Skocz do zawartości
SiQEL

Zestaw Komputerowy Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się was poradzić jaki zestaw komputerowy byłby dobry do dzisiejszych gier. Nie jestem raczej początkującym w tej dziedzinie. Składałem dużo zestawów na gralu, jestem raczej pewny co do takich rzeczy jak procesor płyta i w zasadzie ramy ale prawda jest taka że nie mam pojęcia o zasilaczach ( przynajmniej takiego lepszego).

Mój zestaw wygląda tak:

post-179992-1265967050_thumb.jpg

Nie wiem czy zasilacz wystarczy na utrzymanie 2 takich kart i podkręcenie procesora. Proszę o wypowiedzi co myślicie o tym zestawie.

post-179992-1265967337_thumb.jpg

A tu alternatywa tańszy ( tu liczę na kupienie drugiej takiej samej karty i w crossfire a potem to jakąś nową jak wyjdzie) Nie wiem czy wystarczy na takie granie ( np w Crysis nie musiałbym grać na Very High)

Edytowane przez SiQEL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedź :D a ten zasilacz by wystarczył?? bo wydaje mi się że powinno się mieć co najmniej 650 wat na 2 takie karty ( nie znam się na zasilaczach :D) np. chyba przy gtx 285 tak pisze

Gram w albo full hd albo 1680x1050 nie trzeba AA

Wiesz ja raczej to na raty będę brał bo tam mają tak że 10 rat to bez odsetek.

Edytowane przez SiQEL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz bo nie jestem pewny co do wiarygodności testów tej hd 5850 które są w sieci albo zawyżają albo zaniżają jej osiągi. E giełda testuje z włączonym frapsem inni możliwe że też ale tego nie piszą i w rezultacie nie wiem jaką kartę ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym plusem połączenia procka amd + grafiki ati i płyty na chipsecie ati/amd jest platforma dragon , które to cudo niewiele daje , więc można łączyć jakkolwiek. A plusów z połączenia intel + nvidia nie ma żadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo gdyby ktorys producent faworyzowal jakas konfiguracje to osobiscie bym go zlinczowal. Kazdt dba o interesy ale nie mozna sobie pozwolic na to by ATI dziala lepiej z AMD niz z Intelem. Po za wspomnianym dragonem, ale to taki gadget ulatwiajacy prace moze.

CF i SLI to dla mnie glupota w normalnych zastosowaniach ;] Placisz za dwie karty czyli 200% ceny jednej, a dostajesz 125% wydajnosci ? Po prostu nie ma to wiekszego sensu, bo wzrost wydajnosci jest nie porownywalnie mniejszy od ceny. W dodatku microstuttering ktorego w testach nie widac no bo jak ;] Efekt jest taki ze masz 120fps a wyglada to tak jak na jednej karcie 75. Wzrost temp i glosnosci. Potrzeba mobo z sli lub cf i rozsadnymi pcie. Bude ktora to pomiesci itp itd Problem to tez gry. Sa takie ktore maja z 2x malutki wzrost, takie ktore dzialaja i tak na jednej, takie ktore na dwoch dzialaja gorzej jak na jednej o.0 i na koniec takie ktore w ogole nie chca dzialac xD Zreszta nawet w wielu testach czasem jest smiesznie, pusta rubryka bo z nieznanych powodow gra w ogole nie ruszyla.

Co do nV to moim zdaniem sens ma tylko gtx260. Jak juz brac wyzej to wlasnie 5850 ;] KArty zielonych straca na wartosci jak wyjdie wreszcie fermi. Ati tez straci, ale 5850 oferuje dx11, niskie temp i pobor pradu w granicach rozsadku.

ps. informuje z gory ze cyferki to tak podawalem, nie nalezy sie niczym sugerowac. Chodzi mi tylko o to ze dwie karty daja sporo pustych fpsow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi