krogoth111 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Cena generalnie nie gra roli. Chcę kupić dwa i połączyć je w raid 1. Może seria dysków serwerowych? Jednak nie będą pracować 24/7 bo na noc zwykle komputer wyłączam. Nie będzie na nich systemu, na system będą dwa velocirpatory 150Gb HLFS połączone w raid 0. Na razie przewiduje windows xp 32bity. Mam wiele danych których utrata by mnie "zabiła". Zastanawiam sie nad: 2x WD Caviar Black 1TB WD1001FALS 32MB cache SATA-II albo 2x Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II) albo 2x Seagate 1 TB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II) - jednak dość drogi warto? Edytowane 13 Lutego 2010 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 WD lub F3EG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 WD z serii black ok rozumiem. Czy ma sens dokładanie i kupowanie serii RE3 lub 4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 http://overclock.pl/Articles/Show/Id/214,b...ash;_porownanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 No teraz to mi zabiłeś ćwieka... Masakra. Samsungów strasznie nie lubię kilka lat temu właśnie przez samsunga straciłem bardzo ważne dane do pracy dyplomowej - wymieniono na nowy który padł po miesiącu ale to były czasy ATA66/100... Może coś sie zmieniło od tamtej pory... Jednak jeszcze pytanie o te wersje raid dysków. Warto dopłacać? W końcu dysk będzie w raid 1... Nigdzie nie jest jednoznacznie napisane czym wersje raid sie różnią od nie raid. Ze specyfikacji wynika że są wytrzymalsze i mniej awaryjne prawda to i jedyna różnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Na dyski nie ma reguły. Mi posypał się Seagate słynna seria 11-ta Pięćsetki ale po kupnie 2XSamsunga F3 po 250GB spiętych w Raid 0 wydajnośc była marna. Wróciłem do serii 12 i jak narazie jest ok. Pamiętaj że robisz Raid 1 czyli kopie nawet jak padnie jedem wszystko będzie na drógim dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...