Skocz do zawartości
Destiny

Partycje pod Win XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wraz z zakupem nowego pudła będę się mógł spokojnie przesiąść na Win XP Pro. Mam więc w związku z tym pytanie odnośnie

najlepszego podziały dysku na partycje.

Obecnie mam Win2K Pro i taki podział:

I SYSTEM - 2.25 GB (nie zdarzyło się jeszcze by dysk był zajęty w więcej niż 50%)

II - PROGZ - 4.99 GB - wszelkiego typu programy i gierki.

III Stuff - 29.99 GB - filmy DivX, MP3 i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły jak rzeczy do wypalenia.

Czy zmieniać rozmiar partycji systemowej?? Czy te 2.25 na XP wystarczy?? Jeśli tak to jakie rozmiary będą dobre?? Zależy mi na jak najlepszej wydajności.

Napomkne że na dysku systemowyn nie ma kompletnie nic poza systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż podam ci tylko, że mó win xp pro mam około pół roku i zajmuje ok 1,6 GB plus plik wymiany ustawiony na sztywno 500 MB czyli w sumie 2,1 GB. Partycję systemową mam ustawioną na 5 GB ale instaluję na niej też programy oprócz gierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goły xp to 1,5 giga, ale zapas sie przyda bo napewno programy bedą wrzucały różne DLL do system32 czy common files.

Z pliku wymiany można zrezygnować, je mam 512 mega ram i od kilku miechow dzialam bez pliku wymiany - problemow nie ma tylko Photoshop nie moze w to uwierzyc ;)

Tak że 2,25 GB powinno ci styknąć a jak by nie to partition magic i po problemie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry!!

sa to 2 hdd na obu jest win XP SP1a Q811493_WXP_SP2 i IE 6.0 1/hdd to U6 lip 32Gb 2/hdd to BIV 40GB doszedlem ze na systemowke to minimum 4~5GB zwlascza w lanie jak ci explorer ca<span style="color:red;">[ciach!]</span>e film 720 MB to sie przydaje albo jako bufor dla wypalari a SWP pieknie sie sprwuje 888MB NTFS z najwiekszymi klastrami 8)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie właśnie 2,5GB to idealny rozmiar na XP, oczywiście po ustawieniu pliku wymiany na inną partycję, wyłączeniu takich pożeraczy miejsca jak hibernacja itp... Zostaje jeszcze około 700MB wolnego i straty wolnego miejsca są minimalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa idelny :P hehehe chyba do gry w sapera :D jak masz osa postaionego do gier tylko to moze ci styknie ale jak jakis lanik + wypalanie plytek to pomazyc mozesz :lol: mi sam os zajmuje 1.3~1.5 z tem za ja duzo stuffu mam zainstalowane bardzo duzo i niewidze sensu robienia osobnej partycji dla tego bo i tak to dzialac niebedzie na nw osie zreszta widac na scrn na [C] absolutne minimu co do zycia mi jest niezbede a na [F] mam wszystko co mi potrzeba czyli vr1 to 2.6GB vr2 3.8GB no i czeba doliczyc ten 1GB wolnego na rozne rzniaste cache

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Plik wymiany miałem ustwiony jako 500MB chyba ale był na drugiej partycji zawsze ustawiony.

Jaki podział więc proponujecie??

Wystarczy taki:

system - 3.25

programy - 3.99

stuff - 29.99

Of koz GB :-)

czy może zmniejszyć partycje stuff??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fat jest szybszy bo ma wieksze klastry co powoduje:

1. zmniejszenie tablicy co daje szybsze wyszukiwanie

2. wiekszy klaster -> wiecej danych w kupie ->szybszy odczyt -> zwlaszcza na silnie zdefragmentowanym dysku

NTFS dzieki mniejszemu rozmiarowi klastra ma mniejsze straty "slack" czyli pustego miejsca w klastrze -> mówiąc w skrócie ten sam plik zajmuje troszke mniej miejsca co przy duzej ilosci malych plikow moze powodowac dosc znaqczace roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...