Skocz do zawartości
Mal1n

Pasywnie Chłodzony, Bezgłośny Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu miałem zamiar złożyć maksymalnie cichy, a najlepiej bezgłośny komputer. Początkowo myślałem o kupnie płyty intela z atomem, ale jak wiadomo bez małego i hałasującego wentylatorka na NB się nie obejdzie.

Cel? Niesprecyzowany, zawsze chciałem mieć bezszelestnego peceta, który nie obudzi mnie w nocy, możliwe że kiedyś zrobię z tego domowy serwer albo maszynę pod Amithlona.

Przeszukałem dom i znalazłem trochę "śmieci", oto co wykorzystałem:

-ECS K7VTA2,

-Duron 1100,

-Radiator aluminiowy,

-DDR 512MB Goodram,

-SB128,

-Realtek 8139,

-TNT2,

-Seagate 13.6GB + Samsung 10GB,

-CDRW Samsunga,

-zasilacz "300W" firmy "wyprodukowano dla joy computer",

Z pomocą ołówka i wkrętarki z cienkim wiertłem Duron 1100 stał się Duronem 500 MHz, napięcie zjechało z 1.75V na 1.1V. Nie sprawdzałem głębiej stabilności, ale po godzinie w orthosie wszystko wyglądało dobrze, temperatura procesora ~48C. Na 666 MHz ruszył bez problemu, jednak po ~40 minutach grzania orthosem temperatura na cpu podskoczyła na 53C.

W planach mam:

-wymianę "zasilacza" na zasilacz, najlepiej taki, który będzie w stanie pracować bez wentylatora,

-wykorzystanie Durona 1400 (MIXIB 0348) zamiast obecnego. Mam nadzieję na wyższe taktowanie niż obecnie oraz na zrównanie się wydajnościowo z Atomami,

-wymianę dysków na jakiś cichszy (niestety nie mam pojęcia na jaki) - CF raczej nie chodzi w grę, a SSD za drogie,

-wymianę TNT2 na coś pokroju GF2/GF4MX,

-w razie potrzeby założenie lepszego radiatora na CPU (jaki mógłby to być?)

-ostatecznie wsadzenie wszystkiego do ładnej obudowy (odległa przyszłość :)).

Czy Duron na jądrze Applebred będzie bardziej podatny na odkręcanie przy zachowaniu chłodzenia pasywnego? Co jeszcze można by wymienić/ulepszyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cpu proponowałbym założyć radiator, który obsłuży wentylator min. 80mm, puścić do na 1000obr/min i powinno być znacznie lepiej.

Mój duron 1300 pracuje przy napięciu 1,475V, tyle dało się obniżyć zworkami na mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu miałem zamiar złożyć maksymalnie cichy, a najlepiej bezgłośny komputer. Początkowo myślałem o kupnie płyty intela z atomem, ale jak wiadomo bez małego i hałasującego wentylatorka na NB się nie obejdzie.

Cel? Niesprecyzowany, zawsze chciałem mieć bezszelestnego peceta, który nie obudzi mnie w nocy, możliwe że kiedyś zrobię z tego domowy serwer albo maszynę pod Amithlona.

W planach mam:

1)wymianę "zasilacza" na zasilacz, najlepiej taki, który będzie w stanie pracować bez wentylatora,

2)wykorzystanie Durona 1400 (MIXIB 0348) zamiast obecnego. Mam nadzieję na wyższe taktowanie niż obecnie oraz na zrównanie się wydajnościowo z Atomami,

3)wymianę dysków na jakiś cichszy (niestety nie mam pojęcia na jaki) - CF raczej nie chodzi w grę, a SSD za drogie,

4)wymianę TNT2 na coś pokroju GF2/GF4MX,

5)w razie potrzeby założenie lepszego radiatora na CPU (jaki mógłby to być?)

6)ostatecznie wsadzenie wszystkiego do ładnej obudowy (odległa przyszłość :)).

Czy Duron na jądrze Applebred będzie bardziej podatny na odkręcanie przy zachowaniu chłodzenia pasywnego? Co jeszcze można by wymienić/ulepszyć?

1) polecam takie cos https://ssl.allegro.pl/item922130312_zasila...ps_300pb_2.html naprawde ciche , wogole nie wieje wentyl ;-)

2) jak masz durnego to juz po ptokach IMO wolalbym cos na bartonie ( kesz jednak cos tam daje ;-) ... no i mod na mobile ...

3) zainteresuje sie dyskami laptopowymi : http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAMSUNG+HM160HI np cos takiego ... w twoim przypadku konieczny bedzie kontroler na PCI

http://allegro.pl/item926694222_kontroler_...lep_krakow.html ... mam cos takiego na p3 i daje rade

4) tutaj juz twoj wybor ...

5) poluj na takie cos ; http://allegro.pl/item924954233_pentagram_..._cu_okazja.html wykrecasz wentyl i juz :D

6) to juz twoja wola ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk polecam z Seagate z linii Pipeline, to zdecydowanie najcichsze dyski. Wiem bo mam np

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C3900773. A tu założyłem temat o tych dyskach z linkami do testów i producenta

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...00-t319499.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z WD AAJS i Seagate 7200.12 ( cóż nie są to ciche dyski) z samsungiem niestety nie, ale muszę powiedzieć, że wrażenia po zamontowaniu pipeline są niesamowite. Zapewniam ,że po zamknięciu obudowy dysku nie słychać. Kierowałem się też opiniami, testami z innego forum oraz danymi producenta. Mam w tej chwili bardzo cichy komputer, założyłem na zalilacz Scythe gentle Typhoon 800, na procesor Pentagram Alpaya, zmodowałem bios do grafiki ( min 25%).Radzę przeczytać też temat, który podałem wyżej. A oczywiście najlepszym testem są wrażenia dotykowe dysku podczas pracy. Polecam ten dysk, nie dlatego, że go mam, tylko po to aby ktoś inny spróbował, bo uważam, że naprawdę warto ( zwłaszcza, gdy głównym celem jest cisza).

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy szukałem dysku to znalazłem porównania tego dysku i kilku innych na zagranicznym portalu. Niestety dziś nie mogę tego znaleźć. A druga sprawa, producenci podają głośność dysków w spoczynku i w czasie pracy w dB ( decybele) lub B ( bele). Bel to 10 decybeli. Głośność większa o 3 dB to 2 razy głośniej. Przy każdym dysku producent podaje te dwie dane. Inna sprawa to, czy jest to prawda. Są to dyskid o następujących zastosowań ( wszyscy znamy angielski, więc każdy zrozumie):

DVR and media center applications, entry-level surveillance DVR systems, low power sensitive appliances and devices, home theater PCs, IPTV, multimedia hard drive recorders, and karaoke and audio jukeboxes.

Jak widać tam, gdzie ma być cicho. Żaden audiofil nie zniesie brzęczenia dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2) jak masz durnego to juz po ptokach IMO wolalbym cos na bartonie ( kesz jednak cos tam daje ;-) ... no i mod na mobile ...

Na mojej płycie Barton nie ruszy. Nie wiem czy jest sens modowania na mobile, płyta może nie obsługiwać PowerNow.

W głównym pece mam F2EG 500GB powieszonego na gumach i jest bezgłośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezgłośny to on może jest w porównaniu z resztą komputera.

Przy wyciszonej budzie już go słychać. Jak dla mnie najlepszym pomysłem będzie 2.5' w jakimś bitumboxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Dorzucę coś od siebie. Jakieś 5-6 lat temu miałem ten sam problem, pecet warczał niemiłosiernie, więc go ściszyłem nieco.

Na Athlona 1700 XP kupiłem miedzianego pentagrama z wiatrakiem 80 mm. Obniżyłem napięcie z 1,75V do 1,55V,

dodałem specjalny regulator prędkości i wiatrak chodził na jakieś 900obr/min.

Ten pentagram do około 1200 obr/min. jest już zupełnie niesłyszalny z odległości 0,5 metra.

Temperatura procka była jakieś 57 C w na biegu jałowym, przy 100% obciążenia podskakiwała jakieś o 5 C.

Na NB dałem duży pasywny radiator Zalmana (zamiast małego pasywnego).

Grafika to GeForce 4 MX440. Wrzuciłam na nią duży kawał pasywnego aluminiowego radiatora (za 5zł).

Zasilacz No Name sam przerabiałem, dostał dwa duże aluminiowe radiatory.

Został tylko HDD. I to jedyny problem. Powiesiłem go swobodnie na kilku kabelkach żeby nie wprowadzał w rezonans obudowy.

Ale lekki szum i tak słychać, chociaż cicho puszczona muzyka już go całkowicie zagłusza.

Kupiłem też coś takiego jak Scythe Quiet Drive żeby HDD wyciszyć, ale to była porażka.

Tłumił tylko trochę wysokie częstotliwości za to doskonale rezonował na niskich.

Po użyciu tego "wyciszacza" dysk wydawał się jeszcze głośniejszy.

Obudowę mam oczywiście całkiem otwartą, żeby wykorzystać konwekcję i promieniowanie.

Koniec końców w kompie mam tylko jeden wiatrak a cały hałas powoduje HDD.

Do dziś komp chodzi, choć napięcie na procku musiałem stopniowo podnosić bo pracował niestabilnie. Dziś jest 1,675V

(ustawione w biosie choć odczyt jest 1,64V).

Dobra rada jeśli uporasz się z dyskiem to reszta to jest mały pikuś.

Jeśli chodzi o dysk to SSD najlepiej ratuje sytuację ale cena...

Ja bym się tak nie bał wentylatorów. Za 50zł na allegro znajdziesz dobry, bezszelestny wentylator, który schłodzi Ci każdy 65 watowy procesor.

Wystarczy tylko trochę obniżyć napięcie zarówno procesora jak i wentylatora. I w ten sposób masz ciągle pełną moc obliczeniową procka, a nie połowę.

Powodzenia!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój przepis, sprawdzony jakieś 2-3 tyg temu. W dziale 'chłodzenie konwencjonalne' jest mój temat jeszcze pewnie na 1. stronie. Zatem:

1. na swojego e5300 wrzuciłem Scythe Ninja, chodzi pasywnie (koszt 155zł w Arest.pl)

2. na grafikę HD 4830 poszło Accelero s1 revb z wiatrakiem @550rpm (koszt ~70zł)

3. Na dysk zrobiłem Boxa bitumicznego (koszt <20zł)

4. do budy włożyłem 2 Fandery 120mm @600rpm

5. Zasilacz zostawiłem, bequiet 350W jest absolutnie niesłyszalny

6. obniżyłem napięcie na CPU do 1.19V (czy coś koło tego)

Wszystko to co napisałem sprawiło, że kompa słychać tylko jak włożymy głowę do budy do środka. Dosłownie. Dysku nie słychać nawet przy ostrej pracy, temperatury w normie. Na pewno nie wydawałbym kasy na SSD, bo zwykły dysk w BB jest równie bezgłośny, radzę spróbować bo koszt minimalny a efekt świetny. Można to samo zrobić z dyskiem 2.5".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss1394

Witam, odświeżam.

Właśnie sam przerabiam ten temat więc skrobnę coś od siebie.

Co posiadam:

-Gigabyte GA-7VA (socket A)

-2x256MB DDR1

-GeForce 5200FX ze zmienionym chłodzeniem (aluminiowy radiator + wentylator z padniętego GF 6600GT[uruchamiany tylko do gier])

-Fortron 350W (cichuteńki)

Co zamierzam kupić:

-AMD Geode 1750+(kilk! , z opisu można przeczytać, że standardowo [1400MHz] 25W TDP po skręceniu spada nawet do 14W), albo jakiegoś Barton'a - i właśnie tu mam dylemat czy iść w wydajność czy oszczędność/ciszę

-HDD jakiś

Chciałem reanimować stary zestaw aby pełnił funkcję nocnego ściągacza/odtwarzacza filmów/komputera do starszych gier, przy założeniu, że ma być cichy i "jeść" mało prądu. Po zakupie CePa i HDD w następnej kolejności jest GPU, które zmienie na jakieś na złącze PCI (albo jakiegoś Radeona 9xxx i tu kolejny dylemat wydajność czy oszczędność) . Po zakończeniu projektu napiszę o wynikach.

Edytowane przez Adamuss1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro komp ma być do "nocnego ściągacza/odtwarzacza filmów/komputera do starszych gier" to po co inwestować w wydajne gpu. Moim zdaniem styknie pasywny GF 2/4.

Sam przymierzam się do złożenia pc 0db.

Klocki:

zotac 8200i

Althon 4850e + ninja

2x1gb

ssd 32gb

picopsu 120W

Komp będzie służył do netu, filmy fullHD, saper :-D

Edytowane przez hoobcio540

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi