Skocz do zawartości
inc0gnit0

Asus A7v600/x/f/se

Rekomendowane odpowiedzi

@ Jacek

A może masz padnięte RAMki... Weź wyłącz w BIOSie 1T Command na Disable i zobaczysz wtedy czy będzie chodziło dobrze. Nie słyszałem żeby to działo się z kostkami 256 ale... 512 (Kingstona) często sypały się na 400 na 1T Enable...

A co do napięcia i zmiany BIOSu to już powiedziałem, że nawet gdyby wymuszono, to brak mosfetów i kondziołków uniemożliwiłby regulację Volt na RAM.

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz pytanko do znawcow :]

Ktos wie ile jest wejsc ( mova o zasilaniu ) na wentylatorki ?

Bo chcialem zrobic lepszy obieg powietrza w budzie i nie wiem ile moge kupic :o

Chce zakupic jeden nawiewajacy i jeden wyciagajacy z tylu ( lub nawet 2 nawiewajace )

Czy bede mial tyle wyjsc na plycie A7V600 ( pelne ) ? jedno jest standardowo zajete przez wentylka na procku. Musze zrobic obieg lepszy bo kupilem radka 9800pro i wydziela wieksza temp niz wczesniejszy GF FX 5200 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Jacek

A może masz padnięte RAMki... Weź wyłącz w BIOSie 1T Command na Disable i zobaczysz wtedy czy będzie chodziło dobrze. Nie słyszałem żeby to działo się z kostkami 256 ale... 512 (Kingstona) często sypały się na 400 na 1T Enable...

1459237[/snapback]

To tak 1T CnD wyłączyłem i to samo sie działo. Pamięci też inne wsadzałem (512 Kingstona). Ponadto zmieniałem ustawienia magistrali dla pamięci i to samo. Później timingi dawałem słabsze i też to samo. Co ciekawe w Memteście błąd wyskakuje zawsze na 5 teście (bez znaczenia czy puszcze tylko 5 czy od początku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok magic kurde fixed

otorz w advenced features setup jest S2K Bus Driving Strength otorz jest to funkcja ktora pozwala na wzmocnienie sygnalu na tranzystorach P i N po przestawieniu na manual mam domyslen 2 i 3. I teraz to co najpiekniejsze! :) po lekkim wzmocnieniu juz 3 i 4 starcza. System sie podnosi na fsb 166 (na tej mojej dziwnej plycie ktora czasem wymaga dodatkowego restartu... ) i rebootuje normalnie. problemy dotyczace podnoszenia sie zniknely nie jest juz jak na razie wymagany reset rzyby zacal sie podnosic :) na zdrowej plycie podniesienie na 3 i 4 powoduje zawieche :) Widocznie kojaze ze plyta uruchomiona z prockiem bez radiatora w ciagu 0,5 s pociagnela za duzo pradu. tzn. procek. jak kazdy wie wraz ze wzrostem temp rosnie pobor produ - reakcja lawinowa) wiec jesli procek w 0,5 osiagnal krytyczna temp i plyta sie wylaczyla mysle ze moglo to troche wypaczyc tranzystory. Teraz testuje... na fsb 200 mimo wszystko sie nie reebotuuje. Wymagane wylaczenie i wlaczenie

Edytowane przez INQO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam taki problem, mianowicie chciałem się dowiedzieć co to jest dioda chasis a raczej do czego służy gdyż nawet przy wyłączonym kompie dioda się świeci, aha i jeszcze jedno zauważyłem że zintegrowany lan ma 2 diody zieloną i czerwoną a mi czerwona nie świeci a zielona mruga nawet przy wylączonym kompie (net działa). dodam jeszcze że jak startuje nie slysze normalnego piknięcia tylko czasem słysze 2 czasem trzy albo jeden dłużej albo jeszcze inaczej nie wiem co to moze być. proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie świeci się właśnie zielona (chyba że teraz na wersjach -X jest inaczej)

Montowałem kilka V600 i V600-X i wydaje mi się, że zawsze była zielona.

I tak oznacza poprostu to, że masz +5VSB czyli, że zasilacz daje moc na płytę i mógłbyś wystartować ją za pomocą Myszy PS/2 lub klawiatury (jeśli masz odpowiednio ustawione zworki na płycie i w BIOS'ie)

A dlaczego komputer Pika Ci dziwnie to już nie wiem... Gdybyś opisał Dokładnie i jakie są po tym objawy...

Opis Pikania BIOS'ów masz tutaj:

BIOS Signals

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem opisy kilka razy i zawsze było tam albo pikanie jedno i działa albo jakieś inne i nie działa a u mnie jest inne i działa, znalazłem tylko takie coś na forum asusa "High frequency beeps when system is working......cpu overheated,system running at a lower frequency." co by chyba znaczyło że system działa ale proc się przegrzewa. lecz ja mam 44 stopnie(duron 1300). A i dlaczego miga mi lampka od netu przy wylączonym kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalne ma prad to miga ja tez tak mam :) widocznie jakimis pakietami sie wymieniaja :) ja tez tak mam i sie nie przejmuje :) a co do pikniec to mi chyba glosniczka nie azmontowali bo nic nie pika podczas startu :P

Edytowane przez kwiateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha też się zbyt nie przejmuje ale nurtowało mnie to. patrzyłem na zworki i wszystkie są na +5v bez sb dodam że nie używammyszki ps2 lecz usb. w biosie wszyskie funkcje włączania zapomocą klawiatury czy innych zeczy wyłączone. a proca duron 1300 przy starcie wyczytuje jako 866 :? w windzie normalnie 1300. a teraz uwaga dla tych którzy chcą kupić pamięć spec tek do tej płyty mi spec tek 266mhz 128mb nie pasował wchodził ciężko a jak wszedł głośniczek pikał błąd pamięci. obecnie wsadziłem jakieś no name.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Ciebie zrobili w Balona

Ja na spestekach jechałem ale Typu PC133 a nie PC266 :)

A lampka pali się, żeby informować, że w ogóle jest zasilanie podłączone i że mógłbyś gsybyś chciał odpalać z klawiatury, myszy czy innych bajerów => i tylko tyle: Masz Zasilanie

I karta sieciowa też zawsze mruga.

Co do piknięć to możesz ewentualnie sprawdzić czy BIOS też wewnątrz przetaktował procka.

A którego BIOSu używasz??? 1008 czy tej 1009.003Beta???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciowka miga bo zawsze mozesz wake-on-lan zrobic :) wypnij kabel sieciowy to powinna przestac... zreszta nie masz wiekszych problemow niz swiecaca lampka z tylu komputera?? No chyba Cie nie razi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie cos burczy... nie wiem co, pomocy ;) :P

Z zupelnie innej beczki:

Jak na tej plycie zmierzyc napiecie vcore? Mam ustwaione overvoltage i to co podaje monitoring napiec w biosie nie zgadza sie z tym co powinno byc w rzeczywistosci. Powinno byc +0,2 do ustawionego i zmieniac sie co 0,05 ale fajne cuda czasem wychodza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...