Skocz do zawartości
Małpożer

Modernizacja Za Ok. 4tys. Zł

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie zamierzam zmienić platformę na i7, jednak nie wiem jaką płytę główna i ram wybrać do poniższego zestawu:

CPU: i7-920 D0 + aktualne chłodzenie procka

RAM: ?

MOBO: ?

PSU: Seatronic M12D-850W

GPU: HD5850

Interesują mnie 4+GHz na procu.

Co do płyty głównej, to przeglądałem artykuł o proponowanych zestawach na luty i spodobała mi się Foxconn BloodRage GTI. Plusem jest to, że nie trzeba dokupywać mocowania do lga1366, jednak z tematu poświęconego jej na forum, wynika że są problemy z biosem. A może lepiej dopłacić ok. 100zł do EVGA X58 SLI LE? Co do ramu to chyba G.Skill 3x2GB 1600MHz NQ (także podany w proponowanych zestawach).

Na cały sprzęt mam ok. 4,2tys. zł.

Zapomniałbym dodać, że kompa zmodernizuje dopiero po pojawieniu się fermi, a na razie zależy mi na zmianie zasilacza.

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem jakiś czas temu na pewnym portalu, to fermi ma wyjść w marcu (czyli za jakiś miesiąc). Przez ten czas chciałbym dowiedzieć się jakie podzespoły kupić (ram, mobo) i czy możliwe będzie 4GHz na i7-920 na aktualnym chłodzeniu (TRUE 120 + noctua)? Możliwe że kupię te podzespoły wcześniej a tylko z grafiką wstrzymam się do wyjścia fermi i obniżek cen (możliwe że GF będą bardziej opłacalne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 Ghz osiagniesz na kazdej plycie glownej (no chyba ze masz niezlego pecha i traficz na procka padake ) chlodznie ktore masz wystarczy na 4 Ghz + (dobrze wentylowana masz bude bo i7 grzeją sie piekielnie ) a co do kart graficznych to nie licz na to ze beda dostepne w marcu a jesli juz nawet cos sie uda znaleźć to i tak cena bedzie wysoka w porównaniu do ATI

co do podzespołów

plyta ktora wybrales jest ok polecam rowniez EVGA SLI LE lub DFI DK ,(UT) - nie wiem w jakich cenach stoja

masz zamiar krecic ram ( przyrost wydajnosci 0 poza syntetykami ) ?

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bede podkrecal procka to pewnie i ram troche podciagne. Zapewne jak sie da to tez wylacze HT (narazie rzadko co wykorzystuje 4 watki nie mowiac juz o 8, a roznica w poborze pradu spora). A co do mobo to coraz bardziej zaczyna mi sie podobac ta evga x58 sli le :rolleyes: szkoda tylko ze ciezko dostepna ( znalazlem ja tylko w jednym sklepie).

Co do budy to mysle ze nie najgorzej jest chlodzona (z przodu, boku i tylu sa standardowe wentyle + 2 badziewne u gory do wyciagania powietrza z termicznym regulatorem obrotow do wymiany).

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HT wylacza sie w BIOSIE nie ma z tym problemu (dzieki wylaczeniu bedziesz mógł bardziej pociagnac procka do góry i mniej bedzie sie grzał ) , wentylacje w budzie i tak najlepiej sprawdzisz jak juz wszystko złożysz i zobaczysz czy daje rade ale z tego co napisales powinno byc ok , co do ramu to moze 3x2 Gb Gskille 1600 , Corsair XMS (czy cos takiego dokladnie nie pamietam ) albo jesli checesz to dominatorki ale moim zdaniem nie ma sesnu dopłacać ja je mam i żałuje ze dopłaciłem, ciekawe sa jeszcze OCZ Platinium 1600 , a z plyta to tak jak napisalem na 4Ghz pociągniesz na każdej płycie wszystkie z tych trzech co wczesniej wymienilem to solidne stabilne plyty napewno bedziesz zadowolony

ps. jesli juz masz zamiar cos kupic teraz to z tego co sie orientyje to najlepiej ci sie oplaci kupic Ram ma ostro drożeć

pomysl rownierz o dysku na system polecam intela SSD 40 GB lub jesli gdzies jeszcze znajdziesz kingstona SSD 40 GB to sa identyczne konstrukcje ale kingston jest tanszy -ok 370 zl, inet 450 zl cos fantastycznego jakiego kopa wydajnosci dostaje pc najlepszy procek tego nie da :) wszystko wlacza sie momentalnie .

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramow to chyba nie ma tanszych zestawow 6GB o takim taktowaniu. Wiec zestaw ponizszy chyba jest dobry:

CPU: i7-920 D0 + aktualne chłodzenie procka

RAM: G.Skill 3x2GB 1600MHz NQ

MOBO: EVGA X58 SLI LE

PSU: Seatronic M12D-850W

GPU: HD5850 (tutaj jeszcze moga zajsc zmiany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi