Skocz do zawartości
Sikor

Mam problem - chyba z RAM'em.

Rekomendowane odpowiedzi

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Ostatnio zacząłem się bawić w kręcenie mojego blaszaka i wyłonił się "mały" problem. Wali mi się system (W2K SP2) na każdym teście pamięci i to zarówno na podkręconym procku, jak i default'cie (RAM'u nie kręciłem).

Testy wypuszczałem z:

3DMARK 2003

AIDA32 (v. 3.50)

Fresh Diagnose (v. 5.80).

Zaczynam podejrzewać padnięcie RAM'u. :oops:

Czy ktoś miał podobny problem :?: Please :!: Help :!:

Czy mogłem uszkodzić RAM kręceniem procka :?: Z lektury Tweak'a wynika, że raczej nie.

Konfiguracja kompa jak niżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam MemTest86  

jezeli nie ruszałes napiecia na ram-ie to powinno byc ok

sprawdz inne kosci, moze "wykreciles" plytke

Nie dotykałem napięcia na procku i na RAM'ie. Podnosiłem tylko FSB (100@120 - więcej nie kręciłem) - także to nie mobo.

Gdzie można znaleźć Mem Test'a :?:

W tej chwili siedzę w firmie i nie bardzo mogę pokombinowac na moim

blaszaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fsb120 to pci 40 ,a Baracuda 4 jest kiepska i nie wytrzymuje pci wyzszych niz 37

a jak wywala sie na Default to pewnie pamieci padaja,u mnie na win2K na zbyt ostrych timingach wywalalo blad pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fsb120 to pci 40 ,a Baracuda 4 jest kiepska i nie wytrzymuje pci wyzszych niz 37

a jak wywala sie na Default to pewnie pamieci padaja,u mnie na win2K na zbyt ostrych timingach wywalalo blad pamieci

O.K. na podkręconym może to być problem, ale na "czystym" nie powinno się krzaczyć.

Przywracałem BIOS do default'u . Nie jest to również problem temperatury

blaszak jest zwentylowany porządnie (40° CPU/27° System w spoczynku; 45° CPU/32° System w stresie ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalne prawdopodobieństwo jest też takie, że uszkodził się tylko system operacyjny - reinstall bym radził na początek ( tylko wróć do default :) )

Coś mi przyszło do głowy. Czy może to być kłopot z DirectX 9.0a - karta obsługuje sprzętowo 8.0. Do instalki podkusił mnie koleś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spujz sie na moj podpis :wink: uzywam 9.0a.....mnie sie wydaje ze to jest wina timingow pamieci albo tego ze hdd zes nadfajczyl lepiej test hdd zrob !! moznaby sie pokusic o wymiane drv do plyty i vga :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury gadasz ze baraka nie wytrzymuje 40 , moja chodzila przez 6 mieciecy na 39 a pozniej przrzez jakies 4 na 41 , i dale chodzi , dopiero przy 41,5 bios nie wykrywal dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...