SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Witam chciałbym się was poradzić jaki zestaw komputerowy byłby dobry do dzisiejszych gier. Nie jestem raczej początkującym w tej dziedzinie. Składałem dużo zestawów na gralu, jestem raczej pewny co do takich rzeczy jak procesor płyta i w zasadzie ramy ale prawda jest taka że nie mam pojęcia o zasilaczach ( przynajmniej takiego lepszego). Mój zestaw wygląda tak: Nie wiem czy zasilacz wystarczy na utrzymanie 2 takich kart i podkręcenie procesora. Proszę o wypowiedzi co myślicie o tym zestawie. A tu alternatywa tańszy ( tu liczę na kupienie drugiej takiej samej karty i w crossfire a potem to jakąś nową jak wyjdzie) Nie wiem czy wystarczy na takie granie ( np w Crysis nie musiałbym grać na Very High) Edytowane 12 Lutego 2010 przez SiQEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Zestaw ok. Gdyby tego zasilacza nie było to kup HX520. W jakiej rozdzielczości grasz? Kup jednego HD5850. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) dzięki za szybką odpowiedź :D a ten zasilacz by wystarczył?? bo wydaje mi się że powinno się mieć co najmniej 650 wat na 2 takie karty ( nie znam się na zasilaczach :D) np. chyba przy gtx 285 tak pisze Gram w albo full hd albo 1680x1050 nie trzeba AA Wiesz ja raczej to na raty będę brał bo tam mają tak że 10 rat to bez odsetek. Edytowane 12 Lutego 2010 przez SiQEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Nie ma sensu bawić się w CF. W niektórych grach są problemy. Do tego bardzo wysoki pobór prądu. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 czyli w sumie zamiast tej płyty mogłaby być UD3 od Gigabyte i karta hd 5850 również od tej samej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) A czemu nie crossfire? Chodzi mi o to żebyś rozwinął to jakoś ^_^ Edytowane 12 Lutego 2010 przez SiQEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Niektóre gry tego nie wykorzystują lub mają z tym problem. Bardzo wysoki pobór prądu, więc duża ilość wydzielanego ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 mi się wydaje patrząc po testach że najlepiej byłoby wsiąść kartę gtx 275 i potem w sli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Jak chcesz. 2x GTX 275 = GTX 295. Poszukaj jeszcze info na temat microsutteringu. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 To Ci się źle wydaje ;) Ze SLI czy CF wciąż nie ma opłacalnego zysku wydajności. Za dużo problemów, wyższe obciążenie proca itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 wiesz bo nie jestem pewny co do wiarygodności testów tej hd 5850 które są w sieci albo zawyżają albo zaniżają jej osiągi. E giełda testuje z włączonym frapsem inni możliwe że też ale tego nie piszą i w rezultacie nie wiem jaką kartę ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) egiełde sobie odpuść. Masz tutaj linki do testów. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 strasznie tego dużo i nie wiadomo które wiarygodne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 egiełde sobie odpuść.bo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Na pewno nie te gdzie GTX 275 dorównuje HD5850. Bo dziwne rzeczy tam czasem wychodzą. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) najlepiej to jak ktoś na Youtube zrobi test i nie frapsem :D Edytowane 12 Lutego 2010 przez SiQEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Bo dziwne rzeczy tam czasem wychodzą.Aha :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Przykład masz tutaj. Opson nawet nic nie odpisał. Tutaj Radeony są po bardzo małym oc w przeciwieństwie do GeForce. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) bardzo wiarygodny test a czy to możliwe że karty radeon'a będą działać lepiej z prockami np. phenom II? Edytowane 12 Lutego 2010 przez SiQEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) ATI + AMD lub Intel + Nvidia to mit. Tytuł użytkownika Powered by nVidiaTytuł użytkownika, który testuje karty. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 ale amd tworzy karty ati i procki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 I co z tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Jedynym plusem połączenia procka amd + grafiki ati i płyty na chipsecie ati/amd jest platforma dragon , które to cudo niewiele daje , więc można łączyć jakkolwiek. A plusów z połączenia intel + nvidia nie ma żadnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Malo gdyby ktorys producent faworyzowal jakas konfiguracje to osobiscie bym go zlinczowal. Kazdt dba o interesy ale nie mozna sobie pozwolic na to by ATI dziala lepiej z AMD niz z Intelem. Po za wspomnianym dragonem, ale to taki gadget ulatwiajacy prace moze. CF i SLI to dla mnie glupota w normalnych zastosowaniach ;] Placisz za dwie karty czyli 200% ceny jednej, a dostajesz 125% wydajnosci ? Po prostu nie ma to wiekszego sensu, bo wzrost wydajnosci jest nie porownywalnie mniejszy od ceny. W dodatku microstuttering ktorego w testach nie widac no bo jak ;] Efekt jest taki ze masz 120fps a wyglada to tak jak na jednej karcie 75. Wzrost temp i glosnosci. Potrzeba mobo z sli lub cf i rozsadnymi pcie. Bude ktora to pomiesci itp itd Problem to tez gry. Sa takie ktore maja z 2x malutki wzrost, takie ktore dzialaja i tak na jednej, takie ktore na dwoch dzialaja gorzej jak na jednej o.0 i na koniec takie ktore w ogole nie chca dzialac xD Zreszta nawet w wielu testach czasem jest smiesznie, pusta rubryka bo z nieznanych powodow gra w ogole nie ruszyla. Co do nV to moim zdaniem sens ma tylko gtx260. Jak juz brac wyzej to wlasnie 5850 ;] KArty zielonych straca na wartosci jak wyjdie wreszcie fermi. Ati tez straci, ale 5850 oferuje dx11, niskie temp i pobor pradu w granicach rozsadku. ps. informuje z gory ze cyferki to tak podawalem, nie nalezy sie niczym sugerowac. Chodzi mi tylko o to ze dwie karty daja sporo pustych fpsow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 fajna dyskusja myślę że się was posłucham i wezmę rozwiązanie ud3 i karta hd5850 ale kontynuujcie dyskusje bo fajna jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) O czym tutaj pisać? To co można zmienić w zestawie było napisane więc nie ma sensu pisać na siłę. Będziesz kręcił? Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 w sumie tak Chieftec CFT-750-14CS co powiecie o tym zasilaczu klik byłby dobry?? albo nie to chyba jednak nie najlepszy wybór a ta karta hd 5850 pójdzie na 650 w? i czy opłaca się z taką mocą brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) HD5850 nie pobiera bardzo dużo prądu. Edytowane 12 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiQEL Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 600w wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...