Skocz do zawartości
michau92n

Czy Dual 1066 Będzie Kolidować Z Singlem 800?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, problem jest taki jak napisałem w temacie.

Mam Kingstona 99U5429-007.A00LF 2 GB 800MHz (jakiś syf chyba) i mam zamiar dokupić do tego Kingston HyperX KHX8500D2K2/2GN 2x1GB 1066 MHz.

Procesor: AMD Athlon 64 X2 6400+ (w najbliższej przyszłości Athlon II x4 630)

Płyta główna: ASUS M4N78 (obsługuje do 1200MHz pamięci)

Ram: wyżej

System: Windows XP (w najbliższej przyszłości Windows 7 x64)

Reszta mało istotna.

A może zainwestować w zwykłe 800 zamiast tych 1066?

Ewentualne propozycje najlepiej z http://www.apollo.pl/ ponieważ jest duża szansa że dostane zniżke :razz:

Proszę o pomoc w tej sprawie, Pozdrawiam.

Edytowane przez michau92n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, odpuść sobie te pamięci 2x1GB. Masz moduł 2GB, kup drugi taki lub podobny. Najlepiej jak będzie taki sam układ kostek - np z dwóch stron po 8 kości pamięci. Napewno będzie to mniej problematyczne niż 3 kości.

Można pewnie trafić płytę do której włożysz 3 moduły pamięci, każdy inny i będzie działać. Inna płyta z trzema identycznymi może mieć problemy. Pytanie powinno jak już być zadane w temacie o płycie, to od jej widzimisię zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi się wydaje to ciężko będzie kupić kingstona z takim dziwnym oznaczeniem 99U5429-007.A00LF, i poza tym w evereście pokazuje mi inne wartości niż wcześniej (załącznik) bo jak miałem msi płytę która mi się spaliła to mialem 800 MHz a teraz mam 400... chyba że wcześniej nie pokazywało mi rzeczywistego taktowania.

Myślę nad zmianą tej kości i kupienia http://www.apollo.pl/store/show_detail/43464. Na pewno będzie to szybciej chodziło od tego co mam teraz i jakbym dokupił do tego drugą kość 2 gb... ale to koszt dwukrotnie większy niż jak bym miał jedną kość 2gb dokupić wiec już sam nie wiem.

Dodam jeszcze że używam kompa w 70% do gier i nie podkręcam ramu bo nie wiem o co chodzi z tymi wszystkimi parametrami, kiedyś zwiększyłem napięcie z 1.9 do 2.15 i mi sie komp zaczął ścinać ostro i od tamtej pory dałem sobie spokój.

post-179778-1266655509_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie chodzą te pamięci teraz pokazuje realne, wcześniej pokazywało efektywne (albo Ci się wydaje, że pokazywało).

Kup najtańsze dwustronne ddr2 800 2 GB - przy odrobinie szczęścia będzie chodzić i będzie dual. Albo kup najtańsze dostępne 2x2GB ddr2 nie dedykowane do duala (i tak dual będzie jak zarybią) a obecne sprzedaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi