Skocz do zawartości
maciej1710

Sapphire Radeon Hd 4870 - 1 Gb Gddr5 Vs. Asus Geforce Gtx 260

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam w najbliższym czasie zakupić nową karte graficzną. Wiedzę na ten temat opanowałem raczej w stopniu podstawowym, więc mam nadzieje że ktoś mi pomoże w wyborze. Zastanawiam się nad tym, czy aby nie zakończyć przygody z Nvidia , zwłaszcza że ze swojej ostatniej karty byłem raczej średnio zadowolony (Gainward 9800GTX+). Wiem napewno, że moja nowa karta powinna być cicha, przynajmniej w 2D (gdy oglądam film, czy słucham muzyki), hałas wentylatora podczas grania nie przeszkadza mi wogóle. Miło byłoby gdyby była jeszcze wydajniejsza od 9800GTX+ . Szperając w internecie natrafiłem na dwie karty, ale sam tak do końca nie wiem na którą się zdecydować i czy wogóle jest to dobry wybór;

SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 4870 - 1 GB GDDR5 (11133-19-20R) - ok.532 zł

ASUS GeForce GTX 260 GL+ - 896 MB GDDR3- ok. 680zł

Nie mam pojęcia która z nich będzie lepszym wyborem, a może jakieś inne rozwiązanie? Na karte chciałbym przeznaczyć ok. 600-700zł. Reszta podzespołów jakie posiadam to: mobo Asus PQ5, IC2D E8400, CorsairDDR2 80MHz 4-4-4-12, zasilacz Corsair 450W, WD AAKS640Gb. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje, informacje... będe wdzięczny

post-164181-1266522960_thumb.jpg

post-164181-1266522983_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 2 to szybszy będzie GTX260 .

Co prawda z wyglądu może się wydawać że będzie głośniejszy i cieplejszy .

Albo dołóż do HD5770/HD4890 .

Pierwsza ma wydajność na HD4870 ale jest chłodniejsza - np. PowerColor Radeon HD5770 1024MB DDR5 za 590 zł , HD4890 ma wydajność lekko wyższą niż GTX260 - np. PowerColor Radeon HD4890 1024MB DDR5 za 699 zł .

Cenyh z esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem że ten asus wymaga zasilacza min 550W. Ja mam tylko 450 :sad: . Czy podłączając tę karte pod taki zasilacz mogę ją uszkodzić ?

jeszcze jedno pytanie, ile prawdy jest w tym stwierdzeniu: 128bit+DDR5 = 256bit+DDR3 , mam kompletny mętlik... :?: :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już wszystko jasne :sad: . Zależy mi raczej na cichej karcie tak samo jak na jej wydajności. Za jaką kwotę zakup tej karty robi się opłacalny, tzn. mogę kupić taką kartę, bo kolo który ją kupił zdziwił się gdy nie weszła mu do obudowy. Nie może już jej zwrócić , więc chce ją sprzedać. Ma paragon (lub fakture), gwarancje. Karta jest nieużywana...

Korzi, powiedz mi jeszcze czy ta karta głośna jest cały czas czy tylko podczas gry, i jak długa właściwie ona jest, bo słyszałem żo ma ok. 27 cm- to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi