perlik1 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Witam, Mam problem z połączeniem się z panelem do konfiguracji bramki voip. Bramka (Grandstream Handy Tone 486) jest podłączona do routera Pirelli DRG A125G (cudeńko od Neti). Od operatora dostałem pdf z opisem konfiguracji bramki: krok 1. wybieram na słuchawce ***02 i słuchamy komunikatu o ip jakie zostało przydzielone bramce. Zostałem poinformowany, że IP bramki to 192.168.001.063. Panel routera (192.168.1.254) w zakładce podłączonych urządzeń również to potwierdził. Po wpisaniu IP bramki do paska adresu nie pojawia się jednak żaden panel... po prostu nic. Nie pomaga restart routera, bramki, zmiana gniazda LAN, wpisanie IP bramkii bez zer. Testowałem na 2 PC pierwszy z XPsp3 i FF drugi z XPsp2(chyba) i IE8. Obydwa podłączone do routera kabelkiem. Firewall wyłączony. Please help ! edit: Niestety nie mogę tego sprawdzić teraz ale... gdybym podłączył internet bezpośrednio do bramki, z bramki kabelkiem do kompa, skonfigurował bramkę i podłączył s powrotem pod router ? Można by też wygrzebać w internecie opis konfiguracji stałego IP dla bramki. Trzeba to zrobić przyciskając magiczne kombinacje na klawiaturze słuchawki o ile mi wiadomo... ? Edytowane 9 Lutego 2010 przez perlik1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) oczywiście adres bramki wpisujesz bez zer, może spróbuj dopisać do adresu port ( standardowo bramki mają port 80, a ale może został zmieniony np na 81). Czyli; 192.168.1.63:80 Generalnie bramka ma nadawany dziwny adres, jeżeli z dhcp to z reguły jest to któryś pierwszy adres z puli. Może bramka ma wpisane statyczne ip, ale wtedy też powinno wejść. Ew zrób twardy reset i wtedy ten grandstream ma chyba domyślny adres 2.1 tu poczytaj; http://www.easycall.pl/products/files/Manual_HT486.pdf Edytowane 10 Lutego 2010 przez TomCat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Miałem tą bramkę. Skonfiguruj ją kablem bezpośrednio komputer-bramka. Najprościej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...