz planujesz zmiane chlodzenia ;] Co do zasilki to naciagaja ;/ Bez jaj ale Tobie on nie potrzebny. OCZ 500 da rade na luzie, mozesz brac 600W. Popytaj tez o bq ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 teraz na pewno nie i myślę że w najbliższym czasie również trochę za niego wybuliłem a poza przyzwyczaiłem się trochę się teraz pogubiłem ale, czyli nie ma sensu dawać tej karty bez zmiany monitora? a czy taki zestaw będzie odpowiedni? AMD Athlon II X4 620 Scythe Mugen II Rev. B OCZ ModXStream Pro 500W Gigabyte MA770T-UD3P Samsung 500GB 16MB Cache F3 Samsung SH-223C SATA Connect3D Radeon HD4850 512MB GoodRam 2x2GB 1600MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zestaw może być. HD4850 w tej rozdzielczości nie daje rady w kilku grach na wysokich detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 nie jestem aż takim maniakiem gier, zależny mi żeby płynnie chodziły, nie koniecznie na maxach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Więc HD4850 będzie ok. Edytowane 9 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 czyli mogę spokojnie brać ten zestaw bez obawy że coś nie zgra ze sobą i bez wyrzutów sumienia że przepłacam i nie wykorzystam sprzętu?jakby co to będzie na ciebie :lol2: żartuje wielkie dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Tylko zmień HD4850 na inną. np. Powercolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 np. na PowerColor Radeon HD4850 PCS 1024MB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Tak 512MB wystarczy. Edytowane 9 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 dobra , jeszcze raz wielkie dzięki - inaczej przepłaciłbym za coś czego i tak bym nie wykorzystał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Chwila :P A proca zostawiasz ? To ile masz do wydania w koncu ? Pisalem o 4850 zeby bylo na phenoma :P Napisz najlepiej jakie masz fundusze. Ps. 4770 jest lepsza karta, poszukaj w jakiej cenie moglbys ja miec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) z tą kasa to jest tak że chcę aby cena była adekwatna do jakości ,max podałem 2800 ale w założeniu z karta 4890, a skoro mój monitor nie jest taki odpowiedni to nie ma sensu bulić aż tyle wiec schodzę do 2200 - 2400 zł i zacznę zbierać na monitor a co do procka to masz na myśli np. AMD Phenom II X4 965? i czy ta 4850 512 nie nadaje się do tego Athlona 620? Edytowane 9 Lutego 2010 przez Castle92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Jakbyś tego AII podkręcił to byłoby ok. Bez oc w niektórych grach będzie trochę słaby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 w podkręcanie się pewnie pobawię ale co z tą kartą którą lepiej: Asus Radeon HD4770 Formula 512MB DDR5 /128bit/ HDMI DVI czy PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI ? ceny mają takie same - 400zł - ale która będzie lepsza do tego AthlonaII? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 HD4850 jest trochę wydajniejsza. Ten HD4770 jest głośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Win7Fan Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 4850 ma też większą szynę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Ale ma GDDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Win7Fan Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 256 bit i DDR5 ma 4870 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Ale jest drozszy ;] Ja bralbym 4770 ale nie formule :P bo tak jak kolega pisal jest glosna... PCS sa ciche, ale wlasnie ;] Problem co brac, 4850 jest troszke wydajniejszy, ale 4770 to nizszy proces technologiczny. Wiec chlodniej i przez to ciszej, lepiej sie kreci tez, a podkrecanie karty jest naprawde latwe. Co do Twojej sytuacji :P Ty te pieniadze masz, wiec naprawde wybralbym phenoma, bo za ten rok kiedy zmienisz monitor to karte bedzie mogl brac highendowa bo taki 965 C3 sobie z nia i tak poradzi ;] Ale Twoj wybor. Jak cos to andrew dzis podawal link do aukcji Phenoma II 555 C3 calkowicie modowalnego na x4 za jakas stowke wiecej niz ten athlon. Mialbys sam zalety: X4; Cache L3; C3 a wiec lepsze OC (jak dla mnie sporo lepsze od athlona), mniejsze temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castle92 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 sorki że dopiero dzisiaj odpisuję, co do tego phenoma ii x4 965 to może faktycznie bardziej się opłaci i będzie na przyszłość tylko mam pytanie czy nie trzeba wówczas zmienić płyty na inną i zasilacza na mocniejszy? a co do tych kart to już sam nie wiem ale ta 4870 raczej odpada niewiele tańsza od 4890 więc nie ma sensu myślę a gdybym brał tego phenoma to która bardziej się nada 4770 czy 4850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 1. Zasilacz OCZ mod 500W wystarczy dlatego ze: 2. Z Phenomow II na dzis oplaca sie 965 C3. I to jego Ci polecam, poniewaz ma dobre OC i jest chlodny, pobiera mniej pradu stad tez zasilka da rade. Innym oplacalnym jest 925 dlatego ze jest i juz :P Ma takie OC jak 955 a sporo tanszy, po mojemu daje rade. 3. Athlon II nie ma cache l3. Powinienes sprawdzic czy da sie odblokowac bo zawsze trzeba sprawdzic ;] sa przypadki gdzie jest all ok ale kupujac proca bez l3 nie ma co sie nastawiac ze bedzie je mial! To raczej taki geschenk, nie nalezy sie go domagac. 4. 965 ktory Podkreci Ci sie na 4ghz gwarantuje na dosc dlugi czas wydajnosc wystarczajaca do gier. 5. 4770 jest troszke slabszy od 4850 ale jest za to w nizszym procesie technologicznym. Kreci sie lepiej, zre mniej pradu i jest chlodniejszy. OC karty to pikus wlasciwie, wyniki roznorakie ale dzis karty naprawde pozwalaja na spore krecenie. Mozesz dojsc do poziomu prawie 4870 :P 6. Majac kase bralbym 965 + 4770. Obe komponenty sa oszczedne dosc ;] Jak zmienisz monitor to spokojnie mozesz kupic karte jaka bedzie wtedy dawala na nim rade. Watpie aby byly takie ktore ograniczy ten phenom... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...