turzol Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Kumpel kupil dzisiaj Baracude 7200.7 80gb. Przy bootowaniu pisze że dysk ma 80gb ale fdisk wykrywa go jako 10Gb.... Plyta to Shuttle 61B na chipsecie Intel BX. W specyfikacji płyty pisze że obsługuje max ATA33 :( Nic nie pisze o pojemnościach... Na stronie producenta jest nowy bios, ale w jego opisie nie ma wzmianki o obsłudze nowych dysków :( Czy ktoś ma jakiś pomysł :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Starsze płyty nie radzą sobie z dyskami powyżej 40GB. Braciak ma na ZX Intela i 80GB nawet nie widzi. Jedyna rada to albo zmienić dysk na mniejszy albo zmienić procek i płytę :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 fdisk nie prawidłowo rozpoznaje dyski powyżej 60 GB. Ściągnij uaktualnioną wersję fdiska albo podawaj rozmiary w procentach. Ewentualnie zobacz ile pokaże jakiś inny program do robienia partycji. Jeżeli nie wykryje poprawnie to pozostaje wymiana płyty lub zakup kontrolera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 tomek.. :/ Chipset ZX nei powninien byc tutaj dla przykładu :) Ja mam dysk 40GB ale jednoczesnie chciał ym usłyszeć odpowiedz na moje pytanie.. wasnie czy płyty z chipsetem bx rozpoznaja dyski kiło 80 GB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 SGJ: A skad zassac tego fdiska? Czy ewentualnie moge uzyc dyskietki z Partition Magica 8.0?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Użyj fdiska na poczatku a pozniej w windzie skorzystasz np. z partition magica i juz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 tomek.. :/ Chipset ZX nei powninien byc tutaj dla przykładu :) Ja mam dysk 40GB ale jednoczesnie chciał ym usłyszeć odpowiedz na moje pytanie.. wasnie czy płyty z chipsetem bx rozpoznaja dyski kiło 80 GB? Oczywiście, że rozpoznaja. Mam 60 co prawda w podpisie ale jush mialem u siebie 80(ktora dzielilem fdiskiem) na skladzie, byl problem ale pomogla aktualizcja BIOSu i wszystko gra. Tylko ze mi np 40 widzialo jako 32 a nie 10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 SGJ: A skad zassac tego fdiska? Czy ewentualnie moge uzyc dyskietki z Partition Magica 8.0?? Fdisk powinien być dostępny po wejsciu na windows update spod Win98. Taka mała instalka dla Windows, niecałe 200KB. Ewentualnie jak nie znajdziesz to daj znać bo go mam. Jak masz Partition Magic to użyj go bo bez problemu powinien rozpoznać dysk. Mozesz go użyć z Dosa lub tworząć zwykłym fdiskiem niewielką partycję dla windows i potem zainstalować w systemie wersje dla Windowsa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Na razie dysk sie formatuje......trwa to wieki... SGJ: Jakbys mogl to wrzuc tego fdiska na turzol@tsi.net.pl Z gory dzieki :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 byl problem ale pomogla aktualizcja BIOSu i wszystko gra. Tylko ze mi np 40 widzialo jako 32 a nie 10. ale masz abita i nowy biosik jest na prawdę nowy a na płytach mniej markowych czasami trudno doczekać się nowego biosu a jak się pokaże to nie jest rewelacyjny. koleś na allegro upgradował biosy i nawet na płycie K6/celeron1 mają być widziane dyski 120GB. mam bios od tego kolesia ale nie mam dysku 120GB więc nie mogę sprawdzić. dysk w duronie mam 20 GB więc powinien i tak go wykryć ale gość gwarantuje że będzie 120GB wykrywane więc może tak spróbować ? nie widziałem tej aukcji na allegro od dawna więc może sobie darował ale cena to 10zł więc warto szczególnie gdy nie ma nowych biosów do danej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Miałem początkowo ten problem na moim Abicie BE6-2. Widział dysk 60 GB, ale 80 GB kontroler HP widziała jako 10 GB. Pomogła zamiana biosu i od tego czasu wszystko było w porządku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liskoski Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Starsze płyty nie radzą sobie z dyskami powyżej 40GB. Braciak ma na ZX Intela i 80GB nawet nie widzi. Jedyna rada to albo zmienić dysk na mniejszy albo zmienić procek i płytę :lol: mmmm starsze plytki rozpoznaja do 32... moj bracik ma bx i 80 chula jak zly (bez nowego biosu... sam sie dziwie) jak Ci nie pojdzie kontrolerek Cie czeka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 jak Ci nie pojdzie kontrolerek Cie czeka :D Racja, swego czasu miałem podpięty pod BX kontroler Promisa i wszystko śmigało. Dobrze, że był pożyczony, bo kasa zaoszczędzona, a transfery w Sandrze niewiele szybsze. Nowy bios wszysko załatwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 jak Ci nie pojdzie kontrolerek Cie czeka :D Racja, swego czasu miałem podpięty pod BX kontroler Promisa i wszystko śmigało. Dobrze, że był pożyczony, bo kasa zaoszczędzona, a transfery w Sandrze niewiele szybsze. Nowy bios wszysko załatwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Jeśli win98/milenium nie wykrywa dysku powyżej 40GB (zwykle z powodu ograniczenia BIOSU) to wrzuccie na kom win XP, który wogóle ignoruje ustawienia BIOSU odnośnie pojemności dysku, przerwań itp, sam komunikuje się ze sprzetem, bez odwołań do BIOSu, więc problemu nie ma :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 A po co się męczyć z biosem, jak kontroler i tak jest ata33? Nie lepiej kupić konroler np. RAID, 2x2 dyski, ata133, raid 0, 1, 0+1, na krakowskiej giełdzie elektronicznej chodzi takie od 100zł, testowałem 2 (jeden tylko jako kontroler, jeden z macierzą R0) i zero problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Tak jak koledzy napisali, najlepszym i najtanszym rozwiazaniem jest dokupienie kontrolera na pci. Mozna tez wymianic mobo, ale w tej sytuacji, gdy platforma jest malo przyszlosciowa to zupelnie mija sie z celem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 u kumpla 80GB fdisk wykryl jako 13GB ,ale nie ma strachu partycje dobrze robi,tylko trzeba sobie policzyc i podawac mu nie rozmiar w mb tylko w % i w % podzieli dobrze dwie godziny sie z tym uzeralem zanim doszedlem do w/w wnioskow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Nowy Fdisk poradzil sobie z tym dyskiem bezproblemowo :D Teraz Winda widzi dysk jako 80gb :D Nie wiem czy kupno kontrolera ma sens, bo kumpel wlasnie jest w trakcie upgrade kompa :D A ze zaczal od dysku....jego sprawa :wink: SGJ: dzieki wielkie za przeslanie fdiska :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 naszczescie markowi producenci plyt dabaja o klienta wiec bios u ciebie zalatwil wszystko (pozatym kto robi partycje fdiskiem i je pod dosem formatuje ?? za duzo czasu macie czy kuzwa jak !!??) jest inne rozwiazanie win XP tak dokladnie jesli masz 2 dyski to pierwszego (np na clipe 32GB) uzywasz do zbotowania komputera a sytem trzymasz na duzym i szybkim hdd ktorego nie ustawiasz w biosie !! on jest sobie od tak podpiety , wowczas win XP sam sobie go wykryje zainstaluje odpowiedni drv i bedzie smigac az milo ja tak mam zrobione na tym ali co teraz siedze i pieknie moja basia chodzi ale niestety pierwszego (U6) dalem na clipie 32GB wsumie przezyje jakos te 8GB pojemnosci :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 naszczescie markowi producenci plyt dabaja o klienta wiec bios u ciebie zalatwil wszystko (pozatym kto robi partycje fdiskiem i je pod dosem formatuje ?? za duzo czasu macie czy kuzwa jak !!??) jest inne rozwiazanie win XP tak dokladnie jesli masz 2 dyski to pierwszego (np na clipe 32GB) uzywasz do zbotowania komputera a sytem trzymasz na duzym i szybkim hdd ktorego nie ustawiasz w biosie !! on jest sobie od tak podpiety , wowczas win XP sam sobie go wykryje zainstaluje odpowiedni drv i bedzie smigac az milo ja tak mam zrobione na tym ali co teraz siedze i pieknie moja basia chodzi ale niestety pierwszego (U6) dalem na clipie 32GB wsumie przezyje jakos te 8GB pojemnosci :?ja mam duzo czasu :P jak co dwa lata kupuje dysk to moge poswiecic te dwie godziny,chocby po to zeby poczuc ze kupilem cos nowego :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 to wyobraz sobie to jakby w servisie fdiskiem i formatem w dosie kazdego hdd traktowac :twisted: 8O :twisted: :lol: :twisted: ...duzo czsu uplunuie zanim takiego 120GB podzielisz i formatniesz oj duzzo za duzo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 to wyobraz sobie to jakby w servisie fdiskiem i formatem w dosie kazdego hdd traktowac :twisted: 8O :twisted: :lol: :twisted: ...duzo czsu uplunuie zanim takiego 120GB podzielisz i formatniesz oj duzzo za duzo :wink:w servisie to bym jakiegos Magika uzywal,samobujca nie jestem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 a tyle razy pisalem zeby uzywac Ranish'a - szybki, darmowy i nie potrzeba zadnych kombinacji alpejskich jakie opisuje HQ12 a ze troche skomplikowany mozna sie przyzwyczaic biorac pod uwage mozliwosci i cene ;) IMO nie ma nic lepszego do zakladania partycji na nowiutkim dysku 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 kobinacja w stylu alpejskim jest ze wzgledu na mobo jak posiadam a nie na sam fakt zakladana patrycji....ransh user ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Producenci dyskow udostepniaja narzedzia do pominiecia problemu wielkosci dysku, pewnie to jakis firmware, nie wiem nie korzystalem ale sprawdzcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 naszczescie markowi producenci plyt dabaja o klienta wiec bios u ciebie zalatwil wszystko (pozatym kto robi partycje fdiskiem i je pod dosem formatuje ?? za duzo czasu macie czy kuzwa jak? Zgadzam się, tu wychodzi czy lepiej mieć ECS czy np. ABIT. Aktualnie pracuje na sprzęcie zastępczym w postaci AOpen AX59PRO i dzięki nowemu biosowi widzi moje WD. CO do drugiego: Kolego, FDISK ma jedną zaletę. Jest to program prosty i mało potrafi, ale właśnie dzięki swojej prostocie nie może nic skaszanić. A PMagic już raz zrobił mi z dysku jesień średniowiecza :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 (pozatym kto robi partycje fdiskiem i je pod dosem formatuje ?? za duzo czasu macie czy kuzwa jak !!??) jest inne rozwiazanie win XP Np ja 8) Najprostszy i najmniej skomplikowany oraz 100% skuteczny. Nie kazdy jedzie na XP, o tym nie pomyslales ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 ja nie dziele hdd na patrycje pod xp tylko mam 40stke podlaczona dzieki niemu a zakladanie partycje fdiskiem i formatowanie w dosie mozna porownac do jedzenia zupy widelcem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Kto po zrobieniu fdiskiem partycji formatuje je wszystkie pod dosem???? Po zrobieniu partycji formatuje się tylko tą na której ma być zainstalowany system a resztę formatuje się po instalacji systemu i nie ma znaczenia jaki to windows bedzie bo każdy formatuje szybciej niż dos. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...