pmp Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 a co to za wersje F i SE ? hirotaro: działało Ci te ultraxy @spd czy ręcznie ustawiałeś 2-2-5-2-1? bo u mnie z SPD brało 2,5-3-3-8-2 :) a kostki OK (sprawdzałem gdzie indziej), i na ręcznym ustawieniu smyrgały OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) F to wersja która była montowana w zestawach Firmowych (Fujitsu??? czy tam jakiejś innej) => płyta oznakowana i nie sprzedawana jako podmodel. SE to wersja nieco okrojona. Szczególnie pod względem BIOSu... Działały na 2-2-2-5-1 na A7V600 by SPD z Nowym BIOSem. Na tej płycie (NF7-S) też chodzą tak by SPD ale ja wlę 2-2-2-11-1 :D z pewnych względów związanych z NF7 :-P Edytowane 20 Lipca 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Witam, Mam taki Problem Mam Powiedzmy ze Nowa płyte i nie uzywana A7V600-F po włazeniu do niej durona 1000MHz I pamieci ram DDR KINGSTON 256 400 MHZ i Grafy R9600 Komputer Nie wstaje Niewiecie czym to jest spowodowane Własciel zapewniał mnie 100% ze płyta jest sprawna A wiec jak płyta jest sprawna To o co chodzi z niom Czy ja cos robie zle Moze czeba cos na niej przestawic albo co?? Pomóżcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Mam pytanko .... jak u was ta plytka odczytuje Bartony np 2800 3200 ..?? i jak np po podkreceniu ..... chodzi mi np Barton 2600 podkrecony do wartosci 3600+ nie istnieje taki jak wtedy zachowa sie plyta co wyswietli bios ..... teraz mam aktualnie Athlona 1466 Mhz @ 2300 Mhz plyta odczytuje mi jako 3100+ dziwne przreciez taki nie istenieje ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 @ Markos Płyta z symbolem F nie mogła być nieużywana, gdyż takie płyty montowane są w zestawach chyba Fujitsu i tylko w nich. Asus nie wypuszcza takiej płyty jako Modelu. Tylko płyty A7V600, A7V600-X i A7V600-SE są wypuszczane przez Asusa do sprzedarzy detalicznej. Wersja A7V600-F zawsze kończy u producenta Zestawów o którym napisałem. Poza tym - jeśli wszystko dobrze podłąćzełeś to płyta powinna wstać. Sprawdź czy nie jest ustawiona zworka Kasowania CMOS na włączoną. @ Argento Nie istnieje??? A Sempron 3100+??? Zresztą w planach było wiele rzeczy. Ja posiadają Bartona 2500+ miałem nastawionego go na 3200+ lub nieco wyżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Mi sie wydaje ze To chodzi o niezgodnosc Wspópracy Pamieci z Z Procesorem A moze jest jakas mozliwosc ustawienia zworków tak aby Procesor pracował z pamieciami o częstotlkiwości identycznej lub o maksymalnie zbliżonej do swojego taktowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Wszystko ustawia się Automatycznie gdyż BIOS wykrywa i Pamięci i Procesor. Reszta ustawień z pozmiomu BIOS'u. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 takk tylko nie istnieje sempron 3100+ na Socket A .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Owszem istnieje (istniał), tak samo jak Sempron z jądrem Barton'a, o którym się dużo nie mówiło => http://www.dealsurprise.com/amdse31so462.html Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Mam pytanko .... jak u was ta plytka odczytuje Bartony np 2800 3200 ..?? i jak np po podkreceniu ..... chodzi mi np Barton 2600 podkrecony do wartosci 3600+ nie istnieje taki jak wtedy zachowa sie plyta co wyswietli bios ..... teraz mam aktualnie Athlona 1466 Mhz @ 2300 Mhz plyta odczytuje mi jako 3100+ dziwne przreciez taki nie istenieje ..... 1592612[/snapback] wiatm no mi tez zle wyswietla bo mam 2200MHz to powinien byc 3200+ a wyswietla jako 3100+ Argennto napisz jaka seria procka i jak go cisniesz aktualnie (: Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Najprawdopodobniej dlatego, że masz Mobila na jądrze T-bred a nie Bartona. Być może różnica cache powoduje inne rozpoznanie. To zależy jednak od BIOSu. W NF7 zwykly BIOS Mobile traktuje jako MHz'ty i dopiero modowane BIOSy np. Merlina rozpoznają je jako konkretne procesory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Witam! Link do AsusProbeII Link Sciagnijcie i sprawdzcie jak dziala. U mnie instalacja staje na 5% i pisze ze nie moze zainicjalizowac jakiegos dll od helpa :| Podobno obsluguje Q-fan-a spod windy. Ta opcja mnie szczegolnie interesuje, bo zdejmowanie obudowy i krecenie regulatorem troche wkurza ;) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Proc to JIUHB 0309 aktualnie chodzi stable 2400 Mhz na 1.8 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 U mnie też wywala na 5 % :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 :| wczoraj znalazlem to na ftp asusa. dzisiaj juz tego nie ma. bo chcialem sciagnac jeszcze raz i sprawdzic a tu lipa. widocznie jakis blad jest, schowali i naprawiaja :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 ja znalazłem tą wersję na kilku stronach www 2 co ściągnąłem posiadają ten sam błąd , albo już z naszymi płytami niedziałają :( Hyhy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 w readme do tego programu nic nie pisalo ze tylko najnowsze plyty obsluguje. napisali plyty z obsluga acpi czy cos takiego. a7v600 to obsluguje. chyba? :P trzeba bedzie poczekac az asus poprawi blad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Mam nadzieję że takk to kwestia góra kilku dni .. sam czekam na tego Probe II bo ten pierwszy mi wogole nie odpowiada wogole go nie instaluje nawet ..:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) wiatm no mi tez zle wyswietla bo mam 2200MHz to powinien byc 3200+ a wyswietla jako 3100+ Argennto napisz jaka seria procka i jak go cisniesz aktualnie (: 1594902[/snapback] Najprawdopodobniej dlatego, że masz Mobila na jądrze T-bred a nie Bartona. Być może różnica cache powoduje inne rozpoznanie. To zależy jednak od BIOSu. W NF7 zwykly BIOS Mobile traktuje jako MHz'ty i dopiero modowane BIOSy np. Merlina rozpoznają je jako konkretne procesory. 1594948[/snapback] Argennto ma procka 2400MHz i tez wyswietla mu 3100+ mysle ze to jakis blad aktualizacja biosa nie pomogla, no chyba ze ta najnowsza beta poprawia ten blad co do mojego procka to zwykly 1700+ JIUHB z tym ze olowkiem go zmobilowalem (: Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 W ogóle moim zdaniem biosy tych płyt powinny rozpoznawać i przeliczać P_Rating Proca w zależnośći od ustawionej FSB i mnożnika ... a 3100+ co to w ogole jest ?? mam najnowszy bios 1009 ... 3100 juz sie pojawia gdy ma sie FSB ustawione na 200 MHZ a mnożnik nawet może być 8 co daje 1600 Mhz a proc 3100+ nie wydaje mi sie .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Procek taktowany zegarem 2200 powinien mieć oznaczenie 3200 ale tylk o w wypadku gdy jest to Barton .. chociaż widziałem testy Bartona i T-Breda o tych samych zegarach ... to wyniki praktycznie we wszystkich benchmarkach były bardzo podobne .... Barton oczywiście w niektórych miał przewagę ale tylko rzędu kilku % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Ktoś moim zdaniem powinien wyedytować ten bios i zmienić tu i ówdzie ... głównie jeżeli chodzi o oznaczenia proca .... albo chociaż żeby płyta pokazywała same zegary a nie P_Rating .. sam bym to zrobił ale nie wiem jakim programem się posłużyć .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) Jeśli ma Semprona 2400+ to teżma tylko 256kb Cache. A takich Bartonów nie było. Możliwe, że BIOS wykrywa Cache!!! Wówczas traktuje to jako Semprona. To może powodować błędy które Was tak denerwują. W celu naprawienia ktoś powinien wyedytować BIOS i poprawić w nim tabelę procesorów (jak w przypadku NF7 robił Merlin) Ja posiadam Bartona 2500+ i na tej płycie ustawionu na 11x200 był wykrywany 3200+ czyli poprawnie. @ Argento EDYTUJ!!! A nie twórz własnego MoNoLoGu!!! Normalne, że Barton miał tylko czasami i w sumie niewielką przewagę. Chodzi o aplikacje które potrafią wykorzystać dodatkowy Cache procesora. Niektóre testy => ukierunkowane na Cache <= dawały na korzyść Bartona nie tylko kilka procent lecz kilkanaście. Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Hej ludzie. Mam MoBo A7V600-X i AthlonaXP 2400 Zastanawiam się nad tymi prockami: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59854209 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60438909 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60629963 I pytanie do Was. Czy ktoś ma takiego mobilnego Athlona na tej MoBo? Czy na 200MHz jest stabilnie?? Jak jest z jego chłodzeniem? Czy na BIOSie 1003 pójdzie? RAM mam taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59317602 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 A. BIOS możesz zmienić B. Mobile chodzą C. Bartek 2500+ na 3200+ chodził stabilnie => jednak zależy od Pamięci (czy jadą na 1T => a masz 512kę więc może być ciężko, a na 2T (jeśli wersja X ma ją dostępną) wszystko chodzi dużo mniej wydajnie) D. Chłodzenie??? Dla 3200+ wystarczy Pentagram QC-92 Cu w zupełności (na minimum obrotów) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zionc Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam pytanie!! mam kompa na tej płycie A7V600 ; i dysk na S-ATA jest to jedyny dysk w tym kompie !! w chwili obecnej jest na nim zainstalowany system XP ale jest już tak zasyfiony że należy go przeinstalować I TU MAM PROBLEM ((( odpalam kompa robię mu boot cd startuje instalacja po czym pokazuje że nie wykrył żadnych twardych dysków !! czytałem że trzeba mieć dyskietkę ze sterownikami do S-ATA i wcisnąc F6 podczas instalacji !! niestety nie mam takiej dyskietki i szukałem na stronie producenta płyty ale znalazłem tylko S-ATA na nforce.... (może źle szukałem)))) nie wiem też jak dokładnie należy postępować instalując system na dysku podpiętym pod S-ATA !!! robię to po raz pierwszy więc może ktoś mnie pokieruje !!! peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) Jaki n-force?? Jak Ty masz KT600!!! Bierzesz płytę CD ze sterami do A7V600 i znajdujesz na niej katalog Satadisk albo coś podobnego. Pliki z tego katalogu kopiujesz na dyskietkę (jeśli są w archiwum to wypakuj...) i to będzie Twoja dyskietka. Startujesz komputer z Płyty XP i przy pierwszym Niebieskim Ekranie wciskasz F6. Czekasz aż załaduje resztę badziewia i wtenczas pyta się Ciebie o sterownik z dyskietki. Wybierasz odpowiednią pozycję (Wersje Kontrolera i System) i możesz dalej instalować. Jeśli nie masz CD czy nie możesz znaleźć to ściągasz ze strony Download ASUSa (wyszukując A7V600) z działu Latest VIARAID220d.zip W tym Archiwum w katalogu VIARAID\DriverDisk znajdują się pliki przeznaczone na dyskietkę. Jeśli to wypakujesz i uruchomisz Make a Disk (z wsadzoną już dyskietką do Flopa) to zostaną nagrane odpowiednie pliki. Powodzenia Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zionc Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 dzięki !!! właśnie o to mi chodziło !! nie mam płyty CD a na stronie asusa znajdowałem tylko Sata pod nforca !! (jak pisałem pewnie źle szukałem) dzięki Twoim podpowiedzią znalazłem w/w pliki jeszcze raz dzięki jeszcze nie instalowałem ale chyba będzie dobrze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Hirotaro w ogóle nie czytasz ze zrozumieniem!!! Podałem dwa linki do aukcji z mobilnymi 2400 i 2800 (nie 2500) i co o nich sądzicie. Po drugie pamięci mam dwie kości po 512 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59317602 (tak prędzje podałem). Możesz rozwinąć myśł o "1T" i "2T"??? Chodziło o "command rate"?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) @ Vatzeque Pytałeś czy ciągnie Mobile => odpowiedź TAK Pytałeś czy stabilnie działa na FSB 200 => odpowiedź TAK Co do procków (wyboru) się nie wypowiadałem, bo osobiście nie wiem który jest najlepszy. Z NIE-Mobili NIE Wybrałbym napewno 2800. Zatem wydaje mi się, że czytam ze zrozumieniem, tylko wybieram na którą część postu mam coś do powiedzenia. 1T i 2T tak chodzi o Command Rate czy inaczej Command Per Cycle (CPC). Dwustronne moduły 512MBajtowe mają bardzo często problem z jazdą na 2x200MHz... Szczególnie gdy są 2. Przy 1 sztuce ma się duże szanse, ale dla przykładu wiele kostek Kingston'a CL3 (czy to na Samsungach czy innych) idzie tylko na 2T co sam testowałem przesiadając się z A7V600 na NF7-S. @ zionc Nie ma sprawy ;) Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...