Skocz do zawartości
Eniu

Zestaw Komputerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :). Chciałbym złożyć zestaw komputerowy bardzo mocny, do grania, muzyki, prowadzenia sklepu online. Od lat 6 użytkuje laptopa do którego nie mam już cierpliwości :). O jakimkolwiek graniu można pomarzyć i jest tak wolny ze czasem otwiera painta 10 min :blink: . Mam trochę gotówki do wyłożenia na komputer, odkładałem te 6 lat i teraz chce złożyć komp żeby cieszył mózg :razz: Będę wdzięczny za pomoc w złożeniu takiego kompa. Dodam że kwota jaką dysponuję na sam komputer to + - 10 tys zł.

Przeglądałem wiele tematów na tym forum i szukałem odpowiedniego projektu. Znalazłem http://picasaweb.google.com/plonka.lukasz/RedI7Project# i chciałbym coś w tym kierunku.

Moje podstawowe podzespoły to:

Płyta: Asus Rampage II Extreme Intel X58

Procek: Intel Core i7 975 Extreme Edition 3,33 GHz BOX

Grafika: GTX 295 Evga

Pamięć: Corsair DDR3 6x 2GB 1600MHz CL9 Core i7 Dominator with DHX

Muzyka: ASUS Xonar HDAV13 Deluxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tutaj się zastanawiam pomiędzy tymi kartami. Znalazłem porównanie tych kart na gta iv

. Moim zdaniem lepiej wypada gtx 295, ale może mi się wydaje bo na tym moim świetnym lapku nie idzie obejrzeć tego filmiku do końca i ma ciemną matryce do tego. Zostawiam do oceny czy HD5970 czy GTX295 Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ją na oku natomiast nie mogę znaleźć dokładnych informacji na temat premiery tej karty tzw. kiedy planują wypuścić ją na rynek, albo chociaż oficjalne testy

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie wypowiadal bez posrednio za ktoras karta po za tym stwierdzeniem :P Ja bralbym 5970.

Spojrz na technologie takie jak cuda, physx czy eyefinity ;] Pobor pradu, temp, wydzielany halas. Wydajnosc obie daja wysoka, ale moim zdaniem to w wiekszosci i tak puste fps'y ze wzgledu na microstuttering. W tescie moze ktos o tym wspomni a moze nie.

I kolejna sprawa to kupowanie highendu ktore dla mnie ma sensu. Watpie byc wykorzystal moc tego procka. Kupic cos tanszego ;] a za roznice w cenie brac cos co ma realny wplyw na Twoje zycie i uzytkowanie pc'ta. SSD, raid0 albo 1+0 czy tez 0+1 dla bezpieczenstwa danych. Dobry monit, myszka ergonomiczna i klawa ktorej nie straszne beda bulki, ciastka czy cola :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już mniej więcej wiem co i jak z podstawowymi zespołami. Natomiast kolejna sprawa z którą jestem w kropce to:

1. Kompletne chłodzenie cieczą ( takie jak w projekcie Red i7 Project Malika. Wiem że to są bloki EK Water Blocks, już troszkę znalazłem ich w sklepach natomiast nie wszystko). Bloki, chłodnica, pompka itd. Konkretnie pod ten zestaw który wymieniłem w 1 poście tylko grafika HD5970

2. Obudowa pod to wszystko

3. Zasilacz

4. Monitor ( taki już może z obsługą 3D bo to prawdopodobnie się rozwinie )

5. Napęd,

6. Dyski: 1 bardzo szybki dysk pod sklep do 100-150 GB + jeden normalny ale dobry 1TB

7. jakieś konkretne wiatraczki

Mam pytanko na szybko ponieważ jade zamawiać poniższe części w komputroniku.

Płyta: Asus Rampage II Extreme Intel X58

Procesor: Intel Core i7 975 Extreme Edition 3,33 GHz BOX

Karta Grafiki: Radeon 5970 Asus 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)

Pamięć: Corsair DDR3 6x 2GB 1600MHz CL9 Core i7 Dominator with DHX

Muza: ASUS Xonar HDAV13 Deluxe

Obudowa: Corsair Obsidian 800D czarna

Czy procesor będzie dobrze współpracował z płytą? I nie będzie problemów z wpięciem grafiki

http://www.komputronik.pl/index.php/search...A==/category/1/

Trochę mnie przerażają te niektóre opinie i wole się upewnić czy moje obawy są bezpodstawne.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Sorry że nie zedytowałem posta nade mną ale chciałem odświeżyć. Pozdro

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi