batek4 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Witam. Mam problem z podłączeniem dwóch dysków SATA i SATA II jednocześnie. Obecnie w kompie jest zainstalowany dysk SATA II Seagate Barracuda 7200.12 500 GB. Działa bez zarzutów. Natomiast mam jeszcze jeden dysk - SATA Western Digital Caviar WD2500JS - 250 GB. Podłączam go, ale niestety nie chce nawet ruszyć. Nie wiem czy komputer go nie rozpoznaje, czy coś robię nie tak. Proszę o pomoc. W jaki sposób podłączyć ten drugi dysk /SATA/ począwszy od podłączenia kabli, po ewentualne ustawienia w BIOSie /o ile to jest konieczne/. Mój dysk - działający na kompie - SATA II Seagate Barracuda 500 GB: Dysk, który chcę dodać - SATA Western Digital 250 GB: Proszę o PILNĄ i rzeczową pomoc. Edytowane 12 Lutego 2010 przez batek4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 ustaw zworke na sata 2, podlacz tasme sata + zasilanie sata lub molex, bios sam powinien wykryc dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Poczytaj manual do twojej płyty głównej. Jeśli ten drugi dysk który chcesz dodać ma ci slużyc jako data disc to podłącz tasme do 3 lub 4 slotu na mobo. Edytowane 12 Lutego 2010 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Poczytaj manual do twojej płyty głównej. Jeśli ten drugi dysk który chcesz dodać ma ci slużyc jako data disc to podłącz tasme do 3 lub 4 slotu na mobo. co za roznica do ktorego portu podlaczy ten dysk? :blink: moze nawet do pierwszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batek4 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) ustaw zworke na sata 2, podlacz tasme sata + zasilanie sata lub molex, bios sam powinien wykryc dysk... Jak ustawia się zworkę na "SATA II" ???, Na chwilę obecną drugi dysk jest podpięty do mobo za pomocą taśmy SATA i zasilanie także - taśma SATA. Nie wiem czy m znaczenie, który slot - był w 4, teraz jest w 3. Nadal nie wykrywa go system. Dysk jest ciepły, czyli pracuje, ale jest niewidoczny. Co muszę zrobić z tą zworką ?? Na dysku nie ma żadnego opisu. Dysk ten ma służyć jako slave /o ile jescze takie pojęcie istnieje/, tylko do zapisu danych, bez system /a propos jest tam jeszcze stary system - zamierzam zrobić format tej pratycji, gdzie on jest/. Edytowane 12 Lutego 2010 przez batek4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Jak ustawia się zworkę na "SATA II" ???, Na chwilę obecną drugi dysk jest podpięty do mobo za pomocą taśmy SATA i zasilanie także - taśma SATA. Nie wiem czy m znaczenie, który slot - był w 4, teraz jest w 3. Nadal nie wykrywa go system. Dysk jest ciepły, czyli pracuje, ale jest niewidoczny. Co muszę zrobić z tą zworką ?? Na dysku nie ma żadnego opisu. Dysk ten ma służyć jako slave /o ile jescze takie pojęcie istnieje/, tylko do zapisu danych, bez system /a propos jest tam jeszcze stary system - zamierzam zrobić format tej pratycji, gdzie on jest/. w sata nie ma typowego slave..., zlacze nie ma znaczenia...opis zworki u gory albo na dole dysku, ewentualnie zobacz na stronie producenta (przewaznie sata 2 wlaczony gdy nie ma zworki - mozliwe ze wogole u Ciebie zworka jest wlozona "byle jak" co uniemozliwia wykrycie dysku o ile jest on wogole sprawny...ewentualnie mozna jeszcze pobawic sie w biosie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 1. W biosie wykrywa Ci ten dysk? 2. W zarządzaniu dyskami sprawdzałeś czy go widać? Może nie widać go tylko w "Mój komputer"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Odłącz podstawowy dysk, odpal kompa z CD/DVD, np. instalki WIN i usuń wszystkie partycje. Prawdopodobnie masz za dużo partycji podstawowych i winda ich nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batek4 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) OK. Wielkie dzięki wszystkim. Okazało się to bardzo banalne. Ilość partycji nie miała znaczenia. W sumie mam ich 7 /3 na głównym i 4 na starym/. Najzwyczajniej w świecie wyciągnąłem zworkę /robiłem już to przed tem i nic to nie dawało/, natomiast podłączyłem pod mobo do slota nr 2 i zadziałało /pod ten slot wcześniej nie podłączałem/. Jednak jeszcze raz wielkie dzięki WSZYSTKIM. Każda rada pomogła mi wyeliminować pewne możliwości i doprowadzić do jego odpalenia. P.S. Smiać się chce jakie to się okazało proste :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Edytowane 13 Lutego 2010 przez batek4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...