_lukash_ Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Sprzęt jak w podpisie - planuje upgrade grafiki i póki co rozważam 2 opcje: 1. sprzedaż 8800GT i kupno GTX260 2. kupno drugiego 8800GT do SLI Z tego co do tej pory wygooglowałem stosunek cena/wydajność wyraźnie lepszy w przypadku opcji nr 2, nie mam jednak żadnych doświadczeń z SLI stąd pewne wątpliwości czy jest do dobre rozwiązanie... Pytanie głównie do użytkowników SLI - jak obecnie wygląda sytuacja z obsługa SLI w grach, micro stutteringiem itp.? Może jednak warto dopłacić do GTX260 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Jakbyś miał 88gt 1gb jeszcze miałoby jakiś sens , a tak odpada. Miałem 9800gx2 i w życiu nie wrócił do tej karty , dwa tygodnie i sprzedana. W części gier nie będziesz miał płynności na sli , ścinki , brutalne rwanie obrazu , żabkowanie także odradzam to rozwiązanie. Często tak bywa , że sli działa świetnie w grach gdzie pojedyncza karta zapewni bardzo dobrą wydajność :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Co w zasadzie jest żenujące, bo karty te w testach zbierają koronę wydajności (fps) a rzeczywistości gra w takich warunkach jest nie do wytrzymania. Dotyczy to zarówno kart dwuprcesorowych jaki i SLI/CROSSFIRE. A technologie te mają już ładnych parę latek, mimo to jednak producenci kart/sterów i gier nie potrafią kwestii rozwiązać i sprzedają w zasadzie wadliwy produkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Jakbyś miał 88gt 1gb jeszcze miałoby jakiś sens , a tak odpada. Miałem 9800gx2 i w życiu nie wrócił do tej karty , dwa tygodnie i sprzedana. W części gier nie będziesz miał płynności na sli , ścinki , brutalne rwanie obrazu , żabkowanie także odradzam to rozwiązanie. Często tak bywa , że sli działa świetnie w grach gdzie pojedyncza karta zapewni bardzo dobrą wydajność :wink:Nic dodać, nic ująć. GTX 260 to zdecydowanie lepszy wybór od 8800GT w SLI. Zaproponowałbym HD4890, ale w sumie po OC GTX 260 jest podobnie wydajny jak Radeon, więc może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzi Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 GTX 260 zdecydowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Oj nie narzekajcie na te SLI, miałem 9800gx2 i żadnych przycięć z racji SLI nie stwierdziłem moim zdaniem to widzą je tylko takie szpece jak wy [bez urazy] bo laik ich nie dostrzeże [np. ja] no ale fakt że SLI nie działa w każdej grze np. GTA4 i czasami przynosi tylko niewielki wzrost fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 To o czym napisałem to dostrzeże każdy , bo zazwyczaj dochodzi do tego , że gierka staje się niegrywalna. Czasem musisz poczekać na poprawę działania sli i pół roku :wink: Dlatego sli jest "dobre" jak nie ma nic mocniejszego na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Moje spostrzeżenia dotyczące CF są takie, że Multi-GPU ma wyższe progi płynności niż pojedyncza karta. Przykładowo - w Crysis 30kl/s na HD4870 jest równie płynne, jak 40kl/s na HD4870X2. To zresztą nie tylko moje spostrzeżenia, podobne mają w tym serwisie: LINK Tam stwierdzają, że ogólnie problem mikroprzycięć widać poniżej 40kl/s i mogę to potwierdzić. Naprawdę nie trzeba być specem by zauważyć, że gra nie jest płynna, uwierz mi :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Może nie przy 40 klatkach, ale ja u siebie na CF widze mikroprzycięcia w okolicach 34-36 klatek i niżej. Przy ponad 40 stwierdzam, że można bez problemu grać. Dodatkowo w Borderlands mikroprzycięcia w ogóle nie występowały (gra potrafiła spaść do 2x klatek kiedy ATI miało spaprane sterowniki pod nią). Tak więc CF czy SLI nie zawsze jest najlepszą opcją. Ja bym wolał GTX260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_lukash_ Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Mając do wyboru SLI i jedną mocną kartę w podobnej cenie nie wahałbym się ani chwili. Po prostu myślałem, że może wyrwę tanio jakiegoś używanego 8800 GT i przeczekam kilka / max. kilkanaście miesięcy aż pojawi się coś nowego w segmencie mid-end, ale w tej sytuacji ta opcja odpada - jestem dość wyczulony na wszelkiego rodzaju przycięcia, lagi itp. więc dołożę kasy do gtx260. Co myślicie o tej karcie http://www.krsystem.pl/gigabyte_gf_gtx_260...-item-6190.html ? Recenzje w sieci całkiem pozytywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Wg mnie lepiej sprzedać 8800 i kupić 260tkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 A ja bym wziął coś takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/478368 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_lukash_ Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 dlaczego? to niestandardowe chłodzenie gainwarda jest takie dobre? bo cena ta sama a gigabyte ma wyższe takty i dłuższą o rok gwarancję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 To chłodzenie rewelacyjne nie jest - w systemie słyszalne, ale przy tym wydajne. No i plomba na chłodzeniu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_lukash_ Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Plomba to żadna przeszkoda, ale i tak gigabajt wygrywa. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...