Skocz do zawartości
korzi

Dosyc Dobry Komp 4 Gb Ram Jaki Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Interista

Dosyc dobry komp 4 gb ram jaki Windows

No zaje***** dużo mi to mówi... Nie tylko mi... Co do systemu to Win 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 7 Professional BOX x64 :D

Wyższa cena, ale dodatkowo dostajesz narzędzie do pełnego backupu systemu i parę innych narzędzi administracyjnych, które od czasu do czasu się przydają.

Pamiętaj o 10 aktywacjach online, potem to już tylko aktywacja przez infolinie :)

OEM nie polecam ze względu na opinie oddziału USA (czyli chyba najważniejszego), że dla użytkownika domowego taki system nie jest legalny, jeśli sam go instaluje (musisz być System Buildierem).

Jeśli jednak ten fakt "semi-legalności" Cię nie interesuje to odradzam ze względu na 4 przypadki, w których system poprosił o ponowną aktywację (była to jednak Vista a nie Win7):

- po wykonaniu aktualizacji z windows update,

- po instalacji sterowników od Intela do AHCI/RAID (Matrix Storage Manager),

- po instalacji czytnika kart (wow),

- po instalacji Deamon Tools (w tej wersji freeware).

Oczywiście nie wszystkie 4 przypadki miałem na jednym komputerze/systemie. Przykładowo Deamon Tools na Vista nie zdezaktywował systemu, natomiast na XP już tak. Windows Update znowu takie cudo zrobił nie u mnie w komputerze.

Ponowna aktywacja niby nic nie kosztuje, ale jeśli się nie powiedzie (miałem tak w 2 z 4 opisanych przypadków) to trzeba wpisać nowy klucz produktu, dla wersji OEM wiąże się to często z zakupem nowego systemu (chociaż może niekoniecznie, bo osoba, którą znam i musiała kupić kolejny raz system, zmieniła płytę główną ze względu na awarię i na infolinii nic nie mogli poradzić). Osobiście w takim przypadku wklepuje kolejny klucz z MSDN AA (subskrypcja na produkty MS, w dodatku uczelniana), więc też tak do końca nie mogę powiedzieć jak to jest z OEM i np. instalacją sterowników do RAID, czytnika kart czy programów typu Deamon Tools (być może w takim wypadku istnieje możliwość ponownej aktywacji poprzez infolinię MS).

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...