Skocz do zawartości
krk

Internet 2 Mb A Transfer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem posiadam internet w Multimo i do tej pory miałem prędkość 1mb i transfer przy ściąganiu 135kb/s od lutego zwiększyłem prędkość do 2mb i teraz jest problem bo transfer przy takiej prędkości powinien być 256kb/s no a u mnie niestety transfer skacze między 150-175kb/s ;/ dzwoniłem do BOA i powiedzieli, że TP podpięło mnie do 2MB i u nich jest wszystko ok, kazali mi wyłączyć antywirusa itp. myślą ze ktoś jest głupi, potem ze to możne wina routera ale router mam ADSL2+ TP LINKA model TD-W8901G gdzie max prędkość to 54mb więc wina routera odpada tym bardziej, że przy 1mb wszystko było OK. czego to może być wina ? poniżej pokazuje ping i speedtest

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.C:\Users\PaTeR>ping atm.com.plBadanie atm.com.pl [217.17.35.6] z 32 bajtami danych:Odpowiedź z 217.17.35.6: bajtów=32 czas=28ms TTL=56Odpowiedź z 217.17.35.6: bajtów=32 czas=29ms TTL=56Odpowiedź z 217.17.35.6: bajtów=32 czas=28ms TTL=56Odpowiedź z 217.17.35.6: bajtów=32 czas=29ms TTL=56Statystyka badania ping dla 217.17.35.6:	Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0			 (0% straty),Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:	Minimum = 28 ms, Maksimum = 29 ms, Czas średni = 28 ms

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem 2Mb na 6, tyle, że obie opcje w TP i też miałem problem, mianowicie taki, że z początku zamiast 768kb/s transfer był na poziomie 350-400kb/s. W moim wypadku pomogła wymiana modemu (wcześniej posiadałem przedpotopowego Lucenta), co zaowocowało wzrostem transferu do 680-720kb/s. W międzyczasie użerałem się z Sagemem F@st 800, który pozwalał uzyskać względnie wysoki transfer i odkryłem, że w gniazdku, które znajdowało się w miejscu, gdzie kabel telefoniczny wchodzi do mieszkania transfer był kilkanaście kb/s większy niż tam, gdzie sygnał telefoniczny docierał już po rozdzieleniu/rozdzieleniach (nie wiem dokładnie jak wygląda w moim domu takowa infrastruktura, aczkolwiek jakości jest raczej miernej). Pingi masz chyba względnie normalne (miałem podobne; jednak ten przy Speedteście jest niepokojący), aczkolwiek osiągana prędkość jest faktycznie marna. Routera/modemu raczej to nie jest wina - wbudowany modem pozwala na osiągnięcie prędkości do 24Mb/s. Masz jakiś inny modem? Sprawdź z nim i innym komputerem, ew. zainteresuj się parametrami połączenia (SNR itd.) i w razie co zgłoś się do operatora.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi