Skocz do zawartości
s P E c

Netia 6 Mb - 140 Pingu Na Wp.pl ? Potrzebna Pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam nietypowy problem w sumie wcześniej mi to nie przeszkadzało ale teraz jak zacząłem troszkę intensywniej grać w gry na internecie pojawił się problem. Otóż jak już pisałem posiadam internet 6mb/s (całkiem szybki). A mój ping przekracza 100 co jest dla mnie troszkę dziwne. Tutaj dowód:

Dołączona grafika

Trochę mnie to przeraża bo ludzie mający internet 1mb mają 38-40 pingu. Co mi przeszkadza ? W domu mam 3 komputery - laptop na Wi-FI i dwa stacjonarne. Pomiar pingu był wykonywany przy tylko jednym włączonym komputerze. Czy to może być wina routera ? Posiadam LINKSYS'a wag200g zdaję mi się, że całkiem solidny sprzęt, może jest źle skonfigurowany ? Dużo osób zapyta czy to nie wi-fi. Wi-fi jest zabezpieczone WAP2 i mam restrykcje na mac adres formalnie tylko mój laptop może się z nim połączyć. Liczę na wasze rady bo mimo wszystko przebiło to moje umiejętności.

PS: Czy jest możliwość podzielenia internetu symetrycznie np - dane gniazdo / mac adres - dostaje 1mb/s i nic więcej ?

moze jednak jakas pomoc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj funkcji szukaj.

1. Gdzie mieszkasz.

2. Masz przez wi-fi czy przez kabel połączenie z Netią?

3. Linksys wag200g? Poszukaj czy DD-WRT albo Tomato nie można tam zainstalować, jeśli tak to jest opcja podzieleniu internetu.

EDIT: trochę narcystycznie, ale http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3315351

I tak btw: szybkość połączenia nie oznacza prędkości. W związku z tym, jeżeli będziesz miał 8mb/s na schrzanionym łączu to szybkość twoich pakietów będzie i tak gorsza niż na wolniejszym łączu z lepszą jakością połączenia - czyli innymi słowy ping (szybkość) totalnie nie jest zależny od prędkości (mb/s) łącza - pomijając kwestię modemów kablowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączam się do tematu, mam identyczny problem jak s P e c ping 150 głównie w godzinach wieczornych od 17-22 takie pingi królują. A w innych godzinach w miarę normalnie czyli 50-60. Mieszkam w Piasecznie pod Warszawą. Router Linksys 200G... Też troszkę gram w gry i mi to strasznie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli problem występuje nawet po podpięciu poprzez modem USB (co musisz sprawdzić) to router tutaj nie pomoże. Łącza kiepskie, 99% providerów przeszło w ostatnim czasie całkowicie na INTERLEAVED, który jest mniej czuły na problemy wynikające ze słabą infrastrukturą sieciową, niż tryb Fast Path. Niestety kosztem pingów.

Pokaż mi screena ze strony diagnostycznej tego routera, interesują mnie wartośći połączenia DSL. Interesuje mnie zakładka "Status=>DSL Connections"

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłem o tylko jeden screen a nie całość.

Więc tak, nie jest najgorzej ale wystarczająco dobrze też nie jest.

1. Downstream Margin = odstęp szumu od sygnału (w twoim przypadku 3db, jest dużo za niski, przyjmuje się najmniejszą wartość około 6, mniejsze wartośći powodują zrywanie sygnału)

2. Downstream Line Attenuation = tłumienność lini (w twoim przypadku 10db, powinno być jak najniższe, ale nie jest złe, niektórzy mają po 30-40, więc widać jesteś bardzo blisko DSLamu, a to dobrze wróży)

Jednak, to co podaje router najlepiej porównać z tym co pokaże np modem USB, jeśli z logu będzie wynikało podobnie to masz dwie opcje, pierwsza to reklamacja usługi, druga to sprawdzenie, czy nie masz np wilgoci w puszcze od przyłacza telefonicznego. W moim przypadku była na zewnątrz i po zdjęciu pokrywy, była tam masa błota, bo jak się w lecie kosiło trawę, to w jakiś sposób dostawał się tam pył, który działał na wilgoć jak gąbka i powodował zwarcia/przebicia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj ten wątek, Netia wali w ..... nie jesteś sam :) http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=26&t=17667

to możne i tak i nie to zależy co kto mam

mam Netie[usługa LLU] na Siemens IAD SLI-5300

2 komputery po wi fi i 1 po kablu

nic takiego nie występuje i nie występowało :)

post-120927-1266775755_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to możne i tak i nie to zależy co kto mam

mam Netie[usługa LLU] na Siemens IAD SLI-5300

2 komputery po wi fi i 1 po kablu

nic takiego nie występuje i nie występowało :)

post-120927-1266775755_thumb.jpg

Co to za program? Używam WinMRT i takiego poziomu zajebistości on nie posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi