Holman Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 A jakie masz obciazenie proca w HDTach'u :?: teraz to juz nie wiem bo je wywalilem , ale skoro powtarzaja sie te same rzeczy to mozliwe ze u mnie tez bylo wysokieA jakie masz zainstalowane stery (i w jakiej kolejnosci) i jakie masz teraz obciazenie proca w HDTach'u :?: Dzis w nocy instalowalem z Ghosta kilka razy czystego XPeka zeby to sprawdzic, ale za cholere nie moge ustalic, ktore i w jakiej kolejnosci stery instalowac, zeby miec "normalne" obciazenie na poziomie 6-8%... Zawsze bylo ponad 50% :? Ktore nForce Drivers (+ ew IDE SW) zainstalowac i co/czy dodatkowo trzeba poustawiac, zeby bylo i wydajnie i nie obciazalo proca w tak duzym stopniu :?: ja w ogole nie kumam dlaczego kierowac sie 3d tachem???, jak pisze limerro moze to byc nieobiektywne, ja mam nowe stery bez sw teraz i jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 zamiast programu HDTach mozna uzyc program HDD Speed.exe- podaje na biezaco transfer podczas pracy pod windowsem z calego dysku lub z wybranych partycji :) mozna rowniez zarzucic HDTach i HDD Speed i zobaczyc czy wyniki sa zblizone :) a i tak najlepszy jest test organoleptyczny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clooney Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Ale jaja, czyżbym był jedyną osobą, u której po zainstalowaniu całego pakietu wszystko chodzi lepiej ? 8O Po kolei: 1. dźwięk trochę poprawiony (tak mi się wydaje) 2. konfiguracja kanałów IDE 3. możliwość korzystania z InCD 4. zero problemów z grami (specjalnie zainstalowałem Heroes Of ... IV, i żadnych problemów) 5. w HDTach'u (twardziel: 2-letni Quantum Fireball lct40 5400 rpm) CPU Utilization = 7,8 % Read Speed Avarage = 17591kps Random Access Time = 18,1 ms Read Burst Spead = 24,8 mbps wyniki lepsze ok 10 % od poprzednich 8O 6. nie zatrzymuje dysku po restarcie 7. ... no i ogólnie wszystko hula jak należy czasami sobie myślę, że nie wystarczy umieć podkręcać procki i różnego typu karty, pamięci, itp, trzeba jeszcze dbać o system operacyjny, jaki by nie był. 8) A może mam szczęście ? :lol: Lucky me. 8) Mój konfig: AXP1700+@(12,5*166 [1,5 V]) EPoX 8RGA+ RAM (5-2-2-2): 2 x 256 Mb Seitec 1x 512 Mb TwinMos (z tego 128 Mb na grafikę) Zasiłka: Chieftec 360 W DualFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Ale jaja, czyżbym był jedyną osobą, u której po zainstalowaniu całego pakietu wszystko chodzi lepiej ? 8O Po kolei: 1. dźwięk trochę poprawiony (tak mi się wydaje) 2. konfiguracja kanałów IDE 3. możliwość korzystania z InCD 4. zero problemów z grami (specjalnie zainstalowałem Heroes Of ... IV, i żadnych problemów) 5. w HDTach'u (twardziel: 2-letni Quantum Fireball lct40 5400 rpm) CPU Utilization = 7,8 % Read Speed Avarage = 17591kps Random Access Time = 18,1 ms Read Burst Spead = 24,8 mbps wyniki lepsze ok 10 % od poprzednich 8O 6. nie zatrzymuje dysku po restarcie 7. ... no i ogólnie wszystko hula jak należy czasami sobie myślę, że nie wystarczy umieć podkręcać procki i różnego typu karty, pamięci, itp, trzeba jeszcze dbać o system operacyjny, jaki by nie był. 8) A może mam szczęście Lucky me. 8) Mój konfig: AXP1700+@(12,5*166 [1,5 V]) EPoX 8RGA+ RAM (5-2-2-2): 2 x 256 Mb Seitec 1x 512 Mb TwinMos (z tego 128 Mb na grafikę) Zasiłka: Chieftec 360 W DualFan O system dbam na biezaco - i to dosc skrupulatnie :idea: Wczorajsza noc poswiecilem na dosc szczegolowa analize tych sterow - dlatego chyba 4 czy 5 razy instalowalem (z Ghosta na szczescie) czystego XPeka i testowalem te stery na rozne sposoby... Po czym wrocilem do poprzednich :wink: Ty chyba serio masz szczescie, bo na zagranicznych forach narzekaja ludzie na te stery i jajca rozne z nimi maja :? Zastanawia mnie to jak mogli przyznac certyfikaty WHQL tym sterom... 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 ja na 2.03 nie mialem zadnych problemow a w HDTachu tez 7,8% hyhy :P obawiam sie ze instalacja sterow to rosyjska ruletka kazdy jednak ma system z innymi badziewiami stad czesc innych opinii choc niektore niezaleznie od tego sie pokrywaja tak jak znikajace cdromy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 a moze to Epox produkuje inne plyty albo czystosc krzemu i miedzi jest rozna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 czasami sobie myślę, że nie wystarczy umieć podkręcać procki i różnego typu karty, pamięci, itp, trzeba jeszcze dbać o system operacyjny, jaki by nie był. 8) to zle myslisz ze jak ktos to potrafi to nie dba o sysa, podkrecanie jest zwykle kolejnym krokiem w rozwoju komputerowym ze tak powiem, przed kreceniem zwykle wie juz sie takie rzeczy (sa pewne jednostki bedace wyjatkami oczywcisc, takie jednostki zwykle pala proca i plyte przy pierwszym podejsciu do oc :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Wyczailem juz o co chodzi z tym dziwnie wysokim CPU Utilization w HDTachu 8) Otoz sciagnalem stad z sekcji Software "CPU Utilization Fix", ktory jednak przy probie instalacji zwraca komunikat, ze jezyk systemu jest inny niz jezyk update'u. Nie zamykajac okienka z komunikatem skopiowalem sobie pliki z katalogu, do ktorego rozpakowal sie update, pozniej dopiero zamknalem okienko. Poczytalem pliki update.inf i po jego "lekturze" zgralem z poziomu Dosa (niesmiertelna dyskietka z Win98SE :wink: ) plik ntdll.dll do katalogu C:WindowsSystem32 i teraz obciazenie proca w HDTach'u wrocilo do "normalnego" poziomu - 7~9%. Jak na razie zadnych ujemnych skutkow nie zauwazylem i mam nadzieje, ze nie zauwaze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Po ciężkich bojach z tymi nowymi sterami zauważyłem jedną ciekawą rzecz. W jakiś dziwny sposób gryzą mi się z programem Tweak XP. Jeśli zainstaluje te stery nawet bez IDE SW a póżniej Tweak XP, na systemie nie da się pracować. Sypie milionami błędów, nie wychodzi mu jakiś opóźniony zapis na dysk czy cuś takiego. Ale kiedy zainstaluje te stery nawet z IDE SW i odpuszczę sobie Tweak XP wszystko chodzi jak należy :?: :?: Co by nie mówić jest kaszana. Choć z dźwiękiem jest lepiej. I trasnsfer dyskowy na oko też jakby lepszy. 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...