Skocz do zawartości
asroma6

Karta Graficzna, Procesor, Płyta Główna, Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Zwracam się do Was z prośbą o radę/pomoc w wyborze sprzętu. Już kilka razy słyszałem pochlebne opinie o tym forum, zresztą przeglądam je często mimo, że się nie udzielam widzę, że jest tutaj wiele osób, które służą pomocą w wyborze sprzętu.

Moja wiedza o nowych kartach graficznych, ramach czy innych prockach jest znikoma, obecne parametry są już przestarzałe, te które mam zamiar wymienić oczywiście bo liczę na to, że:

-Chieftec 500W utrzyma nowe elementy

-Seagate 320Gb wystarczy do utrzymania plików typu po renderowaniu obrazu czy nowych gier (dość rzadko gram w nowe tytuły, trochę zląkłem się patrząc ile miejsca potrzebują hity typu GTA IV czy Mass Effect).

-Napędy nie narzekają na starość, może nie były z tych półek 'najlepsze' ale mają rok na karku.

-Wiatraczki są sprawne

Przechodząc do sedna sprawy: Mam zamiar wymienić kartę graficzną, RAM, płytę główną i procesor. Posiadam sprzęt pod AGP który nie ma przyszłości (chyba).

Pytałem się już kolegi, który trochę odnajduje się w tych świeższych klimatach jednak wolę mieć pewność, czy mogę dostać coś lepszego, może są sklepy które sprzedają taniej części ? Podam linki z komputronika, oczywiście wszystkiego kupować na tej stronie nie będę, ale tak orientacyjnie:

http://www.komputronik.pl/index.php/search...UdU/category/1/

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...z_CL7_Gold.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...iCooler_x4.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...re_945_BOX.html

Pewnie to głupota, biorę sprzęt na raty, dlatego proszę też o informacje typu może coś nowego wychodzi z kart graficznych czy procesorów i warto czekać aż cena spadnie ?

Edytowane przez asroma6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : PII X4 925 lub 955 BE - 499 zł / 569 zł

MB : Gigabyte MA770T-UD3P - 299 zł

RAM : GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 360 zł

VGA : PowerColor Radeon HD4890 1024MB DDR5 - 699 zł

Razem : 1 857 ( X4 925 ) / 1 927 zł ( X4 955 BE ) .

Ew. kupić PII X2 555 BE ( 369 zł ) i spróbować odblokować 2 rdzenie , a kasę dołożyć do HD5850 np MSI Radeon HD5850 OC 1024MB DDR5 za 1 159 zł .

Ceny z esc.pl , można tam brać na raty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo stary dałeś mi wiele do zrozumienia :)

Dzięki

Jaka jest prawdopodobieństwo, że te rdzenie się odblokują ? Na pewno będzie ustępować wydajnością 945 ale różnica nie będzie zbyt wielka ? Czy nie lepiej mieć lepszy procesor który wyciśnie więcej z karty niż na odwrót ?

Kiedy przeważnie wychodzą nowe serie Radeonów ?

A może inaczej - Co Ty (bądź ktoś inny) byś wybrał za zestaw ?

O i dzięki za link do tego sklepu jest o wiele taniej niż patrzyłem w Gdańsku na np. ram.net.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już napisałem, że to tylko punkt odniesienia :)

Ale to loteria z tym procesorem, znając moje szczęście dostanę niezmienny model :P Czy to jest bezpieczne ? Nie uda się - trudno. Z tego co wiem ewentualne problemy i na gwarancję bym nie mógł liczyć :(

Ram OCZ czy Kingston ?

Edytowane przez asroma6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no dziękuje panie Intel :P Nie ma ryzyka nie ma zabawy, ja myślałem, że to będzie łatwy wybór, a karta której nie brałem pod uwagę z powodu ceny teraz jest osiągalna dzięki Waszym poradom i oszczędzaniu na niektórych częściach :)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi