maciejmaciej Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Witam, mam pewien problem. Kupiłem wczoraj komputer, ale niestety nie posiadam odpowiedniego dysku zew. i nie bardzo mam jak zgrać rzeczy z laptopa na PC. Dokupiłem więc skrętkę ale totalnie nie wiem jak to wszystko teraz skonfigurować tak żebym mógł sobie swobodnie pobierać pliki z jednego komputera na drugi. Na laptopie jest internet z routera bez kabla, na PC jest xp, jak to teraz ze sobą połączyć? Na lapku, gdzie jest vista mam dwa połączenia lokalne, bezprzewodowe i normalne za pomocą kabla. Teraz gdzie powinienem wpisać te numery ip? przy bezprzewodowym? bo przy połączeniu lokalnym jest napisane, że kabel jest odłączony a dwóch wejść przecież nie mam? Czytałem różne tematy z tym związane na innych stronach ale totalnie nie ogarniam. Edytowane 13 Lutego 2010 przez maciejmaciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 łączysz komputery kablem - wyjścia Rj-45 kart sieciowych, przypisujesz adresy IP (Panel sterowania, połączenia sieciowe, klik - ze składników 'TCP/IP' właściwości, połączenie sieciowe NIE bezprzewodowe (karta sieciowa LAN) PC: 192.168.1.1 laptop: 192.168.1.2 maski obie: 255.255.255.0 W tym momencie powinno już być połączenie sieciowe. Dla jasności możesz jeszcze dać tą samą grupę roboczą. Gdy już coś udostępnisz w pasek adresu np. Mój komputer wpisujesz '\\nazwa_komputera' i pokazują Ci się udostępnione zasoby, pod warunkiem, że nie są blokowane przez firewalla albo brak uprawnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 łączysz komputery kablem - wyjścia Rj-45 kart sieciowych, przypisujesz adresy IP (Panel sterowania, połączenia sieciowe, klik - ze składników 'TCP/IP' właściwości, połączenie sieciowe NIE bezprzewodowe (karta sieciowa LAN) PC: 192.168.1.1 laptop: 192.168.1.2 maski obie: 255.255.255.0 W tym momencie powinno już być połączenie sieciowe. Dla jasności możesz jeszcze dać tą samą grupę roboczą. Gdy już coś udostępnisz w pasek adresu np. Mój komputer wpisujesz '\\nazwa_komputera' i pokazują Ci się udostępnione zasoby, pod warunkiem, że nie są blokowane przez firewalla albo brak uprawnień. Dalej nic, nie wiem ocb. Zrobiłem jak napisałeś i mimo to, nie mogę znaleźć/wejść na drugi komp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Na którym punkcie stoimy: nie ma połączenia sieciowego (ikonka z czerwonym krzyżykiem) czy brak dostępu? Może kabel jest źle zaciśnięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Nie łącz kablem kompa z laptopem. Przeciez masz router i to z nim połącz kablem PCta. Adres IP powinien sie automatycznie przypisac przez DHCP. Potem na lapku kliknij prawym klawiszem na partycje gdzie masz dane i włącz udostępnianie danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Właśnie o to chodzi, że kabel, który idzie z routera do karty sieciowej w PC jest chyba źle zaciśnięty choć to dziwne, bo podłączam go do routera i widzę, że miga ale z dłuugimi przerwami, na PC cały czas napisane, że 'kabel sieciowy odłączony' więc nie wiem co się dzieję. A co do łączenia PC i laptopa to po wpisaniu tych numerów właściwie nic się nie dzieje. Tzn. nazwa komputera się zmieniła, otoczenie sieciowe wyskakuje mi nazwa sieci, którą mam, więc wydawać by się mogło, że coś już się powinno dziać ale [gluteus maximus]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępniłeś odpowiednie foldery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 DO łączenia kompa z laptopem bezposrednio potrzebny jest kabel skrosowany. Natomiast bez krosa kablem łączysz przez router/switch. Skoro masz router adresy IP powinny ustawic sie automatycznie. W XP wystarczy wtedy udostępnić folder i powinno działać. Jak chcesz przez XP wchodzić na dysk Visty to juz wyższa szkoła jazdy troche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 DO łączenia kompa z laptopem bezposrednio potrzebny jest kabel skrosowany. Natomiast bez krosa kablem łączysz przez router/switch. Skoro masz router adresy IP powinny ustawic sie automatycznie. W XP wystarczy wtedy udostępnić folder i powinno działać. Jak chcesz przez XP wchodzić na dysk Visty to juz wyższa szkoła jazdy trocheNiekoniecznie prawda, w nowych kartach sieciowych jest moduł odpowiedzialny za detekcję hosta po drugiej stronie, więc porty same się krosują, jeśli muszą. Panie autorze, 1) kup 2 zaciśnięte kable w sklepie, będzie pewne że są dobre. 2) wejdź na laptopie do opcji sieci, tam gdzie masz połączenia bezprzewodowe i przewodowe, WYŁĄCZ bezprzewodowe. 3) kabel A - wepnij do laptopa a potem do routera 4) label B - wepnij do PC-ta a potem do routera 5) na obu komputerach wyłącz firewall 6) daj Start->uruchom (pojawi się czarne okienko - konsola) i wpisz "ipconfig" (bez " oczywiście). Powinieneś zobaczyć jaki adres DHCP przyznaje Ci router. Analogicznie na PCcie. Zapamiętaj/zapisz adres IP laptopa. 7) na laptopie kliknij prawym na folder który chcesz udostepnić, wybierz "udostępnianie". Gdzieś tam powinna być opcja "użyj prostego udostępniania plików". Katalog (folder), który udostępniasz powinien mieć taką rączkę pod spodem, czy coś, no w każdym razie ikonka będzie trochę inna. 8) na PCcie dajesz znowu Start->uruchom i wpisujesz "\\IP_laptopa" czyli np \\192.168.1.44 albo \\10.0.0.8 9) powinno otworzyć Ci się okienko i będziesz widział folder który udostępniłeś. 10) Kopiujesz zawartość. 11) Powtarzasz procedurę dla dowolnej ilości katalogów od pkt. 7) 12) Po przegraniu wszystkiego wyłączasz udostępnienie katalogów, które udostępniałeś ( na wszelki ). 13) Odpinasz kable włączasz Wifi na lapie. Jeśli Twoj router nie ma portów ethernet, to musisz spiąć karty kablem zwykłym (skrosowanym, jeśli masz starsze kompy) i ręcznie ustawić IP tak jak pisał kolega wyżej. Reszta analogicznie 14) google nie boli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...