Skocz do zawartości
Tobi_

Upgrade Komputera Na Płycie

Rekomendowane odpowiedzi

Nastał czas kolejnego upgrade'u kompa więc potrzebuję rady tych, co są na czasie.

Obecna platforma:

MB: Gigabyte GA-P31-DS3L (mam zamiar nadal jej używać)

Proc: Intel E2140 @1.6

RAM: DDR2 2GB Dual

Grafa: Palit 8600GT Sonic+

HDD: WD 320GB

Zasilacz: Chieftec GPS-400AA-101A

Maksymalne obciążenie [A]

+3.3V: 28 A

+5V: 26 A

+12V1: 14 A

+12V2: 15 A

-12V: 0.5 A

-5Vsb: 2 A

Maksymalne obciążenie [W]

+3.3V, +5V: 140 W

+12V1: 168 W

+12V2: 180 W

+3.3V, +5V, +12V: 390 W

-12V: 6 W

System działa świetnie, proc nie kręcony, dobre chłodzenie - 3 nawiewne, 1 wywiewny, temp. na rdzeniu 27 stopni teraz (oczywiście przy graniu więcej). No ale niestety jest już trochę słaby i tutaj mój pomysł dotyczący rozbudowy.

Planuję zakup większego dysku ale z wyborem tegoż sam sobie poradzę oraz instalację Windows 7 64-bit. Jak wspominałem chciałbym, aby system działał na mojej płycie Gigabyte GA-P31-DS3L. Myślę, że w przypadku tych 64-bit zmienię obecny ram 2x1GB na 2x2GB. Problem mam jednak z wyborem optymalnego procka i grafiki (na każdy z tych dwóch elementów chciałbym wydać maks. po ok. 600 zł). Załączyłem też dokładną specyfikację zasilacza, żebyście w swoich propozycjach podawali też informację, czy będzie konieczna jego wymiana. Jak będzie trzeba, to się wymieni, a zasiłka pójdzie do kompa biurowego bo taki też składam.

Z góry dzięki za propozycje.

Aha, ze sklepów lubię: apollo.pl ale wszelkie inne linki też mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi