Skocz do zawartości
Martines098

Oc Barton 2500+ Na Asus A7v880

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce podkrecić mój komputer:( ale nie wiem jak to sie robi tak do konca

Mój cały sprzet:

Płyta Główna :Asus A7V880 najnowszy bios wgrany

Procesor:AMD Mobile Athlon XP-M 2500+ - AXMH2500FQQ4C

Ramy: Kingston HyperX 2x512 Mb 400mhz cl2

Kingston 2.256 Mb 400mhz

Zasilacz: Mustang 450W z AUG.2008

Grafa: Radeon 3850 512mb 256bit Saphire

I to pierwsze pytanie jak mam podkręcic procesor aby chodził stabilnie??

Bo jak daje auto wszsytko to jest semprom 600 mhz/ a jak daje na 166 hmz to pisze semprom 3000+

a chciałbym coś w granicy 200mhz FBS

daje tu screany.

http://img62.imageshack.us/i/p2160251.jpg/

i jak mam ramy ustawić?;/ bo jak biore auto to tak wyskakuje mi jak na obrazku nawet jak zmieniam mhz i cl;/

http://img211.imageshack.us/i/p2160253.jpg/

i jakie by dac napięcie na jakie cl

http://img220.imageshack.us/i/p2160254.jpg/

I mam drugi problem

Kupiłem sobie karte dzwiękową

CREATIVE SOUND BLASTER

AUDIGY SE VALUE (SB0570)

tylko windows jej nie wykrywa wogóle czym moze być przyczyną i jak coś to moze jakieś sterowniki mam ściagnąć tylko jakie na winde 7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napierw nie podkrecić tylko WYKRECIC to padło

Mustang 450W z AUG.2008

I wstawic Delte 350-400W...

Najpierw ustaw FSB 200(cpu frequency) Dram 200Mhz( synchro 1:1) cpu voltage 1.65V i zobacz czy odpali jako 3200+

Jesli to jest procesor mobilny to mnoznik procesora powinien byc rozblokowany ( cpu multipler ) wiec OC wtedy to bajeczka

Najpierw ustaw sobie mnoznik 11 x 200FSB i działaj... ( wtedy bedzie 2200Mhz..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadnej delty bo już zamówiłem sobie zasilacz NOX urano 600w to możecie mi pomóc jak to robic i jak z tymi ramami?

a podrugie delta bedzie za słaba bo karta wymaga zasiłki minimum 450w firmowa i zasilanie 30 A na lini 12v

mnożnik ma odblokowany:)

ok a co z tą karta dzwiękową??

Edytowane przez Martines098

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chce podkrecić mój komputer:( ale nie wiem jak to sie robi tak do konca

Mój cały sprzet:

Płyta Główna :Asus A7V880 najnowszy bios wgrany

Procesor:AMD Mobile Athlon XP-M 2500+ - AXMH2500FQQ4C

Ramy: Kingston HyperX 2x512 Mb 400mhz cl2

Kingston 2.256 Mb 400mhz

Zasilacz: Mustang 450W z AUG.2008

Grafa: Radeon 3850 512mb 256bit Saphire

Bo jak daje auto wszsytko to jest semprom 600 mhz/ a jak daje na 166 hmz to pisze semprom 3000+

a chciałbym coś w granicy 200mhz FBS

daje tu screany.

http://img62.imageshack.us/i/p2160251.jpg/

i jak mam ramy ustawić?;/ bo jak biore auto to tak wyskakuje mi jak na obrazku nawet jak zmieniam mhz i cl;/

http://img211.imageshack.us/i/p2160253.jpg/

i jakie by dac napięcie na jakie cl

http://img220.imageshack.us/i/p2160254.jpg/

I mam drugi problem

Kupiłem sobie karte dzwiękową

CREATIVE SOUND BLASTER

AUDIGY SE VALUE (SB0570)

tylko windows jej nie wykrywa wogóle czym moze być przyczyną i jak coś to moze jakieś sterowniki mam ściagnąć tylko jakie na winde 7?

Zacznijmy w takim razie zabawę...

Mnożnik daj w dół na 6 na przykład i sprawdź na jakim maksymalnym fsb Ci się komputer uruchamia.

U mnie to max co płyta w BIOSie ma, t.j. 250MHz na timingach 3-5-5-10.

Następnie dołóż mnożnika i myślę, żę spokojnie 2200MHz to z palcem w nosie osiągniesz, skoro to mobile...

Co do SB Audigy SE, to wejdź na stronę Creative i szukaj w dziale Support...

Ja do Live! 5.1 nie znalazłem nic do Windy7, ale za to do Audigy 1394 jak najbardziej i zamierzam takową zakupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dałem 4 way i działa normlanie. ale jakie dac CL i taimingi aby działało najwydajniej:)

teraz mam tak ale może da sie jakoś dać jeszcze aby było jeszcze wydajniej??

http://img714.imageshack.us/img714/4010/beztytuuid.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem wcześniej, napiszę jeszcze raz. Widzę, że ciężko przychodzi Ci czytanie ze zrozumieniem.

Timingi pamięci odczytaj z programu cpu-z zakładki spd dla częstotliwości z jaką pracują pamięci.

Pamięci są wydajniejsze gdy mają niższe timingi, możesz je próbować zmniejszać poniżej tego co masz w zakładce spd, mogą być jednak problemy ze stabilnością.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wytrzyma orthosa lub occt kilka godzin to można to uznać za dobry wynik jak na socket A

Ciekawa sprawa z tymi pamięciami, są cl2 ale w spd mają zapisane cl 2,5 dla 200MHz. Chyba Kingston nie był za nie pewny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp nadal chodzi stabilnie no to dobrze:) tem bedzie niska bo chłodzenie dobre jak na ten socket:) jest nim ThermalTake Silinet Towet :) na Arctic silwer 5:) jak ustawiam fbs 202 to juz płyta nie wstaj może Vcore dać ale na ile i jak dac z Volt na DDR?? bo jest na auto a można dać max 2.85??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi sie coś takiego zrobić na tym mustangu

http://img17.imageshack.us/img17/2999/beztytuuvex.png

czekam na NOX to dam w camach CL 2 albo nawet i 1.5 tylko jakie zasilania wtedy?? i czy procek może być czy jeszcze coś moze??

Kurde ja chce tego procka... Z palcem w nosie wyciągnąłbym 300MHz więcej na mojej płycie... Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do SB Audigy SE, to wejdź na stronę Creative i szukaj w dziale Support...

Ja do Live! 5.1 nie znalazłem nic do Windy7, ale za to do Audigy 1394 jak najbardziej i zamierzam takową zakupić.

Co do Audigy SE to ofc sa oficjalne drivery do 7, do live'a tez ale nie oficjale od creativa, a od goscia(Daniela Kawakami) ktory jest glownie znany z driverow Audigy SE@XFI Xtreme Audio, zarowno te do live'a jak i Audigy SE dzialaja. Tutaj sa linki chyba jeszcze smigaja, ostatnio sciagalem dla Audigy SE@XFI XA. Co do live'a to te od xp zainstalowane na sile w 7 po uprzednim wypakowaniu tez jakos tam dzialaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki by ustawiś Vcore aby dać większe FBS i mieć moze takie samo taktowanie i jake Voltage co do ramów aby poszły na cl 2 bo jak ustawiam na auto to wchodzi do windy i wywala niestety

O CL2 zapomnij...

Każdy ram lubi inne timingi, musisz próbować.

Co do Audigy SE to ofc sa oficjalne drivery do 7, do live'a tez ale nie oficjale od creativa, a od goscia(Daniela Kawakami) ktory jest glownie znany z driverow Audigy SE@XFI Xtreme Audio, zarowno te do live'a jak i Audigy SE dzialaja. Tutaj sa linki chyba jeszcze smigaja, ostatnio sciagalem dla Audigy SE@XFI XA. Co do live'a to te od xp zainstalowane na sile w 7 po uprzednim wypakowaniu tez jakos tam dzialaja.

Dzięks. Ściągnę, może postawię 7mke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, fsb 166MHz to lipa... jedziemy ponad 200MHz... to tam nawet ciężko o CL2,5, zależy jaki ram... Moje Microny są stabilne do 215MHz włącznie na CL2,5, powyżej już tylko CL3.

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe że to wina mustanga a raczej napewno bo jak właczem aby zobaczyć napięcia to wtedy zchodzi na 4.5..V i wtedy moze wyłączać myśle że jak bedzie mox to bez problemu:)

a co do tej karty moze wiecie co robić nawet dałem zgodność z windows xp i to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe że to wina mustanga a raczej napewno bo jak właczem aby zobaczyć napięcia to wtedy zchodzi na 4.5..V i wtedy moze wyłączać myśle że jak bedzie mox to bez problemu:)

a co do tej karty moze wiecie co robić nawet dałem zgodność z windows xp i to samo

UUU 4,5V zamiast 5V, to zasilacz padaka... Zapodaj jakiegoś Chiefteca, Tagana, albo cuś tej klasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie ustaw szyne na 200 i bedzie 3200+ (2,2ghz) :)

kolego ty czytać chyba ze zrozumieniem nie umiesz:)

teraz mam stabilne 2500Ghz czyli (200x12.5)

a co mam ustawić aby DRAM:FSB Ratio było inaczej i podkręcić mhz w ramach:)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[wiem dlatego kupiłem tego NOX jest to dobry zasilacz porównywalny do Pentagrama:) myslisz że bedzie dobry??

Nie wiem, nie miałem do czynienia, miałem Chiefa, Tagana, jakieś Topowery, Huntkeye, teraz mam NeoTeca i hula...

kolego ty czytać chyba ze zrozumieniem nie umiesz:)

teraz mam stabilne 2500Ghz czyli (200x12.5)

a co mam ustawić aby DRAM:FSB Ratio było inaczej i podkręcić mhz w ramach:)??

Zostaw ratio 1:1, Socket A jakoś asyncro za bardzo nie lubi... Ja bym spróbował jeszcze fsb dać większe, VCore podnieść i męczyć Mobila bardziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, nie miałem do czynienia, miałem Chiefa, Tagana, jakieś Topowery, Huntkeye, teraz mam NeoTeca i hula...

Zostaw ratio 1:1, Socket A jakoś asyncro za bardzo nie lubi... Ja bym spróbował jeszcze fsb dać większe, VCore podnieść i męczyć Mobila bardziej...

no oczywiście że tak zrobie:) tylko musi byćten zasilacz:) to jestem pewien że pójdzie na CL 2

tylko jakie by dać vtedy Vcore i Jaki FSB bo limit jest na tej płycie 227 a jak juz daje na 201 to nei wstaje wina zasilacza to pewne jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oczywiście że tak zrobie:) tylko musi byćten zasilacz:) to jestem pewien że pójdzie na CL 2

tylko jakie by dać vtedy Vcore i Jaki FSB bo limit jest na tej płycie 227 a jak juz daje na 201 to nei wstaje wina zasilacza to pewne jest

CL2,5 tak, moze, ale nie na pewno, CL2 nie... za bardzo masz zroznicowane kosci i za duzo ich jest... Zrozum...

Marna ta plyta... u mnie na Shuttlu wstajmy i dzialamy na 250MHz, nie do konca stabilni, bo chipset sie grzeje, ale dziala...

a softem odpowiednim moge isc do 300MHz fsb... ale to moze kiedys jak se zloze WCta... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...