Skocz do zawartości
pablo163

Problem z MSI KT4V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam amm pewien problem posiadam to co w pospisie i nie zalacza mi sie fsb powyzej 170 .Jesli przy 166fsb sie wlacza to powinno dziac do 180 bez problemu tak mis ie wyadje wszystkie mnapiecia ustawie na max i nic! Moze to wina ramu?? Bo to ddr 266!

Jak mozecie mi pomuc to bardzo bym prosil!

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w biosie taktowanie pamieci jak masz? na auto czy na konkretna czestotliwosc? jesli na auto to pamieci ida synchronicznie z fsb i 166 MHz jest dla ddr 266 calkiem dobrym wynikiem :P

sprobuj ustawic pamiec na 266 w biosie i potem podkrecaj procesor, ciekawe do ilu dojdziesz... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myslalem ze plyty MSI maja dzielnik 1/5 <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> sie automatycznie wlancza powyzej 157 Mhz. Ja tez mam problemy z szyna powyzej 170 Mhz. Tu trzeba by bylo pamiatki kture chodza na 400 Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, kt4v ma dzielnik 1/5 i np ja (i nie tylko ja) nie mam problemu z ustawieniem fsb na 180 MHz synchronicznie z pamięcią...

asynchronicznie nie probowalem ale słaba możliwość regulacji vcore chyba nie pozwoli na dużo więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asynchronicznie oznacza, ze pamiec pracuje z inna czestotliwoscia niz procesor

w kt4v jesli masz ustawienie w biosie auto a nie np. 333 i fsb ustawisz na 170 MHz to pamiec bedzie taktowana 340 MHz, itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam kt4v. Poki co siedze na durniu 850 ale nie dlugo mam zamiar sie przesiasc na antka 1700 i bede go kręcił. Jak bede jechał wysoko z fsb to jak bedzie sie zachowywac AGP i PCI ? powyzej 157 przestanie sie krecic ? czy jak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam kt4v. Poki co siedze na durniu 850 ale nie dlugo mam zamiar sie przesiasc na antka 1700 i bede go kręcił. Jak bede jechał wysoko z fsb to jak bedzie sie zachowywac AGP i PCI ? powyzej 157 przestanie sie krecic ? czy jak ...

No przecież była już w wątku mowa, że płyta ma dzielnik 1/5. Chipset oficjalnie obsługuje FSB 166, więc pociągniesz nawet jeszcze wyżej, zależnie od pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max co uzyskałem na swojej KT4V to 202 MHz, dziwne zjawisko zachodzi na tej płycie mianowicie przy częstotliwościach powyżej 190 po restarcie płyta nie odpala się, trzeba wyłączyć zasilacz i załączyć go ponownie, być może jest to wina pamięci kingston 333 cl2,5 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ludziska jesteście w błędzie! Mam MSI KT3V i KT4V i dzielniki się automatycznie nie zmieniają! Fakt, że płyty mają 1/5, ale dzielniki się nie włączają na 1/5. Ma ktoś pomysła co zrobić? Nawet w serwisie nie wiedzieli jak to obejść. A na Bartonie (333MHz FSB) wszystko jest OK i dzielniki chodzą na 1/5. To czemu na Thoroughbredzie nie chcą? mam DDR 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ludziska jesteście w błędzie! Mam MSI KT3V i KT4V i dzielniki się automatycznie nie zmieniają! Fakt, że płyty mają 1/5, ale dzielniki się nie włączają na 1/5. Ma ktoś pomysła co zrobić? Nawet w serwisie nie wiedzieli jak to obejść. A na Bartonie (333MHz FSB) wszystko jest OK i dzielniki chodzą na 1/5. To czemu na Thoroughbredzie nie chcą? mam DDR 400.

Ty to chyba masz jakiś problem. Ile topików o KT4V/KT3V zamierzasz jeszcze odgrzebać? Dzielnik Ci się nie włącza, mówisz? A jaka to różnica dla płyty, czy jej wkładasz Bartona czy T-breda, skoro FSB i tak ustawiasz ręcznie?

Ogólnie to może się zdecyduj, co chcesz, bo założyłeś topik, że dzielnik 1/5 Ci się nie włącza przy AXP 1700+:

(...) po krótkim czasie na takich ustawieniach [FSB 166] zaczynają się sypać rejestry w Windowsie

po czym napisałeś:

A miałem Athlona 1700+, który chodził na mnożniku 12,5x i FSB 200MHz i nic się nie działo!

Bardzo ciekawe w takim razie, jak uzyskałeś FSB 200 MHz przy dzielniku 1/4. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pc266 no name i przy 12,5x158 1,5v>pamieci chodza na 316:)< chodzi stabilnie a jak ustawilem 11x180 >pc 361 :twisted: < to chodzil tylko w czasie 3dmarku01 sie restartowal:(

P.S

jak zrobic na tej pl mnoznik powyzej 12,5?? pozostaje tylko drud mod?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety aby bawić się w OC na MSI KT4V trzeba robić drutmody dla procka i v-mody dla mobo. W standarcie nie przekroczysz 180MHz, polecam zmianę płytki, za dopłatą 100zł możesz mieć już Solteka na NF2. Generalnie ta płyta jest do BANI!!!

Wady:

Magistrala max 180MHz (a że w biosie jest 280 to niezła ściema!!!)

Napięcie proca tylko +/- 0,1V

Brak mnożnika czterobitowego

Przekłamani czujników temperatur

i wiele innych.

Polecam zmianę płyty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magistrala max 180MHz

Po czym wnioskujesz??

Przekłamani czujników temperatur

Na nowym biosie(1.9) jest ok.

Po baaaaardzo obszernych topicach na temat tej płyty na różnych forach, niestety sam jestem posiadaczem tejże płyty (trzeciego już egzemplarza) i przekonałem się że to nie jest płyta do OC.

Na nowym biosie owszem, ale jak wcześniej napisałem w standarcie, czyli bez nowego biosa :D

No i ten zakres zmiany v-core. Padaka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...