Małpożer Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) W najbliższym czasie zamierzam zmienić platformę na i7, jednak nie wiem jaką płytę główna i ram wybrać do poniższego zestawu: CPU: i7-920 D0 + aktualne chłodzenie procka RAM: ? MOBO: ? PSU: Seatronic M12D-850W GPU: HD5850 Interesują mnie 4+GHz na procu. Co do płyty głównej, to przeglądałem artykuł o proponowanych zestawach na luty i spodobała mi się Foxconn BloodRage GTI. Plusem jest to, że nie trzeba dokupywać mocowania do lga1366, jednak z tematu poświęconego jej na forum, wynika że są problemy z biosem. A może lepiej dopłacić ok. 100zł do EVGA X58 SLI LE? Co do ramu to chyba G.Skill 3x2GB 1600MHz NQ (także podany w proponowanych zestawach). Na cały sprzęt mam ok. 4,2tys. zł. Zapomniałbym dodać, że kompa zmodernizuje dopiero po pojawieniu się fermi, a na razie zależy mi na zmianie zasilacza. Edytowane 19 Lutego 2010 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 W najbliższym czasie [...] Zapomniałbym dodać, że kompa zmodernizuje dopiero po pojawieniu się fermi, a na razie zależy mi na zmianie zasilacza. Zapraszamy w kwietniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Zapraszamy w kwietniu.Ja jednak sądzę że w Marcu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 W marcu premiera, a jak szybko trafia do sklepow i w jakich ilosciach to juz zagadka, kwiecien to taka bezpieczna data ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Z tego co czytałem jakiś czas temu na pewnym portalu, to fermi ma wyjść w marcu (czyli za jakiś miesiąc). Przez ten czas chciałbym dowiedzieć się jakie podzespoły kupić (ram, mobo) i czy możliwe będzie 4GHz na i7-920 na aktualnym chłodzeniu (TRUE 120 + noctua)? Możliwe że kupię te podzespoły wcześniej a tylko z grafiką wstrzymam się do wyjścia fermi i obniżek cen (możliwe że GF będą bardziej opłacalne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) 4 Ghz osiagniesz na kazdej plycie glownej (no chyba ze masz niezlego pecha i traficz na procka padake ) chlodznie ktore masz wystarczy na 4 Ghz + (dobrze wentylowana masz bude bo i7 grzeją sie piekielnie ) a co do kart graficznych to nie licz na to ze beda dostepne w marcu a jesli juz nawet cos sie uda znaleźć to i tak cena bedzie wysoka w porównaniu do ATI co do podzespołów plyta ktora wybrales jest ok polecam rowniez EVGA SLI LE lub DFI DK ,(UT) - nie wiem w jakich cenach stoja masz zamiar krecic ram ( przyrost wydajnosci 0 poza syntetykami ) ? Edytowane 19 Lutego 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Jak bede podkrecal procka to pewnie i ram troche podciagne. Zapewne jak sie da to tez wylacze HT (narazie rzadko co wykorzystuje 4 watki nie mowiac juz o 8, a roznica w poborze pradu spora). A co do mobo to coraz bardziej zaczyna mi sie podobac ta evga x58 sli le :rolleyes: szkoda tylko ze ciezko dostepna ( znalazlem ja tylko w jednym sklepie). Co do budy to mysle ze nie najgorzej jest chlodzona (z przodu, boku i tylu sa standardowe wentyle + 2 badziewne u gory do wyciagania powietrza z termicznym regulatorem obrotow do wymiany). Edytowane 19 Lutego 2010 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) HT wylacza sie w BIOSIE nie ma z tym problemu (dzieki wylaczeniu bedziesz mógł bardziej pociagnac procka do góry i mniej bedzie sie grzał ) , wentylacje w budzie i tak najlepiej sprawdzisz jak juz wszystko złożysz i zobaczysz czy daje rade ale z tego co napisales powinno byc ok , co do ramu to moze 3x2 Gb Gskille 1600 , Corsair XMS (czy cos takiego dokladnie nie pamietam ) albo jesli checesz to dominatorki ale moim zdaniem nie ma sesnu dopłacać ja je mam i żałuje ze dopłaciłem, ciekawe sa jeszcze OCZ Platinium 1600 , a z plyta to tak jak napisalem na 4Ghz pociągniesz na każdej płycie wszystkie z tych trzech co wczesniej wymienilem to solidne stabilne plyty napewno bedziesz zadowolony ps. jesli juz masz zamiar cos kupic teraz to z tego co sie orientyje to najlepiej ci sie oplaci kupic Ram ma ostro drożeć pomysl rownierz o dysku na system polecam intela SSD 40 GB lub jesli gdzies jeszcze znajdziesz kingstona SSD 40 GB to sa identyczne konstrukcje ale kingston jest tanszy -ok 370 zl, inet 450 zl cos fantastycznego jakiego kopa wydajnosci dostaje pc najlepszy procek tego nie da :) wszystko wlacza sie momentalnie . Edytowane 19 Lutego 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Co do ramow to chyba nie ma tanszych zestawow 6GB o takim taktowaniu. Wiec zestaw ponizszy chyba jest dobry: CPU: i7-920 D0 + aktualne chłodzenie procka RAM: G.Skill 3x2GB 1600MHz NQ MOBO: EVGA X58 SLI LE PSU: Seatronic M12D-850W GPU: HD5850 (tutaj jeszcze moga zajsc zmiany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...