aolis Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 Witam. mam mega problem. Padł mi całkowicie system na laptopie (wyświetla mi sie taki komunikat: plik nie został odnaleziony lub jest uszkodzony: /windows/system32/config/system). Normalnie sprawa bylaby prosta, gdyby nie to, że nie dziala też napęd DVD. Laptop nie ma bootowania z USB. Co zrobić? Proszę o pomoc :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 1. Jeżeli naprawdę nie ma bootowania z USB, to jeśli masz drugiego kompa, to poczytaj trochę o PXE i skonfiguruj drugiego kompa tak, żeby pozwolił notebookowi zabootować z sieci - chyba, że tej opcji Twój notebook też nie posiada. 2. Kupić/pożyczyć napęd 3. Iść do serwisu, za instalacje OS zapłacisz 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitrosk Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 jeżeli masz 2 laptop to podepnij pod niego dysk twardy i na nim zainstaluj system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aolis Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 jeżeli masz 2 laptop to podepnij pod niego dysk twardy i na nim zainstaluj systemCo prawda pożyczyłam drugi laptop, ale oba sa na gwarancji, więc chyba nie bardzo rozkręcać, bo ta gwarancję stracą :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogalson Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Co prawda pożyczyłam drugi laptop, ale oba sa na gwarancji, więc chyba nie bardzo rozkręcać, bo ta gwarancję stracą :/ laptop jest na gwarancji ;) problem rozwiazany. teraz biegiem do serwisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 jeżeli masz 2 laptop to podepnij pod niego dysk twardy i na nim zainstaluj systemInstalacja systemu na jednym kompie,a później przeniesienie dysku z nim do drugiego to nie jest dobry pomysł. Automatycznie wgrywają się wtedy sterowniki dla konfiguracji, na której był instalowany system i na innym PC system może nie działać albo powodować błędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Rozwiązaniem byłby laptop o takich samych parametrach. Jeśli nie, to PXE. Ewentualnie trzecia opcja: odpinasz dysk, podpinasz do innego kompa/laptopa i stawiasz na nim DOS (zwany dyskiem startowym Windows 98) lub freedos, wrzucasz instalkę XP na dysk (bo zapewne ten system chcesz postawić). Podłączasz dysk z powrotem i stawiasz system uruchamiając instalkę z linii poleceń (C:\WINXP\I386\winnt). Minusem tego rozwiązania jest fakt, że musi to być partycja FAT32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Na pewno nie ma bootowania z USB? Wejdź w bios. Ustaw jako pierwszy napęd usb a jak nie ma to np Zip lub HDD-USB, flash drive albo external, other, już nie pamiętam. Możesz odłączyc pcmcia lub inne porady tu http://www.pendrivelinux.com/category/bios-usb-boot-options/ . Teraz uruchom linuxa livecd lub winde livecd , wejdź do kaltalogu /windows/system32/config/system i tam powinien być plik system.bak Prawdopodobnie jest to kopia zapasowa. Usuń rozszerzenie i uruchom ponownie komputer. Jak nie pójdzie to zainstalujesz ponownie winde z usb. Ale upewnij sie czy na pewno nie masz bootowania z usb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siano Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 inna metoda w 100% skuteczna to: podpinasz dysk do innego kompa kopiujesz na niego instalke windowsa z plyty. wlaczasz ja i zaczynasz instalowac system na ten dysk i gdy instalator skopiuje pliki instalacyjne (taki niebieski ekran dosowy z postepem kopiowania) uruchomi ponownie komputer wtedy wylaczasz sprzet i podlaczasz dysk do swojego laptopa... reszta instalacji leci na twojego laptopa i konfiguracja systemu odbywa sie "pod niego".pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...